Slovenija
73077 ogledov

Kdor banke ne bo obvestil, mu grozi do pet tisoč evrov globe

denar bankovci štetje denarja
Država si je izmislila nov prekršek. Kako verjetno je, da vas doleti globa in kako se ji izogniti.

1. julija se je začelo uporabljati 11. poglavje zakona o plačilnih storitvah. Vse fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (samostojni podjetniki ali popoldanski espeji) morajo svojo banko ali hranilnico obvestiti, da račun uporabljajo za opravljanje dejavnosti. Za poslovne račune se to razume samo po sebi, a že dve leti in pol samostojnim podjetnikom tega ni treba imeti. Kdor banke ne obvesti, mu grozi od 500 do 5000 evrov globe.

Niti evra več davka ne bo pobranega

Za nadzor je pristojna finančna uprava, kjer pa pravijo, z davčnega vidika ni pomembno, ali je transkacijski račun javen ali ne, že več kot dve leti in pol pa espejem ni potrebno več imeti ločenega transakcijskega računa. 

Nadzora, ali so samostojni podjetniki banko obvestili, še niso izvajali, ciljnih nadzorov zgolj zaradi tega namena pa ne bodo izvajali. To pomeni, da vas opozorilo ali globa lahko doleti le, če vas finančni inšpektorji obiščejo zaradi kakšnega drugega razloga.

"Od 1. januarja 2016 lahko samostojni podjetniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost (zasebniki), za poslovanje uporabijo svoj osebni transakcijski račun, poseben poslovni račun pa ni nujen," pravijo na finančni upravi.

A nekatere banke tega ne dovolijo. Kolega, ki ima račun na BKS banki, je po obvestilu, da račun uporablja za opravljanje dejavnosti, le podpisal izjavo, da dovoljuje objavo računa in podobno, Delavska hranilnica pa naši bralki ne dovoli, da bi za opravljanje dejavnosti uporabljala osebni račun.

"Poslovna odločitev Delavske hranilnice d.d. ostaja, da je za poslovanje za namene opravljanja dejavnosti potrebno uporabljati poslovni račun. Poročanje osebnega računa v register TRR žal ni možno," so ji sporočili, ko jih je obvestila, da račun uporablja za opravljanje dejavnosti.

Zakon "v šestem odstavku 192. člena določa, da imetniki transakcijskega računa, ki so fizične osebe, ponudnikom plačilnih storitev, ki vodijo transakcijske račune, za namen javnega in brezplačnega dostopa do podatkov v Registru transakcijskih računov (RTR) zagotavljajo podatek, da se transakcijski račun uporablja tudi za opravljanje dejavnosti, in sicer preden začnejo transakcijske račune uporabljati za opravljanje dejavnosti. Tudi fizične osebe, ki transakcijski račun že uporabljajo za opravljanje dejavnosti, morajo do 1. 7. 2018 to sporočiti ponudnikom plačilnih storitev, ki vodijo njihove račune," se glasi opozorilo, objavljeno na spletni strani Ajpesa. 

Banka Slovenije: njihovo pojasnilo ni točno

Na Banki Slovenije so bralki pojasnili, da je odločitev Delavske hranilnice dopustna, saj banka ponudbo transakcijskih računov in nadomestila zanje oblikuje skladno s svojo poslovno politiko. "Ni pa točno njihovo pojasnilo, zato jih bomo na to pisno opozorili," so bralki napisali v Banki Slovenije.

Če si banko obvestil, nisi v prekršku

Finančna uprava je bralkin dopis odstopila ministrstvu za finance, a so v odgovoru zapisali zanjo ključen odgovor: "Glede vprašanja prekrška je stališče Finančne uprave Republike Slovenije kot prekrškovnega organa, da prekršek ni podan, ker je stranka obvestila izvajalca plačilnega prometa," pravijo.

Tudi če banka samostojnemu podjetniku noče dovoliti uporabe osebnega računa za opravljanje dejavnosti, ta ni v prekršku, če je banko obvestil, da opravlja dejavnost. Lahko pa banka odstopi od pogodbe o vodenju računa in mu račun zapre.

Ampak zakaj je potrebno, da fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, banko obveščajo o tem, da TRR uporabljajo za opravljanje dejavnosti? "Na ta način se zagotavlja javnost vseh transakcijskih računov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti. To je predpisal Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki določa, se v registru transakcijskih računov obdeluje podatek, da se transakcijski račun, katerega imetnik je fizična oseba, uporablja za opravljanje dejavnosti. V zakonu je določeno tudi, da morajo podatek o tem, da se transakcijski račun uporablja za opravljanje dejavnosti, banki zagotavljati imetniki transakcijskih računov. Banka na podlagi obvestila imetnika transakcijskega računa spremeni podatek o oznaki transakcijskega računa v registru transakcijskih računov, ki ga vodi AJPES, posledično pa se ta transakcijski račun vodi v javnem delu registra transakcijskih računov," pravijo na ministrstvu za finance. Zagrožena globa pa se jim za dosego tega pomembnega cilja zdi "primerna".

In kako je treba banko obvestiti o tem, da račun uporabljaš za dejavnost? "Zakon določa informacije, ki jih mora banka posredovati uporabniku pred sklenitvijo okvirne pogodbe o plačilnih storitvah. Določeno je, da mora banka uporabniku posredovati informacijo o komunikacijskih sredstvih, ki se bodo uporabljala za izmenjavo informacij. V skladu z navedenim se banka in uporabnik o načinu komunikacije dogovorita ob sklenitvi okvirne pogodbe," pravijo na ministrstvu za finance. Dodajajo, da lahko stranka kadarkoli od banke zahteva izvod okvirne pogodbe ter informacije in pogoje iz zakona.

Vsaka banka drugače

Naša največja banka NLB komitentov o novosti, ki velja od 1. julija, ni posebej obveščala, omogočajo po poslovanje prek osebnega računa tudi za namen opravljanja dejavnosti. Pri osebnem računu označijo, da se opravlja tudi za dejavnost (storijo torej to, kar Delavska hranilnica trdi, da se ne da), številka računa in stroški pa ostanejo enaki kot za osebni račun.

V Abanki je drugače. "V Abanki računov, ki bi jih podjetnik lahko uporabljal za osebne in poslovne namene hkrati (kombiniran osebno – poslovni račun) ne omogočamo, zato pri posredovanju podatkov v register transakcijskih računov ni nobenih sprememb," pravijo, podjetnik mora odpreti osebni račun za osebne namene in poslovni račun za poslovne namene. Če kdo osebni račun uporablja za dejavnost pa to "ni skladno s pogodbo, ki jo je sklenila z banko (različna pogodba za osebni in poslovni račun) in z veljavno zakonodajo". So pa tistim, ki imajo pri njih osebni in poslovni račun, ponudili paket Apaket podjetnik, kjer je mesečno vodenje računa 3,50 evrov.

"V primeru, ko bančni delavec ugotovi, da se po osebnem računu izvajajo tudi transakcije, ki ne izvirajo iz osebne dejavnosti uporabnika, ampak imajo transakcije naravo poslovne dejavnosti, stranko opozori, da je za namen opravljanja plačilnih transakcij iz naslova dejavnosti, za katero zakon predpisuje odprtje posebnega računa, v Abanki predpisano odprtje poslovnega računa za vse oblike samostojnih podjetnikov, zasebnikov in fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost. V skrajnem primeru tudi odpovemo pogodbo o osebnem računu, saj gre lahko za načrtno zlorabo bančnega računa za izvajanje različnih kaznivih dejanj (davčna utaja)," opozarjajo v Abanki.

V banki Sparkasse so sodelavki, potem ko jih je obvestila, svetovali, naj odpre poslovni račun, niso pa tega zahtevali. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Elizabeth_Skirving 08:59 21.julij 2018.

    Vsak mesec lahko vsakdo zasluži 25000-35000 evrov. Prejel sem zadnjega meseca 33625 evrov iz tega dela. To je enostavno in preprosto delo. Zdi se neverjetno, vendar ne boste odpustili sami, če ga ne b0ste preverili. Več o tem preberite tukaj... ...prikaži več ......➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

  • zdrej 09:22 19.julij 2018.

    Da,da, pristransko. NLB nekaj omogoča? A seje zgodil čudež? Namreč za povečanje limita plačil računajo 5€ pa še en dan rabijo za spremembo. Računa nismo mogli spremeniti v fizičnega za društvo, ki ima 300€/leto dohodka in 200 odhodka, preostanek je ...prikaži večje pobrala posrana Banka s zahtevo poslovnega računa. Skratka mogoče DH ne dovoli tega, ker imajo cenovno politiko tako, da so potem ugodni. Pa saj NLB marsikaj dela tako (zdaj je mogoče že malo popustila, ko so se zapirali računi)

  • Avatar Leon
    Leon 13:59 18.julij 2018.

    S sprejetjem zakona o obvezni rabi toaletnega papirja z obeh strani,preneha veljati zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank..........