Slovenija
404 ogledov

Kandidata za holding niso predlagali

Srečanje ESS Saša Despot
Ekonomsko-socialni svet (ESS) na današnji seji ni predlagal kandidata za nadzornika Slovenskega državnega holdinga, je pojasnil predsedujoči ESS Janez Posedi.

Predsednik ESS Janez Posedi, sicer predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije, je na novinarski konferenci po seji ESS v Ljubljani opozoril, da sindikalna stran čaka na odločitev ustavnega sodišča. To namreč preučuje ureditev nadzornega sveta holdinga, ker ni predvideno, da bi bil v njem tudi predstavnik delavcev.

Predstavnika ESS v nadzornem svetu tako za zdaj ne bo. Rok za imenovanje kandidata se namreč izteče 28. januarja.

Sindikati žalosti odločitev

To žalosti del sindikatov. Kot je v imenu Slovenske zveze sindikatov Alternativa in Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost povedal predsednik Alternative Zdenko Lorber, tudi sami upajo, da bo ustavno sodišče ugotovilo, da predlagana sestava nadzornega sveta holdinga ni ustrezna, kljub temu pa so se danes vendarle zavzeli za izbor kandidata ESS.

Ne glede na vse je v danem položaju, ko zakon o holdingu velja, opustiti možnost vplivanja neustrezen pristop, je prepričan Lorber.

Opozoril je, da članstvo Alternative izhaja iz podjetij v pretežni državni lasti, zato jim ni vseeno, kaj bo z usodo teh družb. V Alternativi in Solidarnosti so zato danes za kandidata za nadzornika predlagali Igorja Janeza Zajca.

Posedi je v zvezi s tem predlogom dejal, da bi težko dobil podporo, saj je Zajec povezan s podjetjem Viator & Vektor.

Predstavnikov delodajalcev, ki naj bi imeli svojega kandidata, na novinarski konferenci danes ni bilo. Koga si želijo videti v nadzornem svetu holdinga, tako ni znano.

Delitev dela kandidata

Po besedah predsedujočega ESS so sicer delodajalci danes predlagali delitev mandata nadzornika ESS, tako da bi ga v polovičnem delu oddelal predstavnik sindikatov, v polovičnem pa predstavnik gospodarstva. To se mu zdi sporno, saj ima ESS tri partnerje, poleg sindikatov in delodajalce še vlado, tako da bi bilo v tem smislu treba mandat razdeliti na tretjine. A na drugi strani težko verjame, da bodo našli osebo, ki ji bodo zaupale vse tri strani.

V tej luči je pesimist tudi prvi mož Alternative. Glede na današnjo razpravo je prišel do zaključka, da ESS, če do sprememb zakona o holdingu ne bo prišlo, ne bo uspel nikoli predlagati kandidata za devetega nadzornika holdinga.

Holding naj bi imel namreč v skladu z zakonom devet nadzornikov, od katerega enega predlaga komisija DZ za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov morajo štiri predlagati poslanske skupine, štiri pa vlada, od teh enega na predlog ESS. Nadzornike bo nato z absolutno večino imenoval DZ.

Lorber je sicer danes povedal še, da so na seji od vladnih predstavnikov zahtevali, da takoj, ko bodo sprejeli smernice in klasifikacijo državnih naložb, te dokumente obravnava tudi ESS. Iz njih bo namreč razvidno, kaj aktualna vlada opredeljuje kot portfeljske naložbe, ki bodo šle v prodajo, in kaj kot strateško premoženje, ki ga bomo ohranili, je poudaril.

Roka še ni

Roki, v katerih naj bi vlada pripravila smernice in klasifikacijo, danes po Posedijevih besedah niso bili predmet razprave, sam pa pričakuje, da se bo s tem pohitelo, saj naj bi bili apetiti, kako priti do različnih provizij, veliki.

Da bo interes, da se čim prej proda čim več, zelo velik, se je strinjal tudi Lorber. To je pripisal trenutnemu javnofinančnemu položaju Slovenije. Ob tem je sindikalist zatrdil, da so v Alternativi proti prodaji podjetij, ki so pomembna za razvoj Slovenije.

"Ne poznam nobenega kmeta, ki bi uspel prodati slabo kravo. Proda se dobre krave, slabe pa ostanejo. In na koncu imaš težave," je predsednika Alternative dopolnil prvi mož Pergama. Posedi je ob tem podvomil, da bo denimo neki tujec iz sedaj državnega podjetja potegnil več, kot zmore potegniti država. In če je problem v upravljanju, je treba iz tega procesa politiko umakniti, je pozval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.