Slovenija
62124 ogledov

Kaj so nam povedali o turističnih bonih in kaj piše v zakonu

Portoroški hoteli Profimeda
Vprašanja in odgovori o turističnih bonih.

Ali so do bona upravičeni tudi tujci?

Da, če so imeli 13. marca tukaj stalno bivališče. Ob predstavitvah so politiki večinoma govorili o državljanih, ne o prebivalcih. Državljani, ki v Sloveniji nimajo stalnega bivališča, do bona niso upravičeni.

Kako je s tistimi, ki bodo šele jeseni dopolnili 18 let, dobijo 50 ali 200 evrov?

Dobili bodo 200 evrov. Upravičenec do bona v višini 200 evrov je polnoletna oseba oziroma oseba, ki bo v letu 2020 dopolnila 18 let. Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da naj bi bon dobili tudi otroci, ki se bodo letos do konca leta še rodili.

Kje bo mogoče unovčiti bon?

Pogoj je, da je ponudnik vpisan v register nastanitvenih obratov pri Ajpesu in opravlja eno od naslednjih treh dejavnosti:

- dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov,

- dejavnost počitniških domov in podobnih nastanitvenih obratov za kratkotrajno bivanje,

- dejavnost avtokampov, taborov.

Bo bon prenosljiv?

V osnutku zakona (37. člen) piše le, da se bon glasi na upravičenca, nič pa ne piše o prenosljivosti. Politiki so obljubljali, da bo prenosljiv do drugega kolena. To bi pomenilo, da bi lahko nekdo unovčil bon svojih staršev, otrok, bratov in sester ter zakonca. Bo pa vlada v osmih dneh po uveljavitvi zakona sprejela uredbo, v kateri bo predpisala način unovčitve bona preko informacijskega sistema finančne uprave in povračila sredstev s strani finančne uprave. Načeloma bi lahko v tej uredbi določili prenosljivost.

Kdaj dobimo bone?

V fizični obliki nikoli, saj boni ne bodo natisnjeni, ampak bodo vezani na davčno številko. PO besedah ministrstva za gospodarstvo načrtujejo, da bili unovčljivi že od 1. junija dalje, bo pa morala Slovenija od Evropske komisije dobiti tudi odobritev državne pomoči. Državni sekretar Simon Zajc je včeraj ocenil, da je bolj verjetno, da jih bomo lahko začeli uporabljati konec junija ali 1. julija. 

Lahko bon izkoristiš za vikend paket?

Da in ne. Bon je mogoče izkoristiti le za nočitev ali nočitev z zajtrkom, ne pa za polpenzion ali polni penzion. Namen vlade je bil, da ljudje porabijo tudi nekaj svojega denarja in da se tako ustvarijo multiplikativni učinki.

Bo treba celoten bon porabiti naenkrat? 

Da, tako je napovedal minister za gospodarstvo, v zakonu pa to ni izrecno določeno. 

Ali lahko nočitev rezerviram preko Bookinga ali kakšne druge spletne strani?

Da, a je prek te spletne strani ne smete plačati. Plačilo je treba izvesti pri ponudniku nočitve.

Kako bo hotelir vedel, da bona še nisem izkoristil?

To za zdaj še ni znano, najbrž bo opredeljeno v uredbi, ki mora biti sprejeta osem dni po uveljavitvi zakona.

Bo treba vrednost bona ob plačilu nastanitve založiti?

To še ni znano, najbrž pa ne. Denar naj bi po zagotovilih politikov ponudnik v osmih dneh dobil nakazan neposredno od finančne uprave. Kako se bo preprečevalo zlorabe (na primer večkratno unovčenje bona), še ni znano.

Kaj se zgodi, če do konca leta bona ne porabim?

Bon propade.

Bo treba od bona plačati dohodnino, bo kdo zaradi tega ostal brez otroških dodatkov?

Ne, od bona se ne plača dohodnina in vrednost bona se ne upošteva pri ugotavljanju upravičenosti do pravic iz javnih sredstev.

Kakšne so globe za morebitne zlorabe?

Nadzor bo izvajal tržni inšpektorat, s podatki mu bo pomagala finančna uprava. Kazen za unovčenje bona v nasprotju z zakonom bo za pravno osebo od 3 do 40 tisoč evrov, za samostojnega podjetnika pa pol manj. V hitrem postopku je mogoče izreče tudi višjo globo od najnižje zagrožene.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 34
  • Žurnalček 10:49 29.maj 2020.

    Bon mora biti prenosljiv samo v prevem kolenu , starši -polnoletni otroci -, o mladoletnih odločajo itak starši !

  • Avatar ovca
    ovca 23:56 23.maj 2020.

    Ne,bombone bodo placevale slovenske budale,ki se jim ne da dopovedati,kaj ta bonboncek potegne za sabo. Eni se res prodate ze za 200 evrckov. Bogi ste. In,da ne bo pomote,v buco.

  • antitrust 15:11 22.maj 2020.

    Tako kot vse so še to zakomplicirali do amena. Bon vikend paket da ne ? Za moje pojme je bon vreden 200€, izkoristiš ga lahko tudi za plačilo polpenziona, če se izide, sicer razliko doplačaš ! Halo!