Slovenija
19107 ogledov

Otroka pošiljala v vrtec in šolo, čeprav imajo doma okuženo babico

šola koronavirus učenci Profimedia
Medtem ko Slovenija uspešno zamejuje vnos okužb iz tujine, pa se pojavlja čedalje več primerov neznanega izvora znotraj države.

V Sloveniji je bilo včeraj ob 1733 testih potrjenih 47 okužb. Epidemiološko poizvedovanje v več primerih še poteka. V državi se pojavlja čedalje več primerov neznanega izvora, primerov, ko se oboleli ne spomnijo, kje bi lahko zboleli ali pa primerov, ko podatke o stikih skrivajo. Slednje dodatno otežuje delo epidemiologov, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Največ neznanih primerov je trenutno v ljubljanski regiji, sledi savinjska regija.  

Vladni govorec je vse obolele, ki bi se za nazaj spomnili, da so bili v stik še s kom, da to sporočijo epidemiologu, da se čim prej ukrepa.

Kacin se je zahvalil vsem epidemiologov za njihovo vestno in natančno delo, pogosto preko meja njihovih zmožnosti. "Verjamem, da opravljajo eno najtežjih in odgovornih služb v državi," je dejal.  

Epidemiologi se vse pogosteje srečujejo s situacijami, ko se okuženi bodisi ne spomnijo, s kom so bili v stiku, bodisi stike prekrivajo, da bi jih "obvarovali pred karanteno".

Slovenija | Avtor:

"Vedno znova sem neprijetno presenečen, ko preberem sporočila epidemiologov, ki poročajo s kakšnimi primeri imajo opraviti," je dejal Kacin. "Nosečnica, ki ima dva otroka, molči, da z njimi živi mati, ki dela v šoli in je že nekaj časa pozitivna na covid. Ona pa svoja dva otroka pošilja v vrtec in šolo. Imamo primer, ko se človek ne spomni, da je bil na 50-letnici. In primer sedmine, od koder se je virus razsejal po vsej Sloveniji. Berem dnevno poročilo o viru okužb in ugotovim, da jih še vedno veliko prihaja od tam - iz clustra, ki izvira iz sedmine. Izvedel sem tudi za primer, da nosečnica odklanja testiranje za svojega otroka."

Razmere v okolici so zaskrbljujoče

Vladni govorec je predstavil situacijo v sosednjih državah, kjer so razmere ponekod precej slabše kot v Sloveniji. V Italiji se tako razmere v zadnjih dneh slabšajo in epidemiologe skrbijo strmi dvigi števila okuženih. Štirinajstdnevna incidenca v Italiji trenutno znaša 27,04, kar je nekaj višje kot v Sloveniji. 

Slovenija, Hrvaška, Avstrija in BiH | Avtor:

Število okuženih se dviga tudi na Madžarskem, kjer so v torek zaprli državo v želji, da preprečijo širitev okužb. Njihova incidenca trenutno znaša 16,70. 

Epidemiološka slika se še naprej poslabšuje tudi na Hrvaškem. V zadnjih 24 urah so zabeležili 334 okužb, incidenca pa se počasi že približuje številki 100. 

Razmere se slabšajo v Avstriji, kjer je 14-dnevna incidenca nekaj več kot 40. Prihodnji teden bo vlada razpravljala o tem, ali uvrstiti Avstrijo in Madžarsko na drug seznam.  

Kacin je predstavil podatke tudi za Bosno in Hercegovino, kjer so razmere že zelo dolgo dramatične. Ob tem je prosil vse, ki v tem trenutku želijo potovati v omenjeno državo, naj dobro premislijo, ali je pot nujna. "Odsvetujem vsako pot tja. Mislim, da je nastopil trenutek, ko bi morali sorodniki med državama uporabljati spletno komuniciranje," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • jakec1575 21:48 04.september 2020.

    v Sloveniji je 800 tisoc upornikov brez razloga. samo kaj ko vedno zgresijo pravo vojno oz bistvo vojne. Žalostno to gledati kako nas bo to potegnilo globoko dol. Zaradi tega jker eni dozivljajo maske kot nagobčnike. Aja covid je zajebana ...prikaži več zadeva. Laho bi si vsaj prebrali kako poteka okužba zbastveno in kaj so riziki in zakaj vcasih umrejo tudi 40 letniki.

  • Janez_53 19:33 04.september 2020.

    Da Slovenija "uspešno zamejuje vnos okužb iz tujine" JE ČISTA LAŽ!!! Meja s Hrvaško je bila NEUTEMELJENO dolgo odprta, tako da smo dobili trume okuženih dopustnikov, ki so potem veselo širili okužbo naprej po Sloveniji in jo verjetno širijo še ...prikaži več sedaj! In neodgovorne "odgovorne osebe" bodo sedaj jadikovale, kako se ljudje ne držijo navodil!

  • Zikollino 18:46 04.september 2020.

    Žarišči Ljubljana in Velenje ... koliko je tu pameti treba? Nas pa ste jebali, da ljudje še s traktorjem na njivo, ki je v sosednji občini niso smeli ... potem pa kar po Balkanu ... pa zdaj zopet nikamor ... ...prikaži več pa tu jebe lud zbunjenog ...