Slovenija
4312 ogledov

Novo o 'slovenski' mutaciji koronavirusa

covid cepljenje testiranje Profimedia
Kacin o nedopustnih praksah pri cepljenju.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v sinočnji oddaji Premagajmo covid-19 napovedal, da bo stroka v prihodnjih dneh pretresala obstoječi sistem ukrepov, t. i. epidemiološki semafor. Če ne bi dobili angleške različice novega koronavirusa, bi po njegovem že konec marca odpirali družbo, epidemija je namreč še do nedavnega upadala. Strokovna skupina bo sedaj znova preverila, ali semafor še ustreza razmeram ob upoštevanju angleške različice. 

Da se delež angleške različice novega koronavirusa zelo povečuje, so včeraj opozorili tudi na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano in na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo. Glede na prejšnji teden se je število potrjenih vzorcev podvojilo, so sporočili. 

Koronavirus covid-19 laboratorij Koronavirus Zdravje Nove različice pri nas: dobra in slaba novica

Nove informacije o slovenski različici

Sicer so doslej potrdili že 64 primerov določene mutacije pri različici virusa, ki je bila doslej najbolj razširjena v Sloveniji. Borut Štrukelj je sinoči omenil še nekaj neuradnih informacij o tej "slovenski" različici novega koronavirusa, ki je bolj virulentna. "Slovenska" mutacija se nanaša na del, kjer se virus pripne na tarčo, to je tako imenovani del 501, je pojasnil. "Ugotovili so, da je v Sloveniji prisoten neki nov sev, ki naj bi bil v bistvu kombinacija iz Bosne in Hercegovine vnešenega hrvaškega seva, nekaj takšnega so našli tudi v Avstriji. Skrbijo nas mutacije, ki so v okolici tega prijemališča. Podatke moramo še preveriti," je še pojasnil profesor s Fakultete za farmacijo. 

Kacin o nedopustnih praksah, ki se jih poslužujejo v nekaterih zdravstvenih domovih

Zdravstvena inšpekcija je ugotovila kršitve v 21 cepilnih centrih, na vprašanje, ali bo kdo zaradi tega kaznovan, je nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin odgovoril, da je vlada že razrešila glavnega zdravstvenega inšpektorja. Po njegovem poteka še cela vrsta postopkov, ki pa jih še ne more komentirati. "Nedopustnih praks je veliko," je dodal.

Jelko Kacin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Nikjer ne piše, da je treba vse odmerke AstraZenece porabiti takoj, gre za vektorsko cepivo, ki lahko počaka dan, dva ali pa tudi več tednov. Samo za Pfeizer so bila jasna jasna navodila; da je razredčen in ga je treba porabiti takoj. Takšne prakse so preprosto nedopustne. Po tem se vam res zgodi, da vam cepijo nekoga, ki jim je pri roki, namesto tistega, ki bi moral biti cepljen po strategiji," je bil jasen Kacin.

Nacionalni koordinator za cepljenje je potrdil, da je za april predvidena "relativno zanesljiva dobava" 347 tisoč odmerkov cepiva. To pomeni toliko cepiv kot doslej v treh mesecih skupaj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Albatroz 09:06 02.april 2021.

    Me prav zanima kako daleč še seže domišljija slovenskih politikov, in vseh tistih strokovnjakov ki kao vse to poznajo in jim dajejo navodila.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 08:49 02.april 2021.

    Strah in pritisk je treba vzdrževat z ratličnimi strategijami, ena od teh je tudi 1001 različica seva, ker samo tako lahko pripraviš narod, da upošteva še tako nelogične in neumne ukaze oziroma ukrepe. Sevi se bodo reproducirali vse dokler bodo ...prikaži več tisti, ki držijo vlade na ablasti dobivali 100% dodatke in bonuse, in "samo opravljali svoje delo". #MotorkaRevolucija

  • JZekspert 08:32 02.april 2021.

    Prvi april je bil včeraj, dovolj je teh morbidno bolanih štosov, če ne bo spet Makita zapela!! Napisal sem Makita, ker lepše se konča, saj veš, da na Angelika se nič ne rima, Makita, Makiiita, Makita ni nikooli...