Slovenija
19335 ogledov

Uradno: Tako so kaznovali policiste, ki so se znesli nad protestniki proti Janši

protest pkp10 Saša Despot
"Ne gre za lov na čarovnice," poudarja Sanje Ajanović Hovnik v funkciji ministrice za notranje zadeve.

Notranje ministrstvo je decemra lani objavilo poročilo o izrednem nadzoru nad delom Policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021, ki je pokazalo na hude kršitve Policije. "Strinjamo se, da je policija šla čez dopustno mejo," je na današnji novinarski konferenci dejal v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindav. "Policija služiti ljudem, ne pa interesom politike," je dodal Lindav. 

Nadzor je pokazal, da je bilo ukrepanje Policije nesorazmerno ugotovljenim kršitvam, v nekaterih primerih do kršitve sploh ni prišlo in so bili posamezniki deležni hudih posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine s tem, da so zoper njih uporabili telesno silo, sredstva za vklepanje in vezanje ter da so jim odvzeli prostost in uporabili druga pooblastila ali prisilna sredstva.
Policisti so izstreljevali plinske naboje tudi na mirno množico oziroma na kraje, kjer sploh ni bilo kršitve javnega reda, vodni curek s primesjo plina so uporabili tudi proti posameznikom, celo proti vidno bolni osebi – invalidu na berglah.
V poročilu so navajajo še neupravičeno privedbo oseb, neupravičeno odstranitev mirnih protestnikov, neupravičeno podaljševanje časa privedb oseb

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki po odstopu Tatjane Bobnar začasno vodi notranje ministrstvo, je v začetku januarja podala usmeritve in navodila vodstvu Policije in izrazila pričakovanje, da se izvedejo notranji postopki preverjanja in na podlagi ugotovitev sprožijo delovnopravni postopki.

Kaznivega dejanja osumljenih 13 policistov

Na Policiji preverili več policijskih postopkov, v katerih so ugotovili več strokovnih nepravilnosti, zaradi katerih so opravili 63 razgovorov z uslužbenci Policije. Pri 13 policistih so zaznali razloge za sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje. Trije so osumljeni protipravnega odvzema prostosti, enega kršitve človeškega dostojanstva in protipravnega odvzema prostosti, osem jih sumijo kršitve človeškega dostojanstva, enega pa nevestnega dela v službi.

Med 13 uslužbenci policije so tudi štirje vodstveni delavci. Vse primere so odstopili specializiranemu oddelku državnega tožilstva, je povedal Lindav. Zaradi časovne oddaljenosti dogodkov pa so nekateri delovno pravni pogoji že zastarali in bi bili postopki odpuščanja nezakoniti, je še pojasnil direktor policije. 

"Ne gre za lov na čarovnice"

"Ne gre za lov na čarovnice, gre za to, da se prepreči, da do teh napak kdajkoli pride v civilizirani družbi," je dejala Sanja Ajanović Hovnik v funkciji ministrice za notranje zadeve.
Specializirano državno tožilstvo bo sedaj preverilo sume, in če bodo potrdili ugotovitve Policije, bo sprožilo ustrezne postopke pred sodiščem, to pa bo nato ugotovilo, če so sumi tudi kaznivo dejanje in takrat lahko pride do ukrepov delovno pravnih pogojev, je pojasnila ministrica.

 

Komentarjev 79
  • tonni 14:28 05.februar 2023.

    Hudo je,da kdor svoj narod pretepa celo še razmišlja o ponovni izvolitvi na oblast.Upam,da nikoli več.

  • Pierre 14:08 04.februar 2023.

    Janšo in Hojsa prebutat ter pošpricat s plinom!!!!!!

  • jezero 09:53 04.februar 2023.

    Brezvezno gobezdalo, tale Hojs. A volivcev pa ne prepriča. Nikjer ga ne izvolijo-neizvoljiv tip. Le Janša ga postavi za ministra. Solzivec minister.