Slovenija
221 ogledov

Kemis brez elektrike, kaj bo z nevarnimi odpadki?

Kemis Anže Petkovšek
V podjetju Kemis po sredinem izklopu elektrike in grožnji z odklopom vode po besedah direktorja Boštjana Šimenca še ne vedo, kaj bodo z nevarnimi odpadki v objektu.

V Kemisu so kritični do "popolnoma nerazumnega" delovanja države oz. okoljskega inšpektorata. Kot je izpostavil direktor Boštjan Šimenc, so jim elektriko v sredo izklopili brez vročene odločbe.

Iz podjetja so danes sporočili, da je Kemis trenutno najbolj urejen in varnostno opremljen zbirni center za odpadke v Sloveniji, verjetno tudi v regiji, poteze inšpektorata za okolje in prostor pa označili za popolnoma nerazumne. Inšpektorat je namreč od komunale Vrhnika zahteval, da Kemisu v roku desetih dni odklopi vodo, od Elektra Ljubljana pa odklop elektrike.

Kot so zapisali, so jim elektriko izklopili v sredo okoli 14. ure brez vnaprejšnjega opozorila. Šimenc je pojasnil, da jim odločba o izklopu elektrike ni bila vročena, pač pa so se ponjo odpravili sami. "Kljub temu da je bilo treba elektriko izklopiti zgolj na manjšem delu celotnega kompleksa, kjer niso skladiščeni nevarni odpadki, so jo izklopili na celotnem kompleksu - tudi na delu, kjer skladiščimo nevarne odpadke, in to deset dni pred rokom za izvršitev odločbe," so kritični v podjetju.

Odločba inšpekcije bistveno drugačna kot lani

Odločbe gradbene inšpekcije, ki je pred kratkim zaključila ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po požaru obnovljeni objekti črna gradnja, še niso dobili, je pa po besedah Šimenca situacija zdaj bistveno drugačna kot avgusta lani. Takrat je gradbena inšpekcija ugotovila, da bi za gradnjo rezervoarja Kemis potreboval gradbeno dovoljenje, ki pa ga ni pridobil. Zato je sklenila, da so vsi trije po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra črna gradnja, in Kemisu naložila odstranitev. Prav tako je moralo podjetje prenehati opravljati dejavnost v spornih objektih.

Šimenc je ob tem izpostavil, da so jim lani pustili priklopljeno vodo in elektriko z jasno nalogo, da podjetje poskrbi za nevarne odpadke v obratu. "Kaj bomo zdaj s temi odpadki, ne vem. Ob izklopu elektrike zanje ne moremo poskrbeti," je bil jasen.

Kaj bo, če pride do požara?

Na ministrstvo za okolje in prostor je Kemis danes naslovil javno pismo, v katerem sprašuje, kako bo ministrstvo pojasnilo, če pride do samovžiga ali do požara nevarnih odpadkov v Kemisu. Šimenc je pojasnil, da sicer izvajajo vse ukrepe, da do požara ne pride.

Napajajo se z izrednim napajalnikom in izvajajo požarno stražo z gasilci, ki so zaposleni v podjetju. Pred obratom je tudi avtocisterna, je dodal. Ob tem je dodal, da imajo v bazenu shranjenih 400 kubičnih metrov vode, kar bi v primeru požara zadostovalo za začetno gašenje. Kako bi gasili naprej, še ne ve.

V skladišču približno 70 odstotkov nevarnih odpadkov

Kemis sicer v skladišču trenutno pripravlja na odvoz 800 ton odpadkov, približno 70 odstotkov je nevarnih. Ministrstvo v podjetju tudi sprašujejo, kako bodo pojasnili, da bo Slovenija ostala brez pomembnega objekta za ravnanje z odpadki, ki skrbi za odstranitev več kot četrtine slovenskih nevarnih odpadkov.

"In kako boste pojasnili delovanje organa, če pride do nenadzorovanega vpliva nevarnih odpadkov na okolje, ki se bodo spet začela kopičiti na dvoriščih slovenskih podjetij in drugih institucij," so v pismu še zapisali v Kemisu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.