Slovenija
2298 ogledov

Katastrofalni rezultati vzorcev tal: "Se bodo otroci še lahko igrali na travi?"

Prevalje hiša poplave Facebook Prizor katastrofe na Prevaljah.
Močno presežene kritične vrednosti svinca in cinka na območju ob Meži.

V Facebook skupini Prevaljčani je eden od občanov delil rezultate vzorcev tal po odstranitvi mulja po poplavah ob Meži.

Občan je poslal pet vzorcev tal - na vrtu, na dveh zelenicah, na otroškem igrišču ter pri fontani. Iz rezultatov analize, ki jih je opravilo podjetje Envit, je razvidno, da so kritične vrednosti svinca in cinka močno presežene, kar pomeni, da "zaradi škodljivih učlinkov ali vplivov na človeka in okolje onesnažena tla niso primerna za pridelavo rastlin, namenjenih prehrani ljudi ali živali ter za zadrževanje ali filtriranje vode"

Poleg tega je presežena tudi opozorilna vrednost za kadmij. 

Rezultati analize tal | Avtor: Facebook Facebook

"Se bodo otroci še lahko igrali na travi? Bomo še lahko kaj posadili na vrtovih? Nimam besed ... Poglejte si sami iz priloženega dokumenta," je zaskrbljen občan.

Območje ob Meži že prej onesnaženo

V podjetju Envit iz Komende, ki se ukvarja z inovativno tehnologijo pranja tal ReSoil, so potrdili, da je dokument verodostojen. Kot so pojasnili, so analize na poplavljenih območjih opravljali tudi brezplačno, preko Civilne zaščite in za zainteresirane občane. Ne morejo pa trditi, da so rezultati posledica sedanjih poplav, saj so vzorci tal na območju ob Meži že v preteklosti presegali kritične in opozorilne vrednosti vsebnosti težkih kovin, so pojasnili.

Raziskave in razvoj pri podjetju Envit d.o.o. sicer vodi prof. Domen Leštan, ki je hkrati tudi vodja raziskovalne skupine na Oddelku za agronomijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Envit in Univerza v Ljubljani sodelujeta tudi z znanstveniki v tujini, kjer remedirajo degradirana tla z uporabo ReSoil tehnologije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Ender3 14:27 30.avgust 2023.

    To se je slutilo veliko prej..Bilo je samo vprašanje časa. !

  • MIHA 13:10 30.avgust 2023.

    Zdaj vem zakaj je vodstvo TAB-a v času ko smo skupaj z člani PGD-ja pomagali pri čiščenju skladišča, okoli hodili v Tyvec opremi. Najbrž zato, da se nebi umazali :)

  • Avatar Leon
    Leon 12:54 30.avgust 2023.

    To je stara zgodba o bolezni otrok in količinah svinca . Malo pobrskajte na Googlu.