Slovenija
103 ogledov

Kaj je HSE podpisal v Parizu

Matjaž Janežič Anže Petkovšek
Dokument. Šef HSE Matjaž Janežič je sporne dokumente podpisoval v pariškem hotelu Sheraton. Sestanek. Večino zamudnin bo plačal Teš, med drugim tudi vse stroške študij.

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) bo začel poskusno obratovati šele 15. marca 2015. Tako sta se direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Janežič in namestnik predsednika nadzornega sveta Teša Dean Besednjak s predstavniki francoskega Alstoma dogovorila 27. julija v hotelu Sheraton v Parizu.

Iz dokumenta, ki smo ga pridobili in ki povzema zaključek pogajanj z Alstomom, je razvidno, da bo HSE zaradi triinpolmesečne zamude ob 70 milijonov evrov. "To ne predstavlja neposrednih stroškov, ampak le da bodo prihodki realizirani pozneje, kot je bilo načrtovano," pravijo na HSE in dodajajo, da bo Teš Alstomu plačal tudi stroške zamudnin zaradi pozno pridobljenega gradbenega dovoljenja.

Na vprašanje, kdo je za to odgovoren, so na HSE s prstom pokazali na bivše vodstvo Teša. "To je laž. Po mojem pooblastilu je postopke pridobitve gradbenega dovoljenja izvajal HSE Invest, in to zelo korektno. Popolna vloga za hladilni stolp se je oddala že lani poleti, vendar pravega razloga, zakaj dovoljenje ni bilo izdano pravočasno, še danes ne razumem," na očitke odgovarja bivši šef Teša Uroš Rotnik.

Strošek, ki ga bosta morala HSE ali Teš zaradi tega plačati Alstomu, znaša 6,2 milijona evrov.

Krili bodo študije, skladiščenje ...

V dokumentu še piše, da se Teš strinja, da bo kril vse stroške študij transportnega prevoza, ki bodo skupaj znašali 595 tisoč evrov. V zameno je Alstom pristal na vrednost eskalacijske kapice, ki je 93 milijonov evrov.

Prav tako se Teš strinja, da bo Alstomu plačal dodatnih 4,5 milijona evrov zaradi – po Alstomovem mnenju – tveganega dogovora o višini kapice. Hkrati je Alstom za določitev kapice pogojeval z rešitvijo problematike protipotresnega projektiranja. Za zaključitev pogajanj je bilo dogovorjeno, da Teš ne bo imel zahtevkov do Alstoma iz naslova potencialne zamude pri dostavi projektne dokumentacije. Poleg tega Alstom Tešu ne zagotavlja povrnitve stroškov zamudnin, ki bodo vplivale na izvajalce del na objektu.

Alstom je za sprejetje dogovora glede eskalacijske kapice – dogovor morata potrditi vodstvo in nadzorni svet Teša – pripravljen Tešu zagotoviti popust v vrednosti 25 milijonov evrov, če se Teš strinja, da se pogajanja o poračunu 25-milijonske rezervacije končajo. "Rotnik je s podpisom prvega aneksa izključil možnost povračila rezervacijskega zneska. Zapisi, zakaj se je tako odločil, ne obstajajo, kar smo uporabili kot argument za dosego popusta," pojasnjujejo v HSE. "Dokumenti so. Vrednost opreme je 720 milijonov evrov, in ker je bilo 25 milijonov evrov že plačanih jeseni 2007, smo z Alstomom dosegli dogovor, da se od 720 milijonov odšteje 25 milijonov evrov, s čimer bi eskaliral znesek 695 milijonov evrov. S tem je Teš privarčeval štiri milijone evrov," odgovarja Rotnik.

Hkrati bo dodaten strošek predstavljalo skladiščenje opreme, ki je posledica zamudnin. Teš se strinja, da bo Alstomu dodatno plačal oskrbo opreme, če Teš ne bo poskrbel za primerna skladišča. "Že skladno z glavno pogodbo mora Teš urediti skladiščenje opreme. Strošek dodatnih skladišč pa zdaj ocenjujemo na 400 tisoč evrov," odgovarjajo v HSE.

Komentarjev 1
  • Nota Lovesong 10:52 23.avgust 2011.

    Ivan Kramberger ali Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi ! PRAVICA DO RESNICE DANES !!! Resnico o komunisticnih zlocinih napram "Slovenskemu" in Hrvaskemu narodu danes !!! KAJ IMATA KRAMBERGER IN VUKOVAR SKUPNEGA...zakaj situacija kot je v JUGO "SLOVENSKI" ...prikaži več DRZAVI..KDO SO "SLOVENSKI" IN HRVASKI POLITIKI... http://ivankrambergerdanes.blogspot.com/ or http://ivankramberger.wordpress.com/ ce povezava ne deluje, vnesite v google tekst "Ivan Kramberger ali..Ivek sem jaz..Ivek si ti..Iveki smo mi vsi". Nazaj na barikade !! Naj Ivekov duh zivi naprej v vseh nas !! SMRT KOMUNIZMU; SVOBODA NARODU !!!COMMUNISM(Slowenien/Slovenia) IN EASTERN EUROPE TODAY(2011) !!! http://sloveniatoday.blogspot.com or http://easterneuropetoday.wordpress.com/