Slovenija
35 ogledov

Čebašek-Travnik "Kako bo z mojo plačo naprej, ne vem. S tem se ne bom obremenjevala"

Zdenka Čebašek Travnik (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
"Da nas bodo pričakali na nož, je bilo sicer pričakovano. Jasno je, da nova ekipa, ki je prekrižala številne načrte in interese, ne more računati na naklonjeno podporo, kot se denimo zgodi ob dogovorjenih zamenjavah ekip na čelu organizacije," v pismu zdravnikom sporoča nova predsednica ZZS Zdenka Čebašek-Travnik.

Nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenka Čebašek Travnik je za danes sklicala novinarsko konferenco, na kateri naj bi predstavila okvirni načrt dela v svojem mandatu, poročala o prvih opravljenih aktivnostih  in pojasnila zaplet okrog določitve njene plače. Kot smo poročali, so zaradi spora okoli plače, ki naj bi znašala med 8 in 10 tisoč evri ter avtoritativnega vodenja. odstopili trije člani Izvršnega obora zbornice ter predsednik razsodišča.

"Prežijo na naše naše napake"

Čebašek-Travnikova je nato novinarsko konferenco odpovedala. Je pa vsem članom ZZS poslala pismo, v katerem pojasnjuje, da je pritiske pričakovala. "Ob presenetljivih zmagah podpore ni. Prežijo na naše napake in nas v prvem tednu sprašujejo, kaj še delamo tukaj. Sama sem bila o tem, ali bom odstopila, s strani medijev povprašana v prvih dneh mandata," je zapisala Travnik-Čebaškova, ki je na volitvah za predsednika ZZS s 86 glasovi premagala dosedanjega predsednika Andreja Možino. 

"Skupščinski svet se je z mojim predlogom strinjal"

Nova predsednica ZZS v pismu poudarja, da na zbornici zadeve niso urejene, zato tudi plača  predsednika in vseh ostalih funkcionarjev ni predvidena. "Vendar je to, da uredimo plačna razmerja funkcionarjev na zbornici, očitno čakalo prav našo ekipo."

Kot pojasnjuje, je na začetku mandata predlagala, da zanjo velja enako kot za predhodnike, da je torej njena plača "nekje vmes med plačami mojih predhodnikov, dokler skupščina ne uredi plačnih razmerij" ki bodo veljale za vsa vodstva in funkcionarje zbornice. Člani skupščinskega sveta so se s tem strinjali in pooblastili predsednika skupščine, da se s predsednico dogovori za znesek.  

Marko Bitenc, predsednik skupščine ZZS je potrdil, da je na zadnji seji dobil pooblastilo za pogajanja v okviru teh številk, vendar je za STA povedal, da se situacija na naslednji seji skupščinskega sveta zna obrniti. Predsedniki regijskih odborov namreč dobivajo sporočila iz svojega okolja in tudi Bitenc dobiva sporočila nezadovoljstva, da se s pranjem umazanega perila v javnosti ruši ugled zbornice in zdravništva. Zato je že dobil dve neformalni pobudi, da bi na naslednji seji skupščine razpravljali o tem.

"S plačo se ne bom obremenjevala"

"Kako bo z mojo plačo naprej, ne vem in se s tem ne bom obremenjevala. O vrednosti mojega dela in dela drugih funkcionarjev bo odločala skupščina zbornice in sama bom sprejela odločitev poslancev," pravi nova predsednica ZZS, ki bo na ZZS polno zaposlena od 1. marca. Svojim članom obljublja, da bo zbornica delala v njihov prid in sledila predvolilnemu programu "pritiskom in hudim zgodbam navkljub."

Poiskati mora štiri nove predsednike odborov

Čebašek-Travnikova pa v pismu zdravnikom ni sporočila, kdo bodo novi člani IO, ki bodo nadomestili odstopljene predsednike odbora za socialno-ekonomska vprašanja, obora za strokovno-medicinska vprašanja in odbora za pravno-etična vprašanja. Nova predsednica mora prav tako poiskati novega kandidata za predsednika odbora za zobozdravstvo, saj predlagani ni dobil podpore skupščine. Izpraznjeno je tudi mesto predsednika razsodišča zbornice.

Razmišljajo o nezaupnici

Seja naslednje skupščine, na kateri bodo potrjevali nove kandidate, naj bi bila 9. marca. Po nekaterih informacijah naj bi nekateri člani skupščine ZZS tudi razmišljali o tem, da sprožijo postopek nezaupnice predsednici. Ali je bila podana tudi uradna zahteva za razpravo o nezaupnici, ni znano. Čebašek-Travnikova pa svoje pismo zaključi tako: "Bodite potrpežljivi z nami, rezultati naših prizadevanj bodo kmalu vidni, če nam bo le dano nadaljevati začeto delo."

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 13
  • smuc 08:39 25.februar 2017.

    Naj gre v penzijo, da ne bo odžirala kruh nezaposlenim!

  • francl12 07:53 25.februar 2017.

    babi je treba zabit te špegle do možganov!!!Dokler se ta banda nikogar ne boji, lahko dela z rajo kar hoče!!!

  • jezero 07:34 25.februar 2017.

    Gospa ne podpira in ni del zdravniške roparske "elite" in jo je zato treba odrezati. Ona ni bila njihov izbor. Njo so izvolili ponižani in razžaljeni. "Elita" noče od korita.