Slovenija
30 ogledov

Kazenske ovadbe v Vegradu

Hilda Tovšak bi rada odšla, a ji "država" ne pusti, pravijo naši viri iz Vegrada Žurnal24 main
Celjski kriminalisti so podali ovadbo zoper odgovorno osebo gradbenega podjetja Vegrad.

V preteklem tednu so kriminalisti Policijske uprave Celje podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo gradbenega podjetja Vegrad, ki je sicer sedaj v stečaju.

Odgovorno osebo te družbe (teh oseb je sicer več) sumijo storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov po 227. členu kazenskega zakonika (KZ).

Kriminalisti sumijo, da je ta oseba v mesecu juniju 2010 sklenila pogodbo s povezano gospodarsko družbo, s katero je odprodala strojno in drugo opremo v skupni vrednosti nekaj več kot 2,4 milijona evrov. Obveznosti povezane družbe je nato pobotala z obveznostmi, ki jih je Vegrad imel do te družbe.

S tem je dosegla, da je povezano družbo kot upnika – na škodo ostalih upnikov in stečajne mase – spravila v ugodnejši položaj in ga skoraj v celoti poplačala. Kriminalisti so namreč ugotovili, da je bilo gradbeno podjetje Vegrad v tem času že prezadolženo in plačilno nesposobno.

227. člen KZ sicer opredeljuje področje oškodovanja upnikov:

  • Kdor pri opravljanju gospodarske dejavnosti ve, da je sam ali kdo drug kot dolžnik postal nezmožen za plačilo, pa iz zadolženega premoženja izplača dolg ali kako drugače namenoma spravi kakšnega upnika v ugodnejši položaj in tako povzroči veliko premoženjsko škodo drugim upnikom, se kaznuje z zaporom do petih let.
  • Enako se kaznuje tistega, ki ve, da je sam ali kdo drug kot dolžnik postal nezmožen za plačilo, pa, zato da bi izigral in oškodoval upnike, prizna neresnično terjatev, sestavi lažno pogodbo ali s kakšnim drugim goljufivim dejanjem povzroči veliko premoženjsko škodo upnikom.
Komentarjev 1
  • Naglas 13:50 08.avgust 2011.

    Ufff ... toliko obtožb in ovadb, pa nobene obsodbe!A se nihče ne bo zamislil ... ?