Slovenija
612 ogledov

Padli tajkuni

Bosko Srot
1/10
Žurnal24 main
Pogledali smo, kateri tajkuni so že propadli in katere kriza še ogroža.

Zdenko Pavček

Pavček je prek družbe Petin obvladoval skupino Viator & Vektor, prevzem je skupaj z vodilnimi iz skupine izvedel jeseni 2006. Danes naj bi od bank izvedel, ali mu bodo banke dale sedem milijonov evrov posojil, sicer bo Viator & Vektor razglasil insolventnost, ki se lahko konča s prisilno poravnavo ali stečajem. Pavček je sicer dejal, da je bankam že pred časom ponudil, da se je pripravljen za rešitev podjetja odpovedati lastniškemu deležu.

"Z odgovorom bank še nismo seznanjeni, ga pa nestrpno pričakujemo," pravi sindikalist Viatorja & Vektorja Marko Vučko. Delavci imajo sicer jutri ob desetih dopoldne v vsakem primeru shod, o katerem so obvestili tudi vodstvo podjetja, katerega pojasnila pričakujejo.

Če bodo banke rekle ne, sledi prisilna poravnava ali stečaj skupine Viator & Vektor, njen lastnik Zdenko Pavček pa bi lahko postal naslednji padli tajkun.

Boško Šrot

Pivovarno Laško je kupoval prek nabiralniškega podjetja Kolonel, katerega slamnata lastnica je bila dolgo časa Daniela Rakovič, ki je kasneje "dobila brke". Zaradi prevelikih apetitov: poleg pijačarskega konglomerata (Laško, Union, Radenska, Fructal) se je lotil tudi nakupov medijev (Delo, Slovenske novice, Večer) in Mercatorja. Pivovarna Laško ima za 420 milijonih evrov posojil, za katere je lani plačala 23 milijonov evrov obresti. Fructal so prodali srbski družbi Nectar, odprodajajo še Mercator, Delo in Večer. Družbi Center naložbe in Infond holding, prek katerih je Šrot lastninil Pivovarno Laško, sta končali v stečaju. Šrota kriminalisti preiskujejo, ker naj bi Bavčarju pomagal priti do začetnega kapitala za prevzemanje Istrabenza. 

Igor Bavčar

Igor Bavčar je z nakupi delnic Petrola izčrpal holding, ki je zato pristal v prisilni poravnavi. Bavčar sicer trdi, da ni tajkun in da ni nameraval prevzeti Istrabenza, čeprav je imel pred FB Investicij četrtino Istrabenza in podpisane dogovore o nakupu še drugih deležev. Drogo Kolinsko je moral Istrabenz odprodati hrvaški Atlantic Grupi. Bavčarja preiskujejo kriminalisti, saj naj bi z verižno transakcijo z delnicami Pivovarne Laško prišel do desetih milijonov evrov denarja za nakup FB investicij in financiranje prevzema, ki ga nikoli ni bilo. 

Bine Kordež

Merkur, ki ga je Bine Kordež skupaj s sodelavci prevzel s prevzemno ponudbo jeseni 2007. Merkur je zaradi teže posojil za menedžerski odkup pristal v prisilni poravnavi, Kordež pa v kriminalistični preiskavi, saj je z izčrpavanjem Merkurja poskušal priti do denarja za odplačila posojil za prevzem.

Ivan Zidar

Največje gradbeno podjetje v Sloveniji je vodil od leta 1974. Čeprav je veljal za eno najbolj vplivnih oseb v Sloveniji, sam je dejal, da lobistov v Sloveniji ne potrebuje, saj osebno pozna vse, je SCT pristal v stečaju. Zidar je sicer obtožen v zadevi Čista lopata. 

Hilda Tovšak

Tretji največji gradbenik v državi je pod njenim vodstvom pristal v stečaju. Tovšakova ga sicer nikoli ni prevzela, ga je pa obvladovala prek družbe pooblaščenke in vpliva v nadzornem svetu. Tovšakovi sodijo, saj naj bi podkupila tiste, ki so odločali, kdo bo gradil letališki stolp na Brniku. Kriminalisti pa preiskujejo tudi posle z Hypo banko, kjer je Vegrad denar nakazoval v Liechtenstein, kjer je izginilo več milijonov evrov.  

Janez Škoberne

Obvladoval in vodil je CPM (Cestno podjetje Maribor), ki je v začetku leta pristalo v stečaju, brez dela je ostalo več kot 700 zaposlenih. Škoberne je sicer pri lastninjenju Pivovarne Laško asistiral Bošku Šrotu.

Komu se še tresejo hlače

Matej Raščan

Zaradi prevzema so se Delo Revije znašle pred prisilno poravnavo ali stečajem, zaposleni brez plačanih prispevkov, honorarni sodelavci pa brez plačila. Matej Raščan si je od Dela Revij sposodil 26 milijonov evrov, kar je več, kot je njegova družba plačala za prevzem. Izhajanje revij Jana, Lady, Stop, Obrazi, Naša žena, Moj Mikro in še mnogih drugih je zato ogrožena.

Dušan Črnigoj

Čeprav Primorje pred kratkim menda ni imelo niti za nafto, je uspelo pridobiti bančno garancijo za izvedbo 48 milijonov evrov vrednega posla v Beogradu. Primorje je Dušan Črnigoj s sodelavci prevzel poleti leta 2006. Črnigoj ima sicer le dobro desetino Primorja, vendar delnic nihče ne sme prodati brez njegovega soglasja. 

Stane Valant

Prek družb iz njegovega okrilja, katerega center je NFD holding, je bil člen gorenjske gospodarske naveze in Bavčarjev asistent v Istrabenzu. NFD holding ima več kot 80 milijonov evrov kratkoročnih posojil, po poročanju Financ pa naj bi banke jeseni začele z zasegom zastavljenih delnic. Valant sicer trdi, da vse obveznosti redno plačujejo. Že dlje časa sicer prodaja delež v Termah Maribor, Savi in Abanki.

Komentarjev 7
  • mufi 17:37 08.avgust 2011.

    Padli. ( V mojih policah s knjigami je bila od leta 84 tudi knjiga : Dvorec; Ćamila Sarajića. Od včeraj do danes sem šele na strani 101. Zato mojega povzetka, ki ga vidim sicer že zdaj , ne povem.)

  • privat 09:09 31.julij 2011.

    ja reklama za delovne navade naših političnih veljakov...kradi ..kradi...kradi..kaj to sploh vidi g Pahor..verjetno ne!! Glavno je kot pravi g.Pahor sodstvo dela...KJE TO MATER ON VIDI...v cestnih prekrških

  • Lakotnik 09:05 28.julij 2011.

    Nič padli, a je že kdo odgovarjal za svoje pametno vodenje podjetji? Nihče! Lahko še naredite seznam vseh ostalih tajkunov ki lepo molzejo sedaj še naprej, kot npr kakšen Lah, ki se smuka okoli Laškega itd.