Slovenija
104751 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšen bo začetek avgusta

Nevihta Celje Sabina Žerak/Facebook
Večji del julija smo pod razmeroma močnimi in precej vlažnimi jugozahodnimi do zahodnimi vetrovi, ki prinašajo nestabilno ozračje.

"Julij bo nedvomno na Zemlji najbolj vroč mesec v zgodovini meritev. Sedaj se temperatura viša in se bliža ponovno rekordnim vrednostim. Mnogi se sprašujete, do kdaj bo trajala nevarnost za močnejše nevihte in točo? Za podnebne spremembe je značilen stalen vremenski vzorec, ki traja že kar nekaj časa. To je, da imamo subtropski anticiklon nad Sredozemljem in nad Severno Evropo razmeroma globoko ciklonsko območje," v novi srednjeročni napovedi pojasnjujejo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Kot dodajajo, smo zato večji del julija pod razmeroma močnimi in precej vlažnimi jugozahodnimi do zahodnimi vetrovi, ki prinašajo nestabilno ozračje. "In tako vreme se bo nadaljevalo tudi v naslednjem tednu," opozarjajo.

Napovedujejo, da bomo nekaj dni v polju enakomernega zračnega pritiska, zato bo vročina popustila. A bo vreme v naslednjih dneh tja do nedelje precej spremenljivo s pogostimi plohami in nevihtami. "Temperature bodo povsod razen na Primorskem večinoma pod 30 °C. Padavin pa bo tudi kar veliko, tako da se Ljubljana počasi približuje 200 mm v juliju," poudarjajo.

Preobrat v nedeljo

V nedeljo se bo, napovedujejo na portalu Ciklon.si, nad nami spet prehodno okrepilo območje visokega zračnega pritiska oz. afriški anticiklon. Ta bo prinesel otoplitev, a že v ponedeljek bo zapihal okrepljen jugozahodni veter, pred vremensko fronto ki se nam bo bližala od severozahoda. Tako bodo temperature spet večinoma nad 30 °C.

"Vreme bo zato postajalo spet bolj nevarno, v torek in sredo, 26. julija, lahko pričakujemo spremenljivo vreme s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ki bodo lahko tudi močnejše, zato spremljajte opozorila," predlagajo.

Ob koncu naslednjega tedna pa bi se po njihovi napovedi lahko spet "vsaj deloma okrepil afriški anticiklon, ki pa se mi ne zdi posebej prepričljiv". Možno je, da bi greben nad severnim delom Atlantika polarno fronto potisnil južneje in začetek avgusta bi tako lahko dočakali brez pretirane vročine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Suli
    Suli 13:15 20.julij 2023.

    Najnovejša napoved PUSTIMO SE PRESENETIT 🤔

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:02 20.julij 2023.

    Sredi januarja bo pa sneg,mogoče,če pa ne bo pa dež