Slovenija
18 ogledov

"Karte so na mizi, premier pa je zelo nervozen"

Igor Lukšič Anže Petkovšek
Izvršilni odbor stranke DeSUS je odločil, da bo 5. februarja svetu stranke predlagal odhod iz koalicije. Karl Erjavec je sicer prepričan, da bi za sodelovanje s Pozitivno Slovenijo zadostovalo, če bi se umaknil Zoran Janković.

"Odstop predsednika vlade in predčasne volitve so najboljša rešitev za Slovenijo" je prepričan predsednik Socialnih demokratov, Igor Lukšič.

Imamo neoperativno vlado in neoperativno večino v DZ, zato bi bilo "za skrajšanje te agonije, v katero vstopa Slovenija, dobro, da premier Janez Janša odstopi", je povedal. Ponovil je, da so po mnenju SD za državo edina možnost predčasne volitve, ki bi morale biti čim prej, zato, da se "ta agonija" čim bolj skrajša.

Spomnil je, da je včeraj odstopil predsednik DZ Gregor Virant in da sta odstopno izjavo podala dva ministra. "DZ je izgubil glavo," je poudaril Lukšič.

Po njegovih besedah se DZ konstituira z izvolitvijo predsednika in lahko deluje le, če ima predsednika. Podpredsedniki so samo nadomestni v primeru, ko imamo predsednika, zato ne morejo opravljati funkcije namesto predsednika DZ. "Vlada nima večine, DZ nima operativne večine, kar pomeni, da imamo zakonodajni in izvršni organ zunaj funkcije in to je za državo zelo slabo," opozarja Lukšič.

Karl Erjavec | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
DeSUS vse bližje odhodu iz koalicije

Pozno popoldan je izbršni odbor DeSUS sklenil svetu stranke predlagati odhod iz koalicije. Kot je ob robu seje povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec, bodo, v kolikor bo svet stranke tak sklep sprejel, oba ministra in državni sekretarji iz vrst DeSUS premirju Janezu Janši 22. februarja podali odstopne izjave.

Erjavec sicer vidi dve možnosti za rešitev trenutne politične krize. Po njegovem mnenju je treba pripraviti vse za konstruktivno nezaupnico, pri čemer pa potrebujejo sodelovanje Pozitivne Slovenije. Kot pravi, bi za sodelovanje zadostovalo, če bi se Zoran Janković umaknil iz stranke. Če do tega ne bo prišlo, vidi rešitev v spremembi zakona o vladi.

Če Janković ne bo več imel kontakta s stranko, funkcij ali vpliva v PS, potem Erjavec nima težav s sodelovanjem s stranko v koaliciji. Kot je dejal, je Jankovićeva županska funkcija stvar Ljubljane in Ljubljančanov in da ga je mestni odbor DeSUS že pozval k odstopu.

Zoran Janković se je na to že odzval. "Naj se vsak briga za svojo stranko," je sporočil. Stranka je sicer pripravljena na pogovore, a brez pogojevanja.

Če Janković ne odstopi, je treba spremeniti zakon

Če se Janković ne bo v celoti umaknil iz Pozitivne Slovenije, pa Erjavec meni, da bi morali spremeniti 11. člen zakona o vladi, ki pravi, da je vlada nastopila funkcijo, ko je imenovanih več kot dve tretjini ministrov. Po Erjavčevem mnenju bi ta določba morala veljati tudi v času, ko vlada deluje in ne samo ko se oblikuje. "Navsezadnje bi lahko celo sam premier opravljal vse naloge ministrov," je opozoril prvak DeSUS.

Dejal je tudi, da bodo na današnjem izvršilnem odboru stranke pripravljali gradivo, da bo svet stranke 5. februarja sprejel sklep o izhodu iz koalicije. Ministri bodo iz vlade odšli 22. februarja, predvidoma 8. marca pa se bo s tem seznanil tudi DZ.

"Ta kriza se bo razrešila, karte so na mizi, premier pa je zelo nervozen," je dejal Erjavec. Erjavec tudi misli "da bi bilo bolje, če bi Janša pojasnil svoje težave, ki jih ima v zvezi s poročilom protikorupcijske komisije". Dejal je tudi, da bi od Janše pričakoval, da bo bo večji del novinarske konference namenil, kaj pomeni politična kriza z vidika bonitet in projektov ter kaj bo storil, da ne bo prišlo do zastoja pri reformah in pri pogajanjih z javnim sektorjem.

Zdi se mu pa zanimivo, da Janša zmeraj, kot je "v težavah, vedno potegne ven volilno zakonodajo". "To ni največji problem Slovenije," je poudaril predsednik DeSUS.

Župan Železnikov Mihael Prevc je za potrebe obnove občine človeške vire na občin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prevc: Usedimo se, streznimo in rečemo, kako naprej

Da je ena od možnosti sprememba volilnega sistema, pa je prepričan tudi vodja poslancev Slovenske ljudske stranke Mihael Prevc. A v SLS se bojijo, da zlasti male stranke ne bi več imele toliko možnosti za vstop v DZ. Kot drugo možnost Prevc povzema možnost konstruktivne nezaupnice, vendar v SLS vidijo bolj malo možnosti za novo politično vlado. Upali so na več pogovorov za oblikovanje tehnične vlade ali za projektnega mandatarja.

Prevc priznava, da so vsi verjetno premalo pozornosti posvetili opozorilom glede postopkov protikorupcijske komisije, na kar opozarja tudi Janša, ki napoveduje upravni spor. "Predvsem DL se je morda v prvih napovedih prenaglila in bi bilo mogoče res pametno, da bi delali po sistemu, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Da bi se usedli in z bolj treznimi glavami začeli reševati to težavo," je ocenil Prevc.

Ob vprašanju, ali je za preostanek koalicije še upanje, da dela naprej, je spomnil, da SLS zavezujejo sklepi glavnega odbora. Sam pa pravi, da "upanje umira zadnje". "Glede na to, kako slabo bi bilo za državo, če odložimo vse projekte in reforme, upam, da se znotraj obstoječe koalicije najde rešitev. Morda s kakšnim korakom vseh koalicijskih partneric nazaj," je dejal. To bo danes predlagal tudi na izvršilnem odboru stranke.

Ljudmila Novak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Novakova: Predčasne volitve ne rešujejo ničesar

V Novi Sloveniji so prepričani, da je ta vlada lahko še vedno lahko učinkovita, zato tudi vztrajajo v njej. Najpomembnejša je po njenih besedah politična stabilnost Slovenije, kar pa predčasne volitve ne rešujejo, saj bi po njenem mnenju razmerje sil med desnimi in levimi ostalo približno enako.

"Če bi ostali isti akterji na položajih, ki se sedaj ne morejo dogovoriti o rešitvah, bi se težko dogovorili tudi po volitvah," meni predsednica NSi, Ljudmila Novak. Zato se morajo po njenih navedbah dogovoriti, kako izpeljati pomembne in nujne reforme, kot so uveljavitev holdinga, slaba banka, delovnopravna zakonodaja, spremembe na področju pravosodja, arbitražni sporazum, ratifikacija pogodbe o vstopu Hrvaške v EU in finančna perspektiva.

Glede predlogov premiera Janeza Janše za spremembe volilnega sistema Novakova pojasnjuje, da NSi ne podpira večinskega volilnega sistema, ki je v korist predvsem velikih strank. Bi bilo pa po njenih besedah treba sistem spremeniti tako, da bi imeli volivci večji neposreden vpliv na izbiro poslancev.

Komentarjev 3
  • Tupamaros 18:07 24.januar 2013.

    Meni se pa dozdeva, da so "judeži", ne samo nervozni ampak močno histerični. Njihov problem je v tem, da za vsako svojo potezo rabijo potrdilo stranke. Vodje, pa take reve. Tupamaros

  • franke 17:35 24.januar 2013.

    KURBE VAS JE STRAH .KAR NAJ VAS BO. DRŽAVA NI SVINJSKA VREČA,DA BI JO VSAK PO SVOJE STRESAL,

  • klincek 17:17 24.januar 2013.

    korl nahaj ga srat,če bodo volitve si prvi ki bo odletel