Slovenija
76 ogledov

Kazen za Mirsada Šahbaza

Na spornem zemljišču v Stegnah je bil opravljen inšpekcijski nadzor.
1/11
Žurnal24 main
Direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu Boris Ružič je povedal, da so inšpekcijski nadzor na spornem zemljišču v Stegnah opravili na podlagi vprašanj Žurnal24.

O zadevi smo namreč poizvedovali že pred rušenjem barak, saj so tamkajšnji stanovalci opazili, da delavci odstranjujejo azbestne kritine z lop in drvarnic brez kakršnekoli zaščitne opreme. Inšpektorat RS za delo je opravil nadzor pri Mirsadu Šahbazu, s. p., ki deluje pod imenom Krovstvo, stavbno kleparstvo – Mirsa.

 
 

Predvidena sankcija je 1251,88 evra.

Boris Ružič, direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu

 
Ni obvestil inšpekcije dela
Mirsad Šahbaz bi moral najmanj petnajst dni pred začetkom delovnega procesa, pri katerem obstajajo večje nevarnosti za poškodbe in zdravstvene okvare, o začetku del obvestiti inšpekcijo dela. "Ker v tem primeru to ni bilo storjeno, bo odgovornemu delodajalcu za ta prekršek izrečena sankcija po določilu v 56. členu zakona o varnosti in zdravju pri delu," je povedal Ružič. "Predvidena sankcija je 1251,88 evra."

Brez varovalne opreme
Stanovalci so nam nekajkrat poročali, da kritine odstranjuje več delavcev kar v japonkah in športnih copatah, brez vsakršne zaščite, kar so tudi posneli.

Ko je na prizorišče prišel inšpektor za delo, delavci niso več odstranjevali azbestnih kritin, zato so si  inšpektorji ogledali posnetke stanovalcev, pravi Ružič. Med inšpekcijo je eden od delavcev pakiral strešno kritino v plastične ovoje, pri tem pa uporabljal zaščitno delovno obleko za enkratno uporabo in zaščitno masko za dihala. "Ustreznost te opreme v smislu pripadajoče dokumentacije bo v nadaljevanju še preverjena," je povedal Ružič. "Bila pa je ugotovljena tudi neuporaba potrebne osebne varovalne opreme, vendar ne v zvezi z azbestom. Zato bo delodajalcu izrečena predpisana sankcija." Delodajalec (pravna oseba) se v takem primeru kaznuje z globo 417,29 evra, njegova odgovorna oseba z globo 208,65 evra, delavec pa z globo 104,32 evra. Po Ružičevih besedah navedene sankcije sicer veljajo tudi v zvezi z azbestom.

PREBERITE ŠE: Ostali brez vrtov, drv, orodja, avtomobila l Zdaj drevo, zdaj barake l V Stegnah zatišje l Janković ostro nad podiralce barak


Kaj bo inšpektorat za delo še preveril?
Vprašanje je tudi, ali so bili delavci Šahbaza ustrezno usposobljeni s stališča varnega in zdravega dela. Pri delovnih mestih, za katera iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za poškodbe in zdravstvene okvare (kar za delo z azbestom nedvomno velja), morajo delavci vsaki dve leti opraviti preizkus znanja. "Pristojni inšpektor bo pregledal in presodil ustreznost izjave o varnosti z izvedenim ocenjevanjem tveganj in tudi ustreznost izvedenega že omenjenega usposabljanja," je povedal Ružič. Sam ocenjuje, da je bilo usposabljanje ustrezno, saj je bilo opravljeno na Zavodu za varstvo pri delu Ljubljana, "ki je kompetentna ustanova". Prav tako bodo preverili zdravniška spričevala zdravnika, specialista medicine dela, ki jih delavci morajo imeti.

Sicer pa so na inšpektoratu za delo odkrili še, da Šahbaz pri ministru za okolje ni pridobil okoljevarstvenega dovoljenja, ki je potrebno pri delu z azbestom. Vendar pa so ugotovili tudi, da "je šlo v obravnavanem primeru dejansko za dela manjšega obsega", in na podlagi posebne uredbe to dovoljenje niti ni bilo potrebno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.