Slovenija
443 ogledov

Kdo je Slovenec Rok Žavbi osumljen terorizma?

Aretacija BIH SIPA
Rok Žavbi, 26-letni Kamničan, ki so aretirali zaradi suma novačenja z namenom terorizma, se že dlje časa omenja v povezavi s skrajnim islamskim delovanjem. Leta 2013 se je boril tudi v Siriji.

Šestindvajsetletni Rok Žavbi se je na bojišče v Sirijo odpravil junija 2013 skupaj s kolegom Boštjanom Skubicem. Kot je povedal v intervjuju za Mladino se je tja odpravil kot medicinski tehnik in ne kot borec. "Boril sem se v Siriji. Če bi to prišlo na dan lani septembra, ko sem se vrnil, bi bil heroj, borec za svobodo. Zdaj pa sem terorist," je povedal oktobra leta 2014,  po tem ko se je njegovo ime prvič začelo omenjati tudi pri policijskih preiskavah.

Leta 2014 nanj opozorila bosanska Sipa

Septembra 2014 so nanj opozorili pri bosanski Državni agenciji za preiskave in zaščito (Sipa) med izvedbo obsežnih hišnih preiskav v povezavi s teroristično mrežo pod vodstvom Bilala Bosnića, ki je novačila skrajne borce.

Dobre tri tedne zatem je hišne preiskave zaradi domnevnih terorističnih aktivnosti izvedla tudi slovenska policija. Med drugim tudi pri Boštjanu Skubicu, s katerim se je Žavbi odpravil v Sirijo in pri njem odkrila več kosov orožja. Žavbija naj bi ob tem povabili le na "pogovor".

"Zanimalo jih je, ali kdo v Sloveniji rekrutira ljudi, ki gredo potem v vojno na Bližnji vzhod. Torej, iskali so vse mogoče informacije, ki dejansko ne obstajajo,"  je še povedal za tednik Mladina in dodal, da  Sloveniji tako ne deluje ter da ni nikogar,  ki bi hodil po deželi in uril teroriste.

Bosnića spoznal po naključju

Tedaj je Žavbi zanikal kakršnekoli povezave z islamskimi skrajneži. Ob tem pa, priznava, je že pred časom sicer povsem naključno spoznal tudi Bilala Bosnića, ki naj bi v BiH pripravljal posameznike na odhod na bojišča in je zato v priporu že od začetka septembra. A nikakor, zagotavlja Žavbi, ga Bosnić ni uril za sodelovanje z islamskimi skrajneži.

Slovenska policija ni odkrila "ničesar"

Na fotografijah, ki so jih pridobili novinarji POP TV, pa sta tako Žavbi kot tudi Skubic pozirala z orožjem.

Predstavnik policije Drago Menegalija je kljub aretaciji Žavbija zaradi domnevnega novačenja novih borcev na območju Italije danes zagotovil, da "slovenska policija v zadnjem obdobju ni pridobila relevantnih podatkov, da bi se na območju Slovenije izvrševala oz. pripravljala kazniva dejanja v tej zvezi".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 10:08 10.maj 2016.

    Se strinjam,sama gamad.Slovenija je mati zemlja za kriminalce vseh vrst.Bravo, vsaj v nečem smo prvi.Kje je Pahor,take službe še ni imel.

  • Žurnalček 02:13 10.maj 2016.

    Kdaj mislite začeti obravnavati Slovenske Bosance in Srbe , ki so hodili na vikend boje v Bosnoi in na Hrvaško ! V USA je to razlog za odvzem državljanstva !!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:14 09.maj 2016.

    Tale gospodič je enkrat na Kanalu A rekel da na nek način razume teroriste, da jih ne obsoja. Al neki tazga. Ne spomnm se točnih besed ampak že to da ni bil ostro proti teroristom mi je blo mim. <br ...prikaži več />Medtem ko je celo slovenska muslimanska skupnost ostro obsodila teroriste ki se imajo za muslimane pa to v resnici niso je on še zmer neki mešal meglo okol tega.