Slovenija
1108 ogledov

Katastrofalno črpamo evropski denar

denar evro
Ob koncu lanskega leta je bila Slovenija pri črpanju evropskega denarja med najslabšimi petimi državami, poroča Dnevnik.

Slovenija lani od 3,3 milijarde sredstev, ki so nam na voljo iz sedanje evropske kohezijske politike, ni prejela niti centa. Pri črpanju vseh evropskih sredstev skupaj, teh je za našo državo na razpolago 4,2 milijarde evrov, pa je bila ob koncu leta 2017 med najslabšimi petimi državami EU, v Dnevniku piše Igor Dernovšek.

Namesto v proračunu predvidenih 930 milijonov evrov smo lani dobili manj kot 400 milijonov, položaj pa ni nič boljši niti letos. Od načrtovane 1,1 milijarde evrov smo do konca avgusta letos prejeli le 495 milijonov evrov.

denar kuverta Sredstva Slovenija Toliko denarja ima Bruselj za Slovenijo

Krivijo informacijski sistem

Po besedah vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko naj bi bila za nedoseganje zadanih ciljev krivda v "kompleksnem in še ne v celoti delujočem informacijskem sistemu". Istem sistemu, za katerega jo je računsko sodišče že v dveh revizijah opozorilo, da je slab in ne služi svojemu namenu.

Res je sicer, da se da evropski denar teoretično pridobivati še vse do konca leta 2023, a za ceno bistveno večjega pritiska na javnofinančne izdatke, ki jih seveda omejuje zakon o fiskalnem pravilu.

Če vemo, da gre za praktično edina sredstva za razvojno politiko, se lahko upravičeno vprašamo, kakšna je potemtakem perspektiva slovenskega razvoja.

Bog si ga vedi, morda pa so naši funkcionarji ugotovili, da pomeni izpad evropskih sredstev ključen prispevek pri ohranjanju minimalnega proračunskega presežka, saj so zaradi njega ustrezno nižji tudi izdatki za investicije. Ob vseh drugih obljubah iz koalicijske pogodbe bi nam razvoj mogoče celo škodil, zaključi komentator.

Kabli Država je zanj porabila že 6 milijonov Slovenija Država je vanj vložila šest milijonov, a bo kmalu neuporaben

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 10:29 12.oktober 2018.

    a veste kaj pomeni za razvoj države 2 mrd svezih sredstev iz eu??? kaksne diletante imamo mi to po agencijah in ministrstvih?? minister je figura, ki pride in gre. ampak zaposleni pa ostajajo.

  • Janez_53 10:15 12.oktober 2018.

    Odgovorni lenuhi bi morali nujno leteti iz službe!!!

  • Pepe007 09:57 12.oktober 2018.

    EU sredstva bi lahko črpali z excelom, zato je izgovarjanje na informacijski sistem malo mimo. Pri taki stvari bi se novinar lahko tudi pozanimal, koliko let pred planirano uporabo je bil razpis za IS narejen in kake so bile specifikacije. ...prikaži več Sem že doživel, da so zakon poslanci sprejeli pred poletnim premorom, veljati je začel s 1. septembrom in tu vmes bi naj tekla kolobocija z razpisom, izdelavo in vpeljavo. Ko pogledaš te razne zakonske roke, ostane v idealnem kak dan, da se stvar naredi.