Slovenija
13298 ogledov

Kacin o tem, kaj bo potrebno za pridobitev zelenega potrdila

Jelko Kacin Nebojša Tejić/STA
Kacin napovedal poenastavitev pridobivanja zelenega potrdila.

Za pridobitev zelenega evropskega potrdila bodo na voljo različne kombinacije, je na današnji novinarski konferenci poavedal Jelko Kacin, državni sekretar in nacionalni koordinator logističnega dela cepljenja proti covid-19. Kot je namignil Kacin, za pridobitev tega potrdila ne bo potrebno imeti digitalne identitete, torej sigence ali SMSPassa. 

Kacin napovedal poenostavitev

"Izhodišče je bilo, da moramo biti praktični, prožni in dostopni," je še povedal Kacin. Digitalno zeleno potrdilo, ki ga EU uveljavlja tik pred začetkom poletne turistične sezone, je trenutno pri nas dostopno na portalu zVem, za njegovo pridobitev pa bo treba imeti mobilno identiteto smsPass ali digitalno potrdilo.

Verifikacija zelenega evropskega digitalnega potrdila že poteka, kot pravi Kacin pa so z rezultati zelo zadovoljni in je na podlagi tega potrdila že mogoče prečkati mejo. Slovenska policija je že opremljena s čitalci za zadnjo verzijo digitalnega potrdila, je še povedal Kacin. 

Cepljeni: "Veljajo vsa potrdila"

Konec meseca bo zaživel celotnejši sistem pridobivanja zelenega potrdila, ki olajša prehod meje. Za vse cepljene za prehod meje veljajo vsa potrdil, pravi Kacin, pri tem pa opozarja na "življenske zaplete", ki jih lahko doživimo na meji, če policist ni seznanjen z aktualnimi pravili. Ta se sicer nenehno spreminjajo. 
"Eni zahtevajo kartonček z datumi, drugim zadošča potrdilo NIJZ, mislim, da pa, da bo teh zapletov sčasoma manj," pravi Kacin.  

Cepivo bo možno izbirati

Kot je znano, bo v cepilnih centrih omogočeno izbiranje cepiva. Kot pravi Kacin, naj bi večji cepilni centri naročili vsa cepiva, ki so na voljo, da bo izbira čim večja.
Mobilne enote, ki jih je za množično cepljenje aktivirala vlada, bo na teren pošiljal NIJZ, ki bo določil kdaj in kam. Na podlagi ocene "kako veliko je območje in potencial" bodo odločili, katera cepiva bodo v določeni mobilni enoti. "Cilj je, da smo čim bolj prožni in odzivni in da zdaj, ko imamo cepivo, omogočimo ljudem, da cepiva zbirajo in se tako še lažje odločijo za cepljenje," pravi Kacin.

Glede izbire cepiva sta dve možnosti, latero cepivo želite je možno najaviti preko eVem portala ali pa na lokaciji cepljenja, pravi Kacin. 

Že jutri bodo mobilne ekipe na treh lokacijah, tudi v Mariboru in Ljubljani, kjer se bo mogoče cepitri pri Filipovem dvorcu ali v Tivoliju, cepljenje pa bodo omogočala tudi vsa mestra, kjer potekajo testiranja.   

 

Komentarjev 12
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:15 23.junij 2021.

    Pa da vidimo še ta hec.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 23:49 22.junij 2021.

    potrebno bo samo odstraniti vse vakcinote pa ne bodo potrebno nobeni zeleno potrdilo.

  • Avatar MS
    MS 18:49 22.junij 2021.

    Kazenski zakonik (KZ-1-NPB4) ===> (1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno ...prikaži večo na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.