Slovenija
989 ogledov

Kako do povračila delno izgubljenega dohodka

Karantena bolniška bolan otrok Profimedia
V teh primerih boste, če bo zakon sprejet, lahko uveljavljali možnost prejema nadomestila za izgubljen dohodek v primeri karantene ali višje sile zaradi obveznosti varstva otroka.

V predlogu vladnega zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevane in odpravo posledic-19 so med upravičence za delno povrnitev izgubljenega dohodka zaradi karantene ali višje sile zaradi varstva otroka uvrščeni tudi samozaposleni, kmetje in družbeniki ali delničarji, ki so poslovodne osebe. Vlada je predlog zakona poslala v državni zbor po nujnem postopku. 

Upravičenci bodo tako lahko dobili delno povrnjen dohodek za čas trajanja karantene na domu ali za čas nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka. To bodo lahko uveljavljali upravičenci, ki imajo otroke, ki obiskujejo do vključno 5. razred osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca. 

Upravičenci bodo lahko dobili delno povrnjen izgubljeni dohodek tudi, če bodo ob povratku ob prehodu meje v Sloveniji napoteni v karanteno na domu zaradi prihoda z območja z visokim tveganjem za okužbo, kot tudi zaradi stika z okuženo osebo. 

47. člen
(1) Upravičenec za delno povrnjeni izgubljeni dohodek, ki zaradi odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole, ne more opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu, je:
-      samozaposleni, ki je na dan nastopa karantene ali višje sile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 15. člena ZPIZ-2,  
-      družbenik ali delničar gospodarske družbe oziroma ustanovitelj zadruge ali zavoda, ki je poslovodna oseba, in je na dan nastopa karantene ali višje sile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 16. člena ZPIZ-2 in
-      kmet, ki je na dan nastopa karantene ali višje sile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 17. člena ali petega odstavka 25. člena ZPIZ-2.

Znani so zneski delno povrnjenega dohodka, in sicer 250 evrov za 10 dni, 500 evrov za 20 dni in 750 evrov za en mesec. Delno povrnjeni izgubljeni dohodek je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. Določeno je tudi obdobje, za katero je predvideno povračilo. Kot je zapisano v 48. členu, je upravičeno obdobje od 1. julija do 31. decembra. 

Upravičenci bodo prek informacijskega sistema finančne uprave predložili vlogo najkasneje do 15. januarja. S posamezno vlogo se lahko uveljavlja znesek v višini 250 evrov. Predložiti je treba dokazilo o karanteni na domu oz. ustrezno dokazilo o nastanku in trajanju druge zunanje okoliščine. Finančna uprava bo upravičencu delno izgubljeni dohodek nakazala najkasneje do 15. februarja 2022. 

Sredstva za to bo vlada zagotovila v proračunu oziroma iz sredstev, pridobljenih iz proračuna Evropske unije, kar pa mora odobriti Evropska komisija. Najprej pa mora zakon potrditi državni zbor. 

Zakon vsebuje še več pomembnih sprememb. Med drugim podaljšuje veljavnost turističnih bonov in prinaša dodatek za najbolj ranljive skupine. Zakon uvaja tudi odškodnino za vse, ki imajo zaradi cepljenja proti covidu-19 resne posledice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.