Slovenija
1373 ogledov

Kam po dedka Mraza?

Dedek Mraz Jaka Dimc
Najem treh dobrih decembrskih mož se v zadnjih letih povečuje. Največ povpraševanja je po dedku Mrazu.

Da je igranje katerega od dobrih mož, donosen posel, dokazuje že dejstvo, da se pri iskanju na spletu ob geslu "najem dedka Mraza" pokaže vsaj deset različnih zadetkov. 

Nekateri ponujajo samo dedka Mraza, drugi ponujajo tudi Božička in Miklavža. Je pa od ponudnika odvisno, ali gre za gledališko predstavo, na katero starši pripeljejo otroke, ali gre za obisk v podjetju. 

Preklicali smo kar nekaj različnih ponudnikov, nekateri se nam zaradi preobilice dela žal niso javili, nekdo nas je celo prosil, da naj raje pokličemo koga drugega, ker sam na žalost nima časa. 

Informacije smo dobili od lutkovnega gledališča Ljubljana, podjetja Minicity in gledališča Čarobni oder.

Največ povpraševanja za dedka Mraza

Minicityju so letos imeli največ povpraševanja prav za najem dedka Mraza. "Povpraševanje letos je bilo ogromno, precej večje kot prejšnja leta, največkrat pa nas kontaktirajo iz kadrovskih oddelkov različnih podjetij," so nam sporočili iz Minicityja.
Cena za dvourni praznični program skupaj s predstavo, prihodom dobrega moža, obdarovanjem in igro se začnejo pri 15 evri na otroka in petimi evri za starše.
Kostume, ki jih nosijo dobri možje, imajo svoje, prav posebej so jih dali izdelati k profesionalni šivilji. Praznične programe izvajajo večinoma v svojih prostorih, nekaj pa tudi na zunanjih lokacijah po različnih podjetjih. Dodali so še, da se povpraševanje vsako leto povečuje. 

Dedek Mraz | Avtor: Urška Boljakovac Urška Boljakovac

Povpraševanje tako veliko, da vseh ne morejo sprejeti

V Lutkovnem gledališču Ljubljana imajo v zadnjem tednu pred novim letom predstave, ki jih obišče dedek Mraz, rezervirane pa imajo tudi posebne termine za podjetja in druge organizirane skupine s prihodom dedka Mraza in obdaritvijo otrok. "Cena vstopnice za predstavo s prihodom dedka Mraza in obdaritvijo je devet evrov na osebo tako za posameznike kot tudi za skupine. Povpraševanje je veliko, tako da vseh niti ne moremo sprejeti," nam je povedala Petra Škofic, predstavnica za odnose z javnostmi v Lutkovnem gledališču.

Predstave zakupijo predvsem večja in manjša podjetja in sindikati javnih zavodov. "Povpraševanje skupin je zadnja leta približno na enaki ravni, povečalo pa se je povpraševanje posameznikov. Predvidevamo, da zato, ker so nekatera podjetja ukinila obdaritve otrok," je še dodala. Zaradi velikega zanimanja podjetjem priporočajo, da povpraševanje oddajo že na začetku sezeone, to je v začetku septembra, s prodajo terminov pa začnejo v začetku novembra. "Tik pred zdajci lahko vzamemo samo še manjše skupine." V Lutkovnem gledališču dedka Mraza igra pet različnih igralcev, nekaj je njihovih, nekaj zunanjih sodelavcev. Večinoma imajo dedka Mraza, občasno pa tudi kakšnega Božička. 

Zadovoljni naročniki rezervirajo leto vnaprej

Čarobni oder smo našli preko spletne strani dedek-mraz.si, na njej pa promovirajo predvsem dedka Mraza. Povedali so nam, da so drugače aktualni vsi trije dobri možje, za nobenega ni več ali manj povpraševanja. "Je pa res, da je Miklavž v začetku meseca, zato je takrat večje povpraševanje zanj, preostali del decembra pa za dedka Mraza ali Božička," so nam povedali.
Cene najema so za vse tri dobre može enake, cena se razlikuje od števila obiskovalcev, naročnika in tega za kakšno prireditev gre.

Kakšne so točne cene, nam niso mogli razkriti. Predstave pripravljajo po kulturnih domovih, občinah, šolah, vrtcih in v podjetjih, kjer obdarujejo otroke zaposlenih. Kostume imajo svoje, so unikatno delo, profesionalni kostumi, izdelani po naročilu. Pravijo, da se povpraševanje v zadnjih letih ni pretirano spremenilo.

Poleg obadrovanja nudijo tudi gledališko predstavo, ne le najem dobrega moža, tako da jih nekateri naročniki rezervirajo že leto vnaprej. "Veliko terminov imamo rezerviranih za naslednjo sezono. Povpraševanja pa se od bolj resnih začnejo nekje v septembru, manj resnih pa konec novembra, takrat pa je že težko dobiti prost termin," so še dodali. 

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.