Slovenija
18 ogledov

Kdo bo koga "sesul"

Koprski župan Boris Popovič je bil ob koncu obravnave vesel in prepričan, da so Žurnal24 main
Trgovanje z glasovi. Očitajo ga pobudniki ustanovitve občine Ankaran.

Sodišče. “Strokovno smo jih sesuli do konca,” je po javni obravnavi na ustavnem sodišču med svojimi kolegi komentiral zagovornik Mestne občine Koper Mirko Bandelj.

Včeraj so pobudniki in nasprotniki ustanovitve občin Ankaran in Mirna predstavili svoja stališča in mnenja. O pobudi za presojo ustavnosti zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij, ki sta jo vložili krajevni skupnosti Ankaran in Mirna, bo ustavno sodišče dokončno določalo na seji, zaprti za javnost.

Mešani občutki
Mirna.
Večina časa je bila namenjena ustanovitvi občine Ankaran. Pobudniki za ustanovitev občine Mirna pravijo, da bodo s svojo pobudo šli vse do Evropskega sodišča za človekove pravice, če bo treba.

Konec tega parlamenta
Šlo je za trgovanje s poslanskimi glasovi," je pooblaščenec pobudnikov ustavne presoje Miha Šipec komentiral odločanje državnega zbora, ki je preprečil ustanovitev dveh občin. Zmotilo ga je predvsem dejstvo, da si je veliko poslancev med prvim in drugim glasovanjem za potrditev zakona 
premislilo.

Če državni zbor glasuje in sprejme odločitev, je postopek končan in je zakonit,” pa pravi pravnik Ivan Kristan. Če bo ustavno sodišče odločilo v nasprotju z odločitvijo državnega zbora, bo to po njegovih besedah “konec tega parlamenta”.

Poslanci so 'trendi'

Večina poslancev je ob odločanju o noveli očitno spoznala, da je treba zaustaviti nenadzorovano drobljenje občin,” je pojasnil predsednik državnozborskega odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Vili Trofenik. Meni, da so s tem sledili trendom v Evropi po večjih občinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.