Slovenija
34266 ogledov

Kam še lahko greš brez PCT

otvoritev Ikea Ljubljana
1/2
Saša Despot
Od danes veljajo bistveno strožji pogoji glede izpolnjevanja pogojev. Doslej je bil zahtevan za uporabnike enajstih dejavnosti, zdaj skoraj za vse. Izjem je malo.

Kdo mora po novem izpolnjevati pogoj PCT?

Zelo poenostavljeno vsi zaposleni, samozaposleni ali na drugi pravni podlagi vključeni v delovni proces ter vsi uporabniki storitev, ki so starejši od 12 let. Izjem je malo.

Kam lahko grem brez PCT?

V trgovino, kjer v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, če ta ni znotraj trgovskega centra. Živila in pijačo lahko kupite tudi zunaj prodajaln. Greste lahko tudi v specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, če te prodajalne niso znotraj trgovskega centra.

Ali lahko grem brez PCT k zdravniku?

Ne, razen če gre za nujno medicinsko pomoč ali če k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljate otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na novinarski konferenci pojasnil, da je na vhodih v javne zdravstvene ustanove že zdaj vzpostavljena kontrolna točka, kjer boste lahko pojasnili svoje stanje in bodo presodili, ali potrebujete nujno medicinsko pomoč.

Grem lahko brez PCT na pošto ali na banko? 

Ne, teh izjem ni več. Banke in hranilnice stranke prosijo, naj pripravijo dokazila o izpolnjevanju PCT pogoja in jih ob obisku poslovne enote predložijo na vpogled pooblaščeni osebi, saj v nasprotnem primeru vstop v prostore banke ali hranilnice ne bo mogoč.

Ali je PCT pogoj za javni prevoz?

Da, razen za učence in dijake.

Ali morajo PCT izpolnjevati tudi otroci?

Če so mlajši od 12 let, jim ni treba.

Kako naj otroka peljem v vrtec ali šolo, če ne izpolnjujem pogoja PCT?

Tudi to je izjema, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ni treba izpolnjevati pogoja PCT.

Ali bo PCT pogoj tudi za obisk verskih obredov?

Da. Katoliška cerkev je na spletni stran objavila pojasnila, da bo odgovorna oseba (župnik oziroma od njega pooblaščena oseba, na primer mežnar, ministrant, član župnijskega pastoralnega sveta) pri vhodnih vratih v cerkev preverjala, ali verniki izpolnjujejo pogoje PCT.

Kdo se lahko samotestira in mu ni treba na hitri test?

Zaposleni, učenci zadnje triade, dijaki ter študenti, a s tem ne dobijo pravice do uporabe storitev, za katere je zahtevan PCT, razen učenci in dijaki za izvenšolske dejavnosti, so pojasnili na novinarski konferenci. V odloku piše, da "testiranje s testi HAG za samotestiranje v domačem okolju izvedejo tudi osebe, stare od 12 do 18 let, za udeležbo v športnih programih in športno rekreativnih dejavnostih". Za učence in dijake je samotestiranje sicer prostovoljno, za študente in zaposlene pa obvezno. Za izvenšolske dejavnosti je samotestiranje doma za mlade od 12 do 18 let po našem razumevanju odloka obvezno.

Zakaj samotestiranje velja sedem dni, hitri test pa le 48 ur?

Državni sekretar Franc Vindišar je pojasnil, da je samotestiranje za zaposlene presejalni test, ki se v zdajšnjih razmerah opravlja enkrat na teden, a je minister za zdravje Janez Poklukar pojasnil, da lahko ob taki rasti okužb že kmalu lahko obeta bolj pogosto samotestiranje.

Se lahko samotestiram doma?

V domačem okolju se lahko samotestirajo le učenci zadnje triade in dijaki, študenti in zaposleni morajo to opraviti v službi oziroma v izobraževalni instituciji.

Delali bomo od doma, ali se moram hoditi enkrat tedensko testirati v službo?

Odlok ne določa nobenih izjem. Po črki odloka bi morali zaposleni, ki delajo od doma, enkrat na teden v službo na samotestiranje. 

Ali mora samostojni podjetnik, ki ni cepljen in ni prebolel covida-19, voditi evidenco samotestiranj? Tudi v primeru, če nima stikov s strankami?

Po našem razumevanju odloka da. 

Kdo bo preverjal, ali izpolnjujem pogoj PCT?

Po odloku je to dolžnost odgovorne osebe, ki izvaja ali organizira opravljanje dela.

Ali drži, da natakar, ki se samotestira, ne more v drugo gostilno na pijači ali večerjo?

Da, za izvajanje dejavnosti zadošča tedensko samotestiranje, za uporabnike se zahteva največ 48 ur star hitri ali največ 72 ur star PCR test.

Ali drži, da se prebolelim osem mesecev dni po bolezni ni treba cepiti ali testirati?

Ne, to obdobje je bilo po nekaj dneh z 240 znova skrajšano na 180 dni, torej na pol leta. Pristojni so pojasnili, da so ga skrajšali, ker ima takšno obdobje velika večina držav EU. Zakaj so ga podaljšali, niso pojasnili.

Ali lahko brez PCT natočim gorivo na samopostrežnem bencinskem servisu?

Odlok določa, da morajo pogoj izpolnjevati "vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti". V primeru točenja goriva ste po našem mnenju uporabnik storitve, zato bi morali izpolnjevati PCT pogoj. Odlok namreč ne govori o zunanjih prostorih ali o storitvah, pri katerem ni stika z drugimi ljudmi. Dvomimo sicer, da bo nadzor osredotočen na takšne storitve.

Kakšna sploh je pravna podlaga tega odloka?

Odlok se sklicuje na zakon o nalezljivih boleznih, in sicer na trejo alinejo prvega odstavka 32. člena, ki določa, da se obvezni pregledi, kadar obstaja neposredna nevarnost za širjenje nalezljive bolezni, lahko odredijo tudi za druge osebe, ki s svojim delom in ravnanjem lahko prenesejo nalezljivo bolezen. Odlok se sklicuje še na prvi odstavek 39. člena zakona, ki se glasi takole:

Kadar z ukrepi, določenimi s tem zakonom, ni mogoče preprečiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej razširijo določene nalezljive bolezni, lahko Vlada Republike Slovenije odredi tudi naslednje ukrepe:

1. določi pogoje za potovanja v državo, v kateri obstaja možnost okužbe z nevarno nalezljivo boleznijo in za prihod iz teh držav;

2. prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih;

3. prepove zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni;

4. omeji ali prepove promet posameznih vrst blaga in izdelkov.

Nekateri menijo, da je odlok neustaven. Kaj, če je res, ga ni treba spoštovati?

O tem, ali je predpis neustaven, lahko odloči le ustavno sodišče. Dokler ustavno sodišče odloka ne razveljavi, je odlok veljaven, na kar je opozorila tudi Nataša Pirc Musar.

Kakšne so predvidene globe?

Od 400 do 4000 evrov za posameznike in od 4.000 do 100.000 za pravne osebe.

Posameznik je odgovoren, »če zavrača ali se izmika obveznim zdravstvenim pregledom iz 32. člena tega zakona«, beri testom, ali če ravna v nasprotju s prvim odstavkom 39. člena, torej ne spoštuje omejitve prometa z posameznimi vrstami blaga ali izdelkov, beri jih prodaja ne PCT potrošnikom.

Če se cepim, kdaj izpolnim pogoj PCT?

Takoj po prejemu drugega odmerka oziroma pri cepivu Janssen takoj po prejemu edinega odmerka. V primeru, da ste covid-19 preboleli, zadošča en odmerek katerega koli cepiva, zaščita se prizna takoj po cepljenju. 

Kje lahko najdem odlok?

Na spletni stran uradnega lista. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 13
  • zoran5 08:55 16.september 2021.

    Berlin33,manjkajo samo še rumeni trakovi.

  • bogdan76 13:12 15.september 2021.

    Drva vozi nihče menekontrolira in šelepo bom zaslužil od butastih kolesarjev.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:07 15.september 2021.

    kovid zločinci pejte v tri PCT in ostanite tam za vedno ;)