Slovenija
3704 ogledov

Kdaj boste na vrsti za cepljenje, odloča vaš osebni zdravnik

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Samo osebni zdravniki so tisti, ki čakajoče na cepljenje uvrstijo v določeno kategorijo. Cepilni centri vpogleda v zdravstveno dokumentacijo nimajo.

Tudi danes smo prejeli informacije, da so v cepilnem centru v Ljubljani na cepljenje poklicali mlajše od 50 let ter celo mlajše od 40 let, ki nimajo pridruženih bolezni niti ne sodijo med zaposlene v zdravstvu ali šolstvu.

"Na cepljenje iz baz izbranih osebnih zdravnikov cepilni center vabi izključno po starostni strukturi (trenutno nad 50 let) ter kronične in posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 50 let," zatrjujejo v ZD Ljubljana.  

Cepilni centri sezname dobijo z ministrstva za zdravje

Za cepljenje je zdaj na vrsti 6. alineja iz nacionalne strategije, torej osebe stare 50 let in več, zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki še niso bili cepljeni in zaposleni pri upravljavcih kritične infrastrukture in preostali iz predhodnih alinej, torej tudi še kronični bolniki. "Sezname teh oseb so oziroma bodo cepilni centri prejeli z ministrstva za zdravje," pojasnjujejo na NIJZ. 

Vse niti so v rokah osebnega zdravnika

"Prednostno zdravstveno  kategorijo sicer določi izbrani zdravnik, ki osebo iz svojega seznama pregleda in potrdi, da pride na seznam za vabljenje. Brez te potrditve oseb v cepilnem centru ne vabijo," pravijo v ZD Ljubljana. Cepilni centri vpogleda v zdravstvene podatke posameznih osem nimajo. "Uvrstitev v posamezno kategorijo je torej vnaprej določena le s strani izbranih osebnih zdravnikov," poudarjajo v ZD Ljubljana. 

Vabljeni iz prednostnih skupin po strategiji cepljenja npr. zaposleni v šolstvu, zdravstveni delavci, so seveda lahko mlajši in zdravi. Dejstvo pa je, da vsi zdravniki nimajo enake strukture bolnikov, kar pomeni, da boste na cepljenje prišli prej, če je pri vašem zdravniku manj starejših in bolnih ter tudi manj zainteresiranih za cepljenje. 

Logar: Če izpolnjujete kriterije, kontaktirajte osebnega zdravnika

"Velikokrat slišimo to, da so se ponekod cepili mlajši, medtem ko se v drugih cepilnih centrih še vedno niso cepili tisti, ki so že sedaj na prednostnih listah," pa je danes potrdila vodja svetovalne skupine za covid Mateja Logar. "Če kdo, ki že izpolnjuje kriterije, še ni uvrščen na cepilni seznam, naj kontaktira osebnega zdravnika," je svetovala. "Šele ko vas osebni zdravnik uvrsti na seznam, vas lahko pokličejo iz cepilnega centra," pravi Logarjeva.

Distribucija in cepljenje je potekalo tudi med prazniki, pravijo na NIJZ. Se pa je na cepljenje med prazniki odzvalo bistveno manj ljudi. Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo v prazničnem tednu porabljenih dobrih 45.000 odmerkov cepiva.

Slab je tudi odziv v starostni skupini 60 do 64 let, kjer je cepljenih s prvim odmerkom manj kot 40 odstotkov ljudi. V generaciji med 55 in 59 let je s prvim odmerkom cepljenih 20 odstotkov oseb, v generaciji med 50 in 54 let pa 15,2 odstotka. 

Junija naj bi bilo precepljenih 60 odstotkov odraslih

Trenutno je po podatkih NIJZ na zalogi 83.500 odmerkov AstraZenece in 12.550 odmerkov Janssena, danes je v Slovenijo prispelo še 56.160 odmerkov cepiva Pfizer, v četrtek 6. maja pa je predvidena dobava še 14.400 odmerkov Moderne. Predvidene dobave v maju so 336.960 odmerkov Pfizerja, 57.600 odmerkov Moderne in 61.100 odmerkov Janssena ter še 460 tisoč odmerkov AstraZenece. "Ob zadostnih in rednih dobavah cepiv bi lahko do junija dosegli precepljenost, kakršno si želimo, tj. 60 odstotkov odrasle populacije," pravi Logarjeva. Predsednik vlade Janez Janša ocenjuje, da bo zadostna precepljenost v Sloveniji sredi junija. 

Cepilni centri: Naše zmogljivosti so višje od izkoriščenih

Po oceni Jelka Kacina bo v juniju potrebno cepiti okoli 700 tisoč ljudi, kar bi pomenilo pomenilo okoli 23 tisoč oseb na dan. Cepilna mesta pa so že prejšnji teden potrdila ministru Poklukarju, da so njihove zmogljivosti višje od do sedaj izkoriščenih.

Doslej smo v Slovenijo prejeli skupaj 848.505 odmerkov vseh štirih cepiv, v cepilnem regirstru pa sta vpisana 640.902 cepljena. Z enim odmerkom je bilo cepljenih 427.449 prebivalcev, kar je 20,55 odstotka populacije, ter 213.453 cepljenih z obema odmerkoma, kar je 10,26 odstotka populacije.

Komentarjev 2
  • Ender3 16:27 03.maj 2021.

    Čista demagogija, osebni zdravniki so, čisti izgovor, do njih je že normalno težko priti, da bi oni prednostno preverjali zdr. kartone, jok odpade. V tej strategiji je, jasno samo to, da se ne ve, kdo pije in kdo plača. Organizacija ...prikaži več bolj ,kot to deluje, kot vsesplošna dezorganizacija.