Slovenija
221 ogledov

Kako bodo glasovali volivci v tujini

Glasovanje Gregor Katič
Volilno gradivo za predsedniške volitve je bilo volivcem s stalnim prebivališčem v tujini po zagotovilih Pošte Slovenije že poslano, so sporočili iz Državne volilne komisije odposlano.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je volivcev brez stalnega prebivališča v Sloveniji, ki prebivajo v 137 državah po svetu, skupaj 106.050. Državna volilna komisija zato želi, da bi volivkam in volivcem v tujini, tako izseljencem in zdomcem omogočili možnost glasovanja v čim širšem številu. Uradna prazna glasovnica se volivcem v tujini pošlje tako za prvi kot za morebitni drugi krog glasovanja na volitvah predsednika republike.

Volilno gradivo je bilo za volivke in volivce s stalnim prebivališčem v tujini že odposlano, kar pomeni, da bodo uradne prazne glasovnice prejeli se pred uradno potrjenimi kandidaturami za predsednika republike, seznam bo namreč znan predvidoma 4. oktobra 2022. Volivec bo z izpolnjevanjem glasovnice počakal do objave potrjenih kandidatur, vendar bodo pri ugotavljanju izida glasovanja upoštevane le tiste glasovnice, ki bodo iz tujine prispele do vključno 2. novembra 2022 do 12. ure. Iz poštnega žiga na ovojnici mora biti razvidno, da je bila glasovnica oddana na pošto pred 19. uro na dan glasovanja.

Izseljenci imajo možnost glasovati tudi na volišču na diplomatsko-konzularnem predstavništvu (ne glede na to, da prejmejo volilno gradivo po pošti), brez vsakršne najave. Izbere lahko volišče v najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu (DKP), če pa država, v kateri stalno biva volišča tam nima, lahko glasuje v najbližjem predstavništvu v drugi državi. Glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih oz. veleposlaništvih Slovenije v tujini poteka na dan glasovanja od 9. do 17. ure po lokalnem času. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, na podlagi katerega lahko volilni odbor ugotovi njegovo istovetnost.

malo delo, referendum, volivci, glasovanje, volilna skrinjica, volišče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zdomci se pravi tisti, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, a bodo v času volitev v tujini in nameravajo glasovati iz tujine lahko vlogo za glasovanje oddajo po pošti ali v DKP Slovenije v tujini do vključno četrtka, 22. septembra, na spletnem portalu eUprava.

Na volitvah predsednika republike 2022 bo vzpostavljenih 30 volišč na sedežih diplomatskih predstavništev in konzulatov Republike Slovenije v 26 tujih državah. Dve volišči bosta dostopni  v Celovcu in na Dunaju (Avstrija), Clevelandu in Washingtonu (ZDA), Münchnu in Berlinu (Nemčija) in v Torontu in Ottawi (Kanada),

glasovanje bo mogoče tudi v Trstu, Atenah, Beogradu, Bernu, Bratislavi, Bruslju, Budimpešti, Buenos Airesu, Canberri, Haagu, Kopenhagnu, Londonu, Madridu, Moskvi, Parizu, Podgorici, Pragi, Sarajevu, Skopju, Varšavi, Zagrebu in Vatikanu.

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je bilo na dan razpisa volitev predsednika republike (22. avgusta) skupaj 1.696.893 volilnih upravičencev, od tega 1.590.843 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v Sloveniji in 106.050 volilnih upravičencev s stalnim prebivališčem v tujini.

KRANJ Gorenjska Večina bo letos ponovno kandidirala volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak Slovenija Ljudmila Novak povedala, zakaj ne bo kandidirala za predsednico NSi Slovenija V NSi našli kandidata za predsedniško tekmo
Komentarjev 1
  • jozicamurn 12:33 12.september 2022.

    Čisto noben kandidat nas ni prepričal.