Slovenija
12125 ogledov

"In tako je Pahor tudi iz Manice hotel naredit miško"

Predsedniške volitve 2017 rokovanje šarec pahor Anže Petkovšek Marjan Šarec in Borut Pahor
Predsedniška kandidata Borut Pagor in Marjan Šarec sta včeraj nanizala nekaj krepkih, tudi neverjetnih izjav.

Glede na zadnje rezultate agencije Ninamedia, ki opravlja javnomnenjske raziskave za Večer in Dnevnik, Borut Pahor tik pred drugim krogom predsedniških volitev ohranja prednost pred Marjanom Šarcem. Glede na raziskavo bi prejel 53,2 odstotka glasov, Šarec pa 46,8 odstotka glasov. Kamniški župan je tako svojo prednost, glede na raziskavo takoj po prvem krogu predsedniških volitev bi Pahor v drugem krogu prejel 51 odstotkov, Šarec 34.

Šarec ni prišel do očitkov

Nekoliko bolje, vendar ne bistveno, se je, glede na odzive na družbenih omrežjih, Borut Pahor odrezal tudi na sinočnjem soočenju na TV Slovenija. Koncept oddaje, v kateri sta voditelja, Manica Janežič Ambrožič in Dejan Ladika, zahtevala vsebinske odgovore na konkretna vprašanja, Marjanu Šarcu ni dopuščal napada oziroma očitkov na račun premale odločnosti v svojem načinu delovanja, kot se je zgodilo v prejšnjem predvolilnem soočenju na TV Slovenija. 

Sinoči so tako na plano prišle druge podrobnosti, ki so tehnico zaradi izkušenosti, poznavanja problematike in večje razgledanosti nagnile na stran Pahorja, ki je bil v argumentacijah močnejši kot Šarec, ki bi večino stvari tako v Sloveniji kot v svetu urejal tako, da bi bil "bolj glasen". To bi storil tudi v primeru težav z otroško srčno kirurgijo. "Sam bi povzdignil glas in povedal, da tako ne gre več naprej," je dejal Šarec, medtem ko je Pahor postregel s podatkom, da je v tem perečem problemu posredoval 54-krat, se sestal z vodstvom UKC in starši bolnih otrok.

Enoglasno glede burk

Enoglasna sta bila kandidata glede vprašanja prepovedi burk v Sloveniji, oba bi jo podprla, manj enotna pa glede vprašanja evtanazije, ki bi jo Šarec, kjub temu da mu vera to prepoveduje, zaradi osebne izkušnje podprl, Pahor pa se zaradi možnosti zlorab zavzema za široko razšpavo o tem vprašanju. 

Šarec bi spet odkupil Mercator, če bi bila cena primerna, Pahor ga ne bi, saj bi šlo, kot pravi, za "tvegano in emocionalno odločitev." Šarec bi zmanjšal število občin, Pahor ne. Pahor bi prodal NLB, Šarec ne. 

Šarec bi obdržal koga od Pahorjevih

Marjan Šarec tudi tokrat ni pojasnil, koga bi za svetovalca povabil v kabinet, če bi na predsedniških volitvah zmagal, ni pa izključil možnosti, da bi v njem ohranil koga od Pahorjevih članov kabineta, "če bi se izkazalo, da je delal dobro". Medtem ko Pahor podpira stališče Slovenije, da kot članica Nata ne pristopi k pogodbi o prepovedi jedrskega orožja ZN, Šarec meni, da bi "Slovenija lahko naredila kaj po svoje" in bi bil kot predsednik države pripravljen tudi dajati pobude, vezane na mednarodno politiko.

Pahor meni, da žica na hrvaški meji ni več potrebna in da bi jo lahko odstranili, sa je sam dobil zagotovilo turškega predsednika Erdogana, ki bo Slovenijo pšosvaril v primeri možnosti novega begunskega vala.

Presenetljiv je odgovor Marjana Šarca, kam bi se Slovenija morala uvrstiti v prihodnji ureditvi EU, vezano na prispodobo francosko-nemškega vlaka, na katerem so poleg teh dveh vodilnih držav, še druge najmočnejše države EU. Šarec glede tega pravi, da bi bilo potrebno najprej urediti slovensko železniško omrežje.

Poleg tega nesmiselnega odgovora pa je tiste, ki so se preko družbenih omrežij odzivali na sinočnje soočenje, presenetila tudi trditev Marjana Šarca, da zelo dobro ve, kako deluje slovenski zdravstveni sistem, saj je bil sam v UKC Ljubljana hospitaliziran en teden. 

Borut Pahor na drugi strani je minus (pa tudi plus) točke nabiral pri odgovoru na vprašanje glede objave fotografije z maratona, v ozadju katere je plakat z reklamo za žensko spodnje perilo. 

 | Avtor:

Na vprašanje, zakaj se je predsedniku ta fotografija zdela primerna za objavo, je Pahor poudaril, da je potrebno prebrati spremni tekst, na vztrajanje voditeljice: "Sama te fotografije ne bi objavila" pa je Pahor odgovoril, da zato, ker ima na njej lepo majico in kapo. Mnogi so duhovit odgovor pozdravili, na družbenih omrežjih pa ni pa manjkalo tudi kritik na račun njegovega mačizma in seksizma. 

 

Komentarjev 7
  • Timotejka 16:32 10.november 2017.

    Kdo je bil domobranec Balantič po katerem je Šarec poimenoval knjižnico Kamnik? Komu ni mar za varnost prebivalcev EU, ker bi zahteval umik žičnate ograje, ki nas varuje pred nezakonitimi priseljenci z BV in kdo bi dal otroke posvojiti istospolnim ...prikaži več parom, čeprav je sam zadovoljen s svojima posvojiteljema, čeprav nista istospolni par?

  • borut08 15:46 10.november 2017.

    Veliko besed pa nic sprememb.Saj sploh ni vazno kdo je predsednik ali katera vlada je na oblasti vazno je,da furajo svojo zastavljeno pot oz.nacrt in vse naredijo ,da se nic ne spremeni ker vecini slovencem to ustreza in in zivijo ...prikaži več po sistemu znajdi se manjsino pa utisajo oz ga drzava ima v oblasti in pripravljeni so marsikaj narediti in marsikoga uniciti,da lagodno zivijo brez posledic.

  • satir 09:38 10.november 2017.

    Nikjer nisem zasledil da Šarec podpira povojne izvensodne poboje, zakaj tako sprevračaš dejstva. Tudi za Jankoviča je bilo na začetku veliko ljudi, ki so se kasneje distancirali, ko se je začelo sranje okrog njega in njegovih biznisov, sinov, lekarne, neplačevanja.... ...prikaži več Tako kot je Cerar imel veliko podporo in je pokazal kar je lahko in izgubil veliko podporo ki jo je imel. Zakaj bi potem nekoga, ki je v dobri veri v človeka da bo kaj spremnil obsojali, če pa smo mnogi enako upali, pa se vse sfiži

Sorodne novice