Slovenija
15166 ogledov

Kako je Slovenija dvignila roke od izvrstne priložnosti ...

Evropski parlament EPA/OLIVIER HOSLET
Zakaj je Slovenija iz rok spustila eno od izvrstih priložnosti, ki nam jih nudi članstvo v Evropski uniji?

Zadnji dan julija se izteče rok, ko morajo države članice uradno podati kandidaturo za sedeža dveh evropskih institucij, ki po napovedi izstopa Velike Britanije iz Evropske unije iščeta novo lokacijo sedeža. Manjši Evropski bančni organ (EBA), ki bdi nad učinkovitostjo in usklajenostjo poslovanja ter nadzora v evropskem bančnem sektorju, zaposluje 159 posameznikov, med tem ko ima Evropska agencija za zdravila (EMA) kar 890 zaposlenih. Poleg tega pa EMA gostiti tudi okoli 3.600 strokovnjakov letno na različnih kongresih in izobraževanjih, kar bo državi gostiteljici prineslo še dodatne prihodke, saj bodo obiskovalci napolnili lepo število nastanitvenih kapacitet.

Za sedež agencije EMA se bolj ali manj resno potegujejo skorajda vse članice - 23 od skupno 27 držav, ki po izstopu Velike Britanije tvorijo Evropsko unijo. Predstavniki petih članic (Bolgarija, Hrvaška, Finska, Nemčija in Poljska), ki se potegujejo za sedež, sicer agencije sploh niso obiskali. Kot danes ugotavljajo novinarji bruseljskega Politica, pa se v dirko za prestižno nagrado sploh niso spustile le Estonija, Litva, Latvija, Slovenija in Luksemburg, a slednji se bo potegoval za gostitev manjšega Evropskega bančnega organa.

Poleg baltskega trojčka se za kandidaturo tako ni odločila le še Slovenija. EMO je sicer obskal slovenski predstavnik, ne pa tudi zdravstvena ministrica. Enako velja za EBI in finančno ministrico.

Odločitev na podlagi zunanjega ministrstva potrdila vlada

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Odločitev, da se Slovenija ne bo potegovala za sedež obeh agencij, je vlada na seji sprejela že pred nekaj tedni na podlagi gradiva, ki ga je pripravilo ministrstvo za zunanje zadeve. Argumenti, na podlagi katerih so odločitev sprejeli, pa so označeni z oznako interno, zato niso javno dostopni. 

Ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi Karl Erjavec, pa je na vprašanje Žurnal24 pojasnilo, da je bilo ugotovljeno, da "Slovenija v tako kratkem obdobju ne more zagotoviti dovolj velike in ustrezno opremljene stavbe za agencijo EMA, ravno tako pa slovenska kandidatura ne bi bila dovolj konkurenčna pri ostalih kriterijih, zahtevala pa bi tudi zajeten finančni vložek".

Kakšni so sploh kriteriji?

Postopek in kriteriji za izbiro sedežev agencij so bili potrjeni 22. junija 2017, ob robu junijskega zasedanja Evropskega sveta in med drugim določajo, da morajo države, ki si želijo prisotnost agencije, ponuditi dovolj velike in ustrezno opremljene pisarniške in konferenčne prostore, ustrezno frekvenco letalskih povezav vključno z medcelinskimi destinacijami, zadostne hotelske in nastanitvene kapacitete za obiskovalce agencij, dovoljšnje število mest za otroke zaposlenih na šolah z mednarodnim programom. Polovica zaposlenih Evropske agencije za zdravila ima namreč otroke.

Poleg vseh teh kriterijev pa bo pri odločanju ključna ocena o ugodnosti posamezne ponudbe, načeloma pa naj bi upoštevali tudi prednost držav, ki še nimajo sedeža evropske agencije.

Slovenija bi se po besedah zunanjega ministrstva za kandidaturo odločila v primeru, če bi ocenila, da lahko predstavi kredibilno kandidaturo z realnimi možnostmi za zmago. Namesto kandidature za agencijo EMA ali EBA pa bo Vlada RS v naslednjem obdobju posebno pozornost namenjala zlasti širitvi in okrepitvi delovanja Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) - edine evropske agencije, ki je od leta 2010 prisotna v Sloveniji -, saj je ta z novo evropsko zakonodajo pridobila dodatne pristojnosti in naloge.

Poleg različnih pozivov, naj Slovenija vendarle kandidira za sedež katere od evropskih agencij, je poslansko pobudo vladi poslal tudi koalicijski poslanec Matjaž Nemec, ki je zapisal, da je samokritika sicer dobra vrlina, a se zna ob pretirani samokritiki in neambicioznosti zna zgoditi, da se bomo po koncu pogajalskega procesa ob razdružitvi EU in Velike Britanije, zopet spraševali, zakaj smo potegnili ta kratko.

Komentarjev 7
  • franke 15:58 01.avgust 2017.

    KER TAM ERJAVEC NE MORE ZAPOSLITI SVOJIH.

  • matermila 07:49 01.avgust 2017.

    Manjši Evropski bančni organ (EBA), ki bdi nad učinkovitostjo in usklajenostjo poslovanja ter nadzora v evropskem bančnem sektorju Pa kaj vam pa je?Pa ne moremo imeti take ustanove pred vrati naših bank,kako naj pa potem kradejo.

  • Harrison 07:07 01.avgust 2017.

    Ko se krade je najbolje imeti šefa čim dlje od sebe.