Slovenija
53655 ogledov

S kartice vam bodo lahko po novem pobrali sto evrov

brezstična kartica plačilo
1/3
Več bank bo prihodnje leto dvignilo skupni limit brezstičnih nakupov brez vnosa PIN.

Sberbank bo limit dvignila že ob začetku leta. "Sberbank sledi priporočilom kartičnega sistema Mastercard in limite za brezstično poslovanje oblikuje v okviru predlaganih limitov. Vsota zaporednih brezstičnih plačil brez uporabe PIN-a se lahko giblje med 50 in 150 evrov. Sberbank bo uporabljala 100 evrov," so nam pojasnili. Nova višina limita bo veljala od januarja.

Unicredit bank bo limit prav tako na sto evrov dvignila 1. marca.

"1. 3. 2020 bo pričel veljati nov limit pri seštevku brezstičnih transakcij s karticami brez vnosa osebne številke (PIN), ki bo po novem znašal 100 evrov. Ko boste opravili več zaporednih brezstičnih transakcij brez vnosa PIN-a do skupne višine 100 evrov, boste naslednjo transakcijo morali potrditi s PIN številko, ne glede na višino zneska nakupa. Limit za posamezno brezstično transakcijo brez vnosa PIN pa še naprej ostaja 25 evrov," so sporočili svojim komitentom.

SKB banka bo limit s 50 na sto evrov dvignila 19. decembra. 

Povedano bolj po domače: najvišji posamični nakup, pri katerem ne bo treba vnesti PIN, bo ostal 25 evrov, ko bo seštevek teh malih nakupov dosegel sto evrov, pa bo treba vnesti PIN številko in pri nekaterih ponudnikih vstaviti kartico v režo, tudi če bo nakup znaša le en evro ali manj.

NLB: načrtujemo ustrezno povečanje ...

"Kot veste, se je z 18. oktobrom letos spremenila zgornja meja za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa, in sicer se je zvišala na 25 evrov. Posledično načrtujemo ustrezno povečanje skupnega zneska predhodnih brezstičnih plačil brez vnosa PIN-a. Ta je trenutno določen pri 50 evrih," pa pravijo v NLB. Po neuradnih informacijah je tudi pri naši največji banki v igri zvišanje limita na sto evrov. 

Vrsta na banki Slovenija Večina ljudi na banki postavi samo eno (napačno) vprašanje

V NKBM odločitve, ali bodo limit zvišali, še niso sprejeli. "Omejitev je še zmeraj 50 evrov, banka dokončne odločitve o morebitnem dvigu limita v tem trenutku še ni sprejela," so nam povedali v NKBM.

"Varnost strank pri brezstičnem plačevanju s kartico je primarnega pomena za Gorenjsko banko. Zaradi navedenega banka sledi načelu konzervativnosti in ne namerava povečati skupne vsote brezstičnih plačil nad nivo, ki ga predvideva regulativa," pa pravijo v Gorenjski banki.

"Po več zaporednih brezstičnih transakcijah brez vnosa PIN-a s skupnim zneskom nad 50 evrov je potrebno izvesti stično transakcijo (z vstavitvijo kartice v režo terminala POS) in z vnosom PIN-a. V Addiko banki v danem trenutku ne razmišljamo o dvigu tega zneska," pa pravijo v Addiko banki. 

Skupni limit 50 evrov je veljal, ko je bila omejitev posameznega plačila brez PIN 15 evrov, in se ni spremenil, ko se je konec oktobra znesek posameznega nakupa, pri katerem ni treba vnesti PIN, dvignil na 25 evrov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Boris 18:17 18.december 2019.

    Ne, pa ne bodo. Meni ne. Jaz imam brez-tično ;-) onemogočeno.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 14:49 18.december 2019.

    [ Varnost strank pri brezstičnem plačevanju s kartico je primarnega pomena ... Zaradi navedenega banka sledi načelu konzervativnosti in ne namerava povečati skupne vsote brezstičnih plačil ... ] Bravo.

  • Solton 12:21 18.december 2019.

    uaau, to pa je napredek prve klase....

Sorodne novice