Slovenija
11195 ogledov

Katero kartico izbrati za spletno nakupovanje?

Spletni nakupi so lahko tudi zeleno obarvani. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Slovenci vse pogosteje nakupujemo kar preko spleta, saj s tem prihranimo nekaj dragocenega časa. A katere kartice so za spletne nakupe najbolj primerne in ugodne? Za nakup prek spleta namreč obstaja več možnosti plačila, med najbolj razširjenimi pa sta plačilo z debetno kartico in plačilo s kartico z odloženim plačilom - kreditno kartico.

Gorenjska banka: Spletno poslovanje z mobilno aplikacijo

Kako je torej pri posameznih bankah? V Gorenjski banki komitentom priporočajo, da se pri spletnem poslovanju poslužujejo predplačniških, navadnih in zlatih kartic Activa MasterCard. Kakšno kartico ima stranka, je odvisno od tega, kateri osebni bančni paket izbere.

In cene? "Pri predplačniški kartici, ki je še posebej primerna za enostavno in varno spletno poslovanje, imetnik poravna zgolj nadomestilo za izdajo kartice v višini 10 evrov. Imetniki kartic z odloženim plačilom poravnajo letno članarino. Pri običajni Activa MasterCard znaša letna članarina 22 evrov, pri zlati 68 evrov. Komitenti, ki pri Gorenjski banki sklenejo osebni bančni paket, kartico Activa MasterCard prejmejo brezplačno v okviru paketa," pojasnjujejo. Za spletno poslovanje v Gorenjski banki strankam nudijo mobilno aplikacijo GBToken, s katero ustvarijo enkratno osebno številko za varen spletni nakup.

"Enkratni strošek aktivacije aplikacije GBToken znaša 5 evrov, imetniki Active Mastercard pa lahko z njo enostavno in varno plačujejo preko spleta," obljubljajo na Gorenjski banki.

NLB: Članarine za kreditne kartice do 26 evrov

Pri imetnikih NLB plačilnih kartic je nakupovanje prek spleta možno s karticami Mastercard, Visa in Maestro. "Vse naštete kartice so opremljene z varnostnim standardom Mastercard Identity Check oziroma Visa Secure, kar omogoča popolnoma varno spletno poslovanje. S kreditnimi karticami Karanta pa nakup prek spleta ni možen," pojasnjujejo v NLB.

NLB bančna kartica | Avtor: Anže Petkovšek NLB plačilna kartica Anže Petkovšek
Kako je s članarinami za kreditne kartice? Pravijo, da je v nekaterih paketih že upoštevana: "Na primer, če ima stranka paket Mladostni, letno za kreditno kartico Mastercard plača le polovično članarino, to je 12 evrov. Pri paketu Aktivni in Premium pa je celotna letna članarina za kartico Mastercard ali Visa že všteta v mesečni strošek vodenja paketa. V primeru, da so stranke imetnice enega od paketov, ki ne vključuje kreditne kartice Mastercard ali Visa (npr. paket Osnovni)  ali pa bi rade dodatno kreditno kartico, plačajo zanjo članarino, ki letno znaša 24 evrov (v primeru, da obveznost poravnavajo prek direktne bremenitve). Za stranke, ki niso imetnice paketa, pa znaša letna članarina 26 evrov," pojasnjujejo v NLB.

Dodajajo tudi, da njihova mobilna denarnica NLB Pay kot prva v Sloveniji pri spletnem nakupovanju omogoča še dodatne varnostne nastavitve. "Vsak uporabnik ima namreč v svojih rokah možnost, da posamezni kartici, ki jo je vnesel v mobilno denarnico, začasno onemogoči plačila v tujini, prek spleta, dvig gotovine na bankomatu ali pa jo zaklene za vsakršno uporabo. Plačilo lahko enostavno in hitro znova omogoči, ko ga spet potrebuje," razložijo. Za plačevanje s kartico Maestro velja enako kot za kreditne kartice. 

BKS Bank: Fizični generator gesel za spletne nakupe s kreditno kartico

BKS Bank svojim komitentom nudi možnost uporabe ene izmed dveh kreditnih kartic, Zlate Mastercard in Modre Mastercard kartice. Za uporabo kartice uporabniki plačujejo letno članarino, katere višina je odvisna od vrste kartice in od uporabnikove izbire vrste računa ali paketa.

Kreditne kartice | Avtor: Profimedia Profimedia
"Pri izbiri najosnovnejšega računa članarina za Zlato Mastercard kartico znaša 48 evrov, za Modro Mastercard kartico pa 27 evrov. V primeru izbire računa v okviru paketa je članarina vključena v sam paket, v kakšni višini, pa je odvisno od izbire paketa," pojasnjujejo. Njihovi uporabniki lahko za spletno poslovanje z banko koristijo spletno banko MyNet in mobilno aplikacijo mBanka. "Vstop in izvajanje transakcij je mogoč z uporabo pametnega mobilnega telefona, na katerem imajo uporabniki nameščeno mobilno aplikacijo, katere sestavni del je tudi mobilni žeton, ki omogoča enostavno in varno poslovanje z banko," poudarijo v BKS Bank.

Za varne spletne nakupe s kreditno kartico njihovi uporabniki trenutno potrebujejo fizični generator enkratnih gesel. A pozor: cena tega trenutno znaša 10 evrov.

"Prav kmalu, še letos, pa bomo uporabnikom plačilnih kartic za spletne nakupe ponudili enostavno, varno in uporabnikom prijazno rešitev, mobilni žeton, nameščen na uporabnikovem pametnem mobilnem telefonu," obljubljajo.

Dodajajo še, da bodo za spletne nakupe komitentom banke kmalu ponudili uporabo novega produkta debetne kartice - debetno Mastercard kartico, ki ima, kot pravijo v BKS Bank, "pri spletnem plačevanju popolnoma enake lastnosti kot kreditna kartica".

UniCredit Bank: Pristopnine za spletno ali mobilno banko ne zaračunajo dodatno

UniCredit Bank omogoča uporabniku, da izbere paket bančnih storitev, v katerem je članarina za kreditno kartico že vključena. "V omenjenih paketih bančnih storitev je pri npr. nakupu električnega gospodinjskega blaga s kartico v trgovini ali preko spleta vključeno celo podaljšanje garancije za eno leto," pojasnjujejo. Kaj pa, če bančni paket kartice ne vsebuje? "Potem se lahko uporabnik za kartico odloči dodatno, letna članarina v tem primeru znaša 15 evrov - lahko je tudi višja, odvisna od tipa kartice," pravijo.  

Strankam, ki kreditne kartice redno uporabljajo, priporočajo, naj preverijo možnosti, ki jih ponujajo paketne storitve z vključeno kartico, saj je v tem primeru strošek za stranko večinoma nižji. 

Unicredit banka v Kopru | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Tudi uporaba spletne banke UniCredit Bank je že vključena v nabor storitev nekaterih paketov, dodatnega stroška v teh primerih ni. "Strankam tudi v tem primeru svetujemo izbor paketa, ki spletno poslovanje že vsebuje, kajti ti paketi nudijo še dodatne ugodnosti, ki bi jih stranka sicer dodatno plačala (npr. določeno število brezplačnih trajnih nalogov, brezplačno otvoritev varčevalnega računa, brezplačni varnostni SMS ipd.)."

Podobno kot pri NLB tudi pri UniCredit Bank uporabniki za prijavo v spletno ali mobilno banko potrebujejo zgolj telefon z operacijskim sistemom Android ali IOS in dostopom do interneta. Pristopnine za spletno ali mobilno banko ne zaračunavajo dodatno. Ponujajo pa tudi možnost uporabe fizičnega generatorja gesel kot denimo v BKS Bank, a pravijo, da je "tovrstna praksa zdaj nadvse redka". 

Addiko Bank: Strankam se za nakupe preko spleta ni potrebno dodatno prijaviti 

Stranke Addiko Bank lahko pridobijo Addiko obročno kartico in/ali Zlato kartico v okviru paketov (Start, Srebrni, Zlati) in pri tem plačajo le nadomestilo za paket, lahko pa plačujejo članarino, ki znaša od 23 do 60 evrov, odvisno od paketa. "Uporabe kartic na spletu pa v Addiko banki ne zaračunavamo, poleg tega se strankam Addiko banke za nakupe preko spleta ni potrebno dodatno prijaviti," dodajajo. Debetne kartice Maestro ne izdajajo, lahko pa stranke pridobijo Addiko debetno kartico Mastercard, ki omogoča tudi nakupe na spletu.

Vse manj je tistih, ki preko spleta še niso nakupovali

Sodeč po zadnji raziskavi Statističnega urada RS (SURS), ki je potekala v novembru 2019, je v zadnjem letu prek spleta nakupovalo 56 % oseb, starih od 16 do 74 let. Večina jih je nakupovala zaradi prihranka časa, pri spletnem nakupovanju pa niso imeli nobenih težav.

Nakupovanje preko spleta | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na SURS so opazili tudi, da število spletnih kupcev narašča v vseh starostnih skupinah prebivalcev, delež ljudi, ki prek spleta niso še nikoli nakupovali, pa se je v primerjavi z letom 2018 zmanjšal s 23 % na 21 %. 

Potrošniki prek spleta nakupujejo predvsem zato, da prihranijo čas in denar, poleg tega pa lahko preko spleta kupijo določene izdelke ali storitve, ki jih v Sloveniji ne bi mogli.

Kaj se kupuje? Predvsem oblačila, športno opremo in obutev, gospodinjske pripomočke in pohištvo, elektronsko, računalniško in strojno opremo ter zdravila, prehranska dopolnila in vitamine. Porast na SURS opažajo tudi na področju nastanitev in prevozov - te prek spleta ureja kar 42 % e-kupcev.

Debetne, kreditne, posojilne ali predplačniške kartice

Kakšne so sploh razlike med posameznimi karticami? Plačilne kartice v grobem ločimo na kartice osebnega računa (t. i. debetne kartice), kartice z odloženim plačilom (t. i. kreditne), posojilne in predplačniške. 

Osnovna kartica, ki jo večina uporablja dnevno, je debetna kartica. Z njo ne morete porabiti več od razpoložljivega denarja na računu, tako da imate nad uporabo popoln nadzor, zaščitena pa je s štirimestno kodo PIN. Z debetno kartico brez težav plačujete na mnogih prodajnih mestih v tujini, z ustrezno aktivacijo v svoji banki pa lahko z njo nakupujete tudi prek spleta.

Pri t. i. kreditnih karticah pa se denar z bančnega računa ne odtegne takoj, temveč vsak mesec prejmete obračun vseh opravljenih plačil, ki se nato odtegnejo z vašega bančnega računa. Tudi kreditne kartice ločimo na dve različni skupini: na kartice z odloženim plačilom, za katere se plačuje letna članarina - te omogočajo takojšen nakup v višini predhodno določenega limita, banki pa porabljeni denar vrnete v celoti na dan, ki ga izberete sami -, ter na posojilne kartice, pri katerih porabljena sredstva vrnemo po vnaprej določenih deležih z obrestmi. 

računalnik bančna kartica spletno nakupovanje spletni nakup | Avtor: Profimedia Profimedia
Tretja možnost pa so brezimenske predplačniške kartice, ki niso vezane na noben račun. Nanje uporabnik naloži poljuben znesek, katerega lahko upravlja - več od tega ne more porabiti.

Katero kartico se nam torej najbolj splača izbrati za spletni nakup? Kot je jasno, ima vsaka oblika svoje prednosti in slabosti - kreditne kartice so v marsikaterih spletnih trgovinah edina možnost plačevanja, a obenem odpirajo tudi več možnosti za zlorabe in za to, da se "spozabimo", ker lahko zapravimo precej več, kot smo zmožni še pokriti. Debetna kartica po drugi strani omogoča, da zapravimo le toliko, kolikor imamo na kartici, zato se z njo ne moremo zadolžiti čez svoje zmožnosti.

brezstična kartica plačilo Slovenija S kartice vam bodo lahko po novem pobrali sto evrov Slovenija, NLB Opozorilo Slovenija V Sloveniji: Pozor, banka poziva, na delu so prevaranti banka NLB Novost Slovenija NLB spreminja delovni čas poslovalnic
Komentarjev 9
  • Albatroz 09:50 20.april 2020.

    Mi ga čez PayPal

  • SonnyBlack 09:33 20.april 2020.

    v clanku omenjajo samo lopovske banke... o paypall pa niti enga stavka... obsirns razlaga o uporabi kartic...nam lahko pove samo to,da bodo denar kot sam ukinli...slej kot prej

  • Naklonsky 09:24 20.april 2020.

    Zanimivo, da PayPal ni omenjen.