Slovenija
72907 ogledov

Katastrofalne razmere v pekarnah: ščurki, žuželke, iztrebki glodavcev

Pekarna
1/4
Epa
Inšpektorji urada za varno hrano so med lanskimi pregledi naleteli na nekaj pekarn z osupljivo slabimi higienskimi razmerami.

Urad za varno hrano je lani po inšpekcijskih pregledih izdal odločbe 20 pekarnam. Kar v 40 odstotkih primerov so morali zaradi katastrofalnih higienskih razmer izdati začasno prepoved obratovanja.

Ponekod so naleteli na zaskrbljujoče veliko nesnago: ščurki, žuželke, mravlje iztrebki glodavcev.

Osmim pekarnam so zato izdali odločbo o prepovedi delovanja. Na spodnjem zemljevidu so označene z rdečim znakom.

Inšpektorji so ljubljansko pekarno Damajanty pod drobnogled vzeli na podlagi prijave, kjer je prijavitelj navedel kup higienskih nepravilnosti. Ob pregledu so naleteli na zelo slabo higiensko stanje tal, polno je bilo prahu in pajčevin. V slaščičarskem prostoru so našli veliko poginulih insektov in ščurkov – nekaj dni pred obiskom inšpektorjev je bila namreč opravljena dezinsekcija. V prostoru za proizvodnjo sladoleda pa so našli večje število živih mravelj.

Lokali 2017 Slovenija To je 269 gostiln in lokalov, kjer so zaradi slabe higiene ukrepali inšpektorji

Higienske razmere so bile porazne tudi v ptujski pekarni Hlebec. Vreče s starim, odpadnim kruhom so bile naložene kar na moki, ki je bila namenjena za peko kruha, prav tako umazane vlažne cunje. Pripomočki za čiščenje prostorov pa so bili razmetani povsod po prostoru.

Pekarna | Avtor: Epa Epa

Še slabše stanje so inšpektorji odkrili v celjski pekarni Hrustljava delikatesa. V skladišču so naleteli na iztrebke glodavcev, v vseh prostorih so bili prisotni ščurki, prostori in oprema so bili umazani.

Podobno katastrofalne higienske razmere so bile v škofjeloški pekarni Ma Company: pod okencem za podajanje hitre hrane so bili pod preprogo črvi in ličinke žuželk. Posoda je bila umazana, odpadki že dolgo niso bili odstranjeni, v njih so bile muhe.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • marjan19 18:09 07.november 2018.

    Objavite letošnje preglede inšpektorjev pa ne samo iz pekarn,gostinstva dajte še mesnice,bolnišnice,šole itd.

  • Tupamaros 11:11 13.oktober 2018.

    Še večji pujsi ali bolje rečeno ščurki so mediji, ki objavljajo ponarejene novice.

  • Lavdan 16:52 09.oktober 2018.

    Tile Squipetarji so eni navadni packi, Kitajci pa nič boljši.