Slovenija
8903 ogledov

Kazni za starše pri Luki Mescu ne komentirajo

Vrtec Profimedia Fotografija je simbolična.
Normiranci, ki so na skrajšanem delovniku zaradi starševstva, so po novi davčni lestvici obdavčeni enako kot popoldanski s. p.-ji. To pomeni, da bodo pri 40 tisoč evrih zaslužka namesto 1600 plačali 3300 evrov dohodnine.

Letos se je uvedla posebna davčna lestvica za vse normirance, ki niso vsaj devet mesecev za polni delovni čas zavarovani iz tega naslova. Strožja davčna lestvica je namenjena predvsem popoldanskim s. p.-jem, padejo pa v to kategorijo tudi vsi starši, ki delajo s krajšim delovnim časom, tudi če le eno uro manj od polnega delovnega časa. 

Posledica so nižji priznani normirani stroški ter višja obdavčitev. Pri 40 tisoč evrih to pomeni 3300 evrov dohodnine namesto 1600 evrov.

Samozaposleni starš, ki je normiranec in dela sedem ur na dan, bo tako obdavčen enako pot popoldanski s. p. in dvakrat toliko, kot če bi delal še eno uro več.

Ali ni namen krajšega delovnega časa to, da se staršem omogoči več časa za družino, ne da se poslabšuje njihov siceršnji položaj, smo vprašali ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Luka Mesec. "Krajši delovni čas zaradi starševstva je namenjen lažjemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja," so nam odgovorili ter nas opozorili, da na vprašanje glede nove davčne lestvice ne morejo podati komentarja.

Sprememba zakona zaradi dva tisoč potencialnih kršiteljev?

Januarja je s krajšim delovnikom delalo 13.647 staršev, od tega le 334 ali dva odstotka in pol moških. Med njimi je skoraj tretjina samozaposlenih, kar je visoko nadpovprečno. V Sloveniji je namreč samozaposlenih le 9,5 odstotka celotnega aktivnega prebivalstva oziroma 12 odstotkov, če k samozaposlenim prištejemo še kmete. Med tistimi, ki koristijo krajši delovnik zaradi starševstva, jih je tako trikrat več kot v splošni populaciji.

To je deloma razumljivo, saj delovnega časa samostojnih podjetnikov dejansko ni mogoče nadzorovati, kar pomeni, da lahko še naprej delajo enako, s polovičnim delovnikom zaradi starševstva pa si razpolovijo strošek za prispevke.

Med starši, ki uveljavljajo krajši delovnik, je skupaj 4258 samozaposlenih, a je med njimi manj kot pol normirancev, normirancev na krajšem delovniku je bilo le 2038.

Od staršev, ki so na krajšem delovniku, jih je dve tretjini na štirih oziroma manj kot petih urah, kar 9288 jih namreč dela od 20 do 24 ur na teden. Od 30 do 39 ur na teden jih dela 3909, od 25 do 29 ur na teden pa 463. Podatka, koliko je samostojnih podjetnikov med tistimi, ki delajo štiri ure, nismo uspeli pridobiti.

Podatek o delovno aktivnem prebivalstvu je iz novembra 2022, po podatkih statističnega urada je bilo 832 tisoč zaposlenih in 99 tisoč samozaposlenih, od tega 20 tisoč kmetov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:28 14.april 2023.

    Anomalije naj rešujejo za to pristojne strokovne službe, potrdi pa naj jih državni zbor v ustreznih glasovanjih....Ne more se minister ukvarjati s podrobnostmi..Dogajajo in zgodile se bodo velike spremembe v korist ljudstva in to kljub oviranju bande SDSs..Je pa res, ...prikaži več da bo takšnega in drugačnega jamranja obilo..Mačka tudi pove kdaj ji na rep stopimo..

  • jakec1575 07:22 14.april 2023.

    Snežinkice, se vedno je to 2x manj kot redno zaposlen za isti bruto znesek. Jokice.

  • Toma 07:05 14.april 2023.

    Vsi so za na Luno!