Slovenija
82 ogledov

Kaj bo pokazala revizija?

Mirko Kovačič v družbi svojega pooblaščenca Gorazda Marinčka. (Foto: Živa Zakšek Žurnal24 main
Avtocesta. Računsko sodišče začelo preiskavo gospodarnosti poslovanja Darsa.

Računsko sodišče Republike Slovenije je v petek začelo preiskavo izplačila odškodnine, ki jo je Družba za avtoceste v RS (Dars) Mirku Kovačiču izplačala za zemljišča, potrebna za izgradnjo dolenjske avtoceste.

400 tisoč davka

Odškodnina. Če bi bila izplačana pravni in ne fizični osebi, razlaščenec pa bi jo prejel za razlaščeno nezazidano stavbno zemljišče oziroma bi na zemljišču stal novozgrajen objekt, bi v Kovačičevem primeru od dva milijona velike odškodnine plačal 400 tisoč evrov davka.

Obdavčitev odškodnine
Kot so nam pojasnili na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs), fizična oseba v postopku razlastitve ne plača davka od odškodnine.

Prav tako ga ne plača pravna oseba, razen če gre za odškodnino za razlaščeno nezazidano stavbno zemljišče oziroma je na zemljišču novozgrajen objekt, kar pomeni, da od prve uporabe oziroma od prve vselitve še nista pretekli dve leti.

Za to pa v primeru Kovačič po navedbah njegovega pooblaščenca Gorazda Marinčka ni šlo.

Utaj ni bilo
“Glede na to, da je v teku postopek revizije, za katerega smo prepričani, da ne bo pokazal nepravilnosti, lahko zagotovimo, da v zadevi ni bilo nikakršnih utaj davčnih obveznosti, saj so bili upoštevani vsi davčni vidiki v skladu z mnenjem Dursa,” je za Žurnal24 povedal Marjan Koler iz službe za odnose z javnostmi pri Darsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.