Slovenija
1439 ogledov

Kako je lahko to avstrijsko meso slovenski izdelek

Meso Lidl bralec Ranko
Žival skotena, vzrejena in zaklana v Avstriji, meso je bilo razsekano v Avstriji, zrezki so pa slovenski izdelek. Kako je to možno?

"V Lidlu sem zasledil izdelek, ki ga promovirajo z znakom Slovenski izdelek, čeprav je bila žival skotena, vzrejena in zaklana v Avstriji, meso je bilo tudi razsekano v Avstriji. Meni se to zdi zelo sumljivo, če ne celo malomarno, da to tako promovirajo, ker dejansko ni slovensko.Upam, da še lahko tudi vi koga opozorite, da naj ljudi ne zavedejo oznake na prvi strani, ampak naj preverijo poreklo," nam je sporočil bralec Ranko. 

Meso Lidl | Avtor: bralec Ranko bralec Ranko

"Zadnja faza proizvodnje v primeru izdelka svinjski vrat s kostjo – končni razsek (mikrokonfekcija) v zrezke in pakiranje, etiketiranje ter distribucija – je opravljena v Sloveniji, izdelek proizvajajo Celjske mesnine. Na etiketi izdelka je ovalni žig z oznako SI 103 ES, ki nakazuje, da je bila zadnja faza proizvodnje opravljena v Sloveniji (kratica SI), dodatno pa je v spodnjem desnem kotu etikete naveden tudi proizvajalec s polnim nazivom in naslovom. Iz tega naslova lahko izdelek poimenujemo 'slovenski izdelek'," so pojasnili v Lidlu, kjer je meso s to oznako naprodaj. 

Pozor, slovenski izdelek ni enako kot slovensko poreklo

Opozarjajo, da naziva slovenski izdelek ne gre zamenjevati z nazivom slovensko poreklo. V primeru oznake slovensko poreklo mora namreč meso tudi primarno izvirati iz Slovenije. 
"Izpolnjevanje kriterijev za tako označbo tudi strogo interno nadzorujemo, saj morajo vsi proizvajalci (velja enako za slovenske kot mednarodne), ki postanejo dobavitelji izdelkov v okviru Lidlovih blagovnih znamk pridobiti tako imenovani IFS certifikat (International Food Standard), v sklopu katerega je poleg stalnega zagotavljanja varnosti in kakovosti izdelkov na visoki ravni, zahtevana tudi stalna sledljivost izdelkov in surovin ter embalažnega materiala. Izpolnjevanje teh kriterijev redno preverjamo v sodelovanju z neodvisnimi inštitucijami," pravijo v Lidlu.

Na embalaži so vsi podatki

Dodajajo, da ima vse njihovo sveže meso na embalaži tudi vse informacije o sledljivosti izdelka, od rojstva, vzreje, zakola in razseka živali ter da je na embalaži vedno prisoten tudi ovalni žig s šifro proizvajalca, ki opravlja zadnjo fazo proizvodnje (pakiranje in distribucija), kar je razvidno tudi iz fotografij, ki jih je poslal bralec. 

V Lidlu so že izpostavili, da izdelke njihovih lastnih blagovnih znamk proizvajajo mnogi slovenski proizvajalci in pridelovalci, med drugim Mlekarna Celeia, Meso Kamnik, Celjske mesnine, Žito, Pekarna Mlinotest ter Dana, ki Lidlu dostavlja "od sveže pečenega kruha, svežega mesa in mesnih izdelkov do mlečnih izdelkov, piškotov, sadja in zelenjave, kisa, olja, kave, sadnega soka ter vod z okusom". 

Preberite še: 

Ker gre za izdelke Lidlovi blagovnih znamk, "denimo mlečni izdelki Pilos, mesni izdelki Baroni in Pikok, vode z okusom Saguaro, dnevno svež predpakiran kruh Castello, piškoti Tastino, smo želeli kupcem na jasen način sporočiti, da gre za izdelke, ki so proizvedeni v Sloveniji. To smo naredili tako, da smo te izdelke označili z znakom 'slovenski izdelek'." so pojasnili v Lidlu in izpostavili, da pri tem spoštujejo slovensko zakonodajo na tem področju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Boštjan Bele 12:21 12.februar 2016.

    To ti resno? Zivim v Avstriji in jem tako avstrijsko kot slovensko meso! Avstrijsko je veliko bolj okusno, s kontrolami pa dosegajo tudi pravilno prehrano in vzrejo. Slovenska zivina je naceloma tudi nadzorovana, vendar bolj na papirju, kot pa dejansko. ...prikaži več Zato tudi slovensko meso ni in ne more biti dobro (obstajajo redke izjeme, ki gojijo zivino zase)! Do zdaj se nisem dobil dobrega steaka iz slovenskega mesa - je bilo vedno trdo in je imelo nek cuden priokus. V Avstriji kupljeno meso za steak je bilo mnogo boljse (popolnoma enaka priprava), je pa res da se s kaksnim argentinskim ne more primerjat!

  • Boštjan Bele 12:16 12.februar 2016.

    v bistvu bi bilo isto, ce bi rekli da na krvavcu ni snega, je ga pa 40cm ;)

  • Boštjan Bele 12:14 12.februar 2016.

    Kje je nateg, ce ti dejansko prodajo meso BOLJSE kvalitete po NIZJI ceni?