Slovenija
24912 ogledov

Kacin: Sedemdnevna incidenca nam kaže, kaj se trenutno dogaja

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Nebojša Tejić/STA
Najslabše je stanje v jugovzhodni Sloveniji, v Posavju in Pomurju se je slika nekoliko izboljšala

"Vlada je odločila, da za božič in, če bo epidemiološka slika dobra, tudi za novo leto sprosti nekatere ukrepe," je na današnji tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. Odločitve, vezane na ureditev in veljavnost ukrepov med božično-novoletnimi prazniki, so bile predstavljene v soboto. "Omejitev na občine ne bo veljala, bo pa veljala omejitev gibanja v nočnem času. Druženja v javnem prostoru ne bodo dovoljena, bodo pa dovoljena zasebna druženja največ šestih odraslih oseb, otroci niso šteti. V času od 24. decembra do 4. januarja bodo zaprte nekatere storitvene dejavnosti - v pripravi je nov odlok, ki bo natančno opredelil, kaj bo lahko odprto. Šole in vrtci se bodo odprli po praznikih, a le, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale." 

"Razmere ostajajo resne, virus se širi, bolnišnice ostajajo polne. Ne glede na to, da opažamo, da je bilo v zadnjem tednu manj potrjenih primerov, se lahko razmere hitro obrnejo, če ne bomo upoštevali zaščitnih ukrepov. Omejimo druženja, premislimo, koga bomo obiskali med prazniki, delajmo od doma, vzemimo si vsaj nekaj dni dopusta. V kratkem bomo dobili prve odmerke cepiva, a ker bo tega malo, ostajajo zaščitni ukrepi edini način preprečevanja širjenja okužb."

Jelko Kacin, vladni govorec

Covid-19 Covid-19 Slovenija Objavili nove podatke: Takšno je stanje z okužbami v Sloveniji

Ob 1446 opravljenih testih je bilo v nedeljo potrjenih 395 okužb z novim virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bilo pozitivnih 27,32 odstotka testov. "Tudi včeraj je bil delež okuženih visok, manj pa je potrjenih okužb kot pred enim tednom," je ob predstavitvi epidemiološke situacije v Sloveniji povedal Kacin. 

Janez Janša Slovenija Novo sporočilo Janše državljanom

Spremembe v incidenci okuženih na sto tisoč prebivalcev so omogočile, da se štirim statističnim regijam z bolj sproščenim režimom danes pridružuje še ena, in sicer primorsko-notranjka. "Slovensko povprečje 14-dnevne incidence okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 950," je dejal Kacin. "Najboljša statistična regija ostaja goriška z incidenco 619,8, najslabše razmere so še vedno v posavski regiji, kjer je 14-dnevna incidenca večja od 1480."

Epidemiološka slika v Sloveniji | Avtor: NIJZ NIJZ

Po sedemdnevni incidenci je najslabša jugovzhodna Slovenija, ki je v slabšem položaju kot posavska regija. "Sedemdnevni podatki so bolj primerljivi, ker kažejo, kaj se nam dogaja v zadnjem trenutku," je pojasnil Kacin. 

Epidemiološka slika v Sloveniji | Avtor: NIJZ NIJZ

V nedeljo je bilo hospitaliziranih 1271 bolnikov, od tega 208 na oddelkih za intenzivno nego. "V bolnišnicah je bilo v nedeljo 57 več bolnikov kot v soboto, 71 več kot v petek, ko je bilo zasedenih 1199 postelj," je pojasnil Kacin. "Še vedno ostaja visoko število oseb, ki potrebujejo intenzivno nego - 208 pacientov, šest več kot v petek."

Epidemiološka slika v Sloveniji | Avtor: NIJZ NIJZ

Za vikend je odpustov manj, kot smo jih vajeni čez teden, večje število odpustov pričakujem danes, ko se bo število vseh zasedenih postelj zmanjšalo, kot se to dogaja po vsakem vikendu. "Včeraj je bilo veliko na novo sprejetih, ob majhnem številu odpustov, zato je število zasedenih postelj naraslo," je poudaril Kacin. "Število mrtvih nekoliko nižje, kot je bilo v preteklih dneh. Imeli smo preveč smrti, 19 v bolnišnicah in sedem v DSO. Skupaj je umrlo 26 oseb."

Epidemiološka slika v Sloveniji | Avtor: NIJZ NIJZ

V DSO je na novo ozdavljenih 44 stanovalcev in 66 zaposlenih, na novo je okuženih je 25 stanovalcev in 15 zaposlenih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ender3 15:03 21.december 2020.

    Pričakovati je, da bo Kacin aprila 21 prejel, ne le nagrado za leporečje o korona krizi, temveč tudi doktorat za vedenje in znanje epidemiologije v omenjenem času. Predsednik Borči pa, mu bo v zahvalo poklonil "jabolko, ki diha".

  • Pikolo 14:15 21.december 2020.

    Nbijem te na falus tebe in tvoje grafe in ugotovitve. Spel se domov v tvojo vukojebino in uživaj, dokler te kdo ne spodnese.

  • sam1 13:48 21.december 2020.

    Vas incidenca je... že od prvega dneva dalje in se ne bo sprmenila niti sedaj,ko je DR.Jajo prevzel zdravstveno ministrstvo direkt v svoje roke,čeprav je tudi do sedaj veljala le njegova beseda.....