Slovenija
15 ogledov

Kdo bo vozil z Jankovićem

Zoran Janković Saša Despot
Dvorni dobavitelji. Ima jih vsaka vlada. Janša jih je imel 252, koliko jih bo pripeljal Janković? Rok Praprotnik. Zdaj so prek Supervizorja vsa nakazila iz javnega sektorja javna, prostora za korupcijo je bistveno manj.

Pod levima vladama je bilo 65 podjetij, ki so jim prihodki takrat izjemno poskočili, pod Janševo vlado pa 252, je pokazala analiza Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Koliko jih bo pripeljal Janković?

Med podjetji, ki so mu blizu, se najpogosteje omenja Gradis skupina G, ki jo vodi Uroš Ogrin. To podjetje je v dveh letih po podatkih aplikacije Supervizor zmagalo na kar šestih javnih razpisih, ki jih je objavila Mestna občina Ljubljana (MOL), in od MOL od oktobra 2009 dobilo nakazanih skoraj deset milijonov evrov. Gradis skupina G je tako gradila garažo pod Kongresnim trgom, Mrtvaški most, skupaj z SCT pa še Mesarski most. Skupaj z Energoplanom je Gradis skupina G oblikovala tudi podjetje Grep, ki je gradilo Športni park Stožice.

Zakoni niso rešitev

“Z vsemi oblastmi se zamenjajo tudi tako imenovani dvorni dobavitelji. Kljub zelo normirani zakonodaji na področju javnega naročanja je očitno mogoče tudi to. Razlog pa ni v zakonih, ampak v ljudeh,” ugotavlja predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Na vprašanje, ali je bila sprejeta kakšna zakonodaja, ki bi to omejila, pa odgovarja: “Tega se ne da popolnoma preprečiti, če se ne spremeni razmišljanje v glavi. Zakoni sami po sebi niso rešitev. Razmišljanje teh, ki želijo izigrati sistem, je vedno pred zakonskimi rešitvami. Pogosto se vsaka stvar posebej zdi povsem v redu, ko pa vse skupaj sešteješ, je jasno, da je šlo za izigravanje. Važna je tudi vsebina, ne samo postopki.”

Toda vse manj je skritega

“Naša analiza o podjetjih, ki so jim prihodki poskočili po menjavah vlad, je namenjena temu, da bo vsak, ki prevzema oblast, omejen z zavedanjem, da je tu organ, ki lahko odkrije anomalije,” opozarja namestnik predsednika KPK Rok Praprotnik.

“Temu se je pridružila še aplikacija Supervizor, ki najširši javnosti omogoča, da spremlja nakazila iz javnega sektorja. To je skoraj najvišja možna stopnja transparentnosti porabe javnih sredstev. Transparentnost in korupcija pa ne gresta skupaj; več je transparentnosti, manj je korupcije in obratno,” dodaja.

Strah, strah, strah ...

Postopki javnega naročanja, v katerih pod določeno vlado zmagujejo vedno ista podjetja, so povsem javni, konkurenti, ki bi prirejene razpise lahko razkrinkali, pa dobro poznajo tudi vsebino, a se za to ne odločajo. Zakaj? “Razlogov je več. Pogosto si ne upajo, da se ne bi zamerili naročniku in si tako onemogočili poslov. Spomnim se konkretnega primera, ko so bile kršitve očitne, pa neizbrani ponudnik ni vložil zahteve za revizijo. Poleg tega je vložitev revizije sorazmerno draga,” pojasnjuje Šoltes.

“Samo nadzorne institucije niso dovolj. Če se ne zavedamo odgovornosti pri porabi javnega denarja, potem ne bomo odpravili vzroka. To ni pravica, da se že vnaprej odločiš, da denar razdeliš svojim, in potem samo izvedeš formalne postopke,” dodaja.

Komentarjev 10
  • jureh 15:59 12.december 2011.

    Na dan Jankovičevega odhoda je bil Mercator zadolžen za cca 950 MIO EUR. Ta človek še ni uspešno vodil niti enega podjetja, niti ene organizacije. Kar prime v roke, prekomerno zadolži.Kako Mercator vrača svoje kredite nimaš pojma, nimam pa ...prikaži več ga niti jaz! Zato je vsak tvoj komentar o Mercatorejvemu vračanju kreditov blebetanje na pamet.Bančna prodaja Mercatorja je nesmotrna in popolnoma zgrešena. Koliko sta kriva za to Bavčar, Šrot, Janša ali Jankovič je druga zgodba, ki jo ne vpletaj v to debato.

  • jureh 15:40 12.december 2011.

    Ti si tudi en bumbar :)))Kakšna bitka nekaj??? Človek božji, pridi z argumenti, ne s pestmi!Evo odgovori:1. Ljubljana je najbolj zadolžena občina po količini denarja. 206,11 MIO EUR! Po zadolžitvi na prebivalca je na drugem ...prikaži več mestu z 762,77€, na prvem mestu je Koper.Vir:http://www.finance.si/333189/Koliko-so-zapufane-slovenske-ob%C4%8DineMi lahko izdaš od kje so tvoji podatki?2. Čisto vsako podjetje v Sloveniji še ni bilo v blokadi! Tvoja trditev je brez osnove in na pamet!3. Na kateri kredit misliš? Kdo naj bi ga vzel in pri kateri banki??Tile tvoji teksti so čisto brez repa in glave. Daj potrudi se malo, saj zmoreš.

  • Žurnalček 14:09 12.december 2011.

    Mercator se ni nikoli zadolžil pri bankah zaradi izplačila plač. Ni bilo potrebno, ker imata z Petrolom stalni keš na računu, ki je namenjen poplačilu dobaviteljev z vnaprej dogovorjenimi medsebojnimi roki.Mercator je vzel kredite za postavitev trgovskih centrov po ...prikaži več SLO , ki so bili potrebi, za uspešno upiranje tujim trgovcem in s tem ohranjanje možnosti ponudbe in tržnega deleža SLO proizvajalcev hrane. Vsi krediti so bili ali pa se vračajo redno. Kakšna je skupna vsota le teh ne vem , bilo bi pa dobro če bi bila še enkrat večja, ker bi bil potem večji tudi Mercator in ga ne bi mogel kupiti pod mizo Šrot , ki je zafural Laško in sedaj banke za poplačilo Šrotovih pufov, prodajajo zastavljen delež garancije za Šrotove kredite, ki se imenuje Mercator in SLO proizvajalci hrane izgunbljajo možnost svojega plasmana domačih izdelkov. No to ni slovnica ampak realno stanje , ki ga pa ti ne razumeš.