Slovenija
11265 ogledov

Kdo se bo moral posloviti od poslanskega stolčka?

Državni zbor Saša Despot
Oblikovanje nove vlade pomeni tudi spremembe v državnem zboru. Na mesta poslancev, ki bodo v novi vladi zasedli ministrske stolčke, bodo morali sesti nadomestni poslanci.

Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so dosegle dogovor o sodelovanju in že parafirale koalicijsko pogodbo o sodelovanju v vladi. Neuradno so že zaokrožile informacije o tem, kdo bi lahko sedel na katerem od ministrskih stolčkov. Edini položaj, za katerega ni dvoma, kdo ga bo zasedel, je mesto predsednika vlade, ki bo pripadlo prvaku SDS Janezu Janši. 

Ker je pričakovati, da bo ministrska mesta zasedlo kar nekaj poslancev iz sedanjega sklica državnega zbora, bodo na njihova mesta morali priti nadomestni poslanci. 

14. člen Zakona o poslancih namreč določa, da poslanec, ki je izvoljen za predsednika vlade, imenovan za ministra ali državnega sekretarja, v času, dokler opravlja to funkcijo, ne more opravljati dunkcije poslanca. V tem času opravlja funkcijo poslanca tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki ne more opravljati funkcije poslanca. Če kandidat, ki je upravičen do mesta nadomestnega poslanca, mandata ne sprejme, se ta pravica prenese na naslednjega kandidata. 

Iz vrst SDS bi glede na neuradne sezname razdelitve resorjev in imen, ki se pojavljajo za posamezna ministrska mesta, iz poslanskih klopi odšli Janez Janša, Anže Logar, Zvonko Černač in Andrej Šircelj. Na njihova mesta bi se sodeč po rezultatih zadnjih predčasnih volitev, ki so na voljo na strani Državne volilne komisije, usedli Janez Moškrič (volilni okraj Ljubljana Moste - Polje I, 2.488 glasov oz. 23,57 %), Daniel Cukjati (volilni okraj Vrhnika, 2.784 glasov oz. 24,16 %), Elena Zavadlav Ušaj (volilni okraj Nova Gorica I, 3.372 glasov oz. 26,13 %) in Leon Merjasec (volilni okraj Ljubljana Šišla IV, 3.042 glasov oz 23,04 %). 

Namesto Jerneja Vrtovca (NSi) bi mesto poslanca zasedel Andrej Černigoj (volilni okraj Ilirska Bistrica, 696 glasov oz. 12,02 %), namesto Mateja Tonina (NSi) pa Mihael Prevc (volilni okraj Škofja Loka II, 1.117 glasov oz. 12,09 %). Na eno od ministrskih mest naj bi se usedel tudi Igor Zorčič (SMC), ki bi ga v tem primeru v državnem zboru zamenjal Marjan Dolinšek (volilni okraj Zagorje ob Savi, 986 glasov oz. 13,05 %)

V poslanske klopi se bodo vrnili Marjan Šarec, ki ga je nadomeščala Karla Urh, Miro Cerar, ki ga je nadomeščal Jani Möderndorfer, Rudi Medved, ki ga je nadomeščala Nina Maurovič. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik se je odločil, da se po prenehanju funkcije ne bo vrnil med poslance, kar pomeni, da bo Maša Kociper, ki ga je nadomeščala v času njegovega ministrovanja, ostala v poslanskih klopeh. 

Brez ministrskega položaja in poslanskega sedeža ostanejo Alenka Bratušek, Simon Zajc, Ksenija Klampfer, Andreja Katič, Jernej Pikalo, Karl Erjavec, Boštjan Poklukar, Aleš Šabeder, Zoran Poznič in Angelika Mlinar.


OPOMBA: Članek je bil 28. 2. 2020 osvežen s podatkom, da se je minister Peter Jožef Česnik, ki ga je v času ministrovanja nadomeščala Maša Kociper, odločil, da se ne vrne v poslanske klopi. 

Komentarjev 13
  • Ender3 18:20 27.februar 2020.

    Vse posrance zamenjat, 400k € nas stanejo mesećno,brez učinka, a kar je najhuje razdvajajo družbo. Parlamentarna demokracijo koristi z golj njim. Politika leva, desna, srednja je pokvarjena, lahko se živi tudi brez njih.

  • Skira 18:10 27.februar 2020.

    Alenka bo čistila parlament prostovoljno, Pavlić bo menjal vodo, da bo vse čisto

  • matermila 15:40 27.februar 2020.

    Najbolj me veseli pogled na ime Mederndorfer.Tega prepotentneža nisem mogel gledat,Pa Kociperca ni dosti boljša od njega.