Slovenija
158 ogledov

Vrhničanom prva bitka proti Kemisu

Kemis Anže Petkovšek
Upravno sodišče je odpravilo odločbo ministrstva za okolje in prostor, da vrhniška občina v postopku gradbene inšpekcije proti Kemisu ni stranka v postopku.

Vrhničani, ki se zavzemajo za to, da bi podjetje za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer je lani izbruhnil hud požar, zapustilo njihovo okolje, so dobili prvo bitko na sodišču. Posledica te je, da se bodo morale pristojne inštitucije s civilno družbo pogovarjati o vsebini njihovih zahtev. Kot izpostavlja Dnevnik, je odločitev pomembna tudi za druge podobne primere v državi, kajti občinam odpira možnost za vključitev v inšpekcijske postopke.

Vrhniška občina je na upravnem sodišču izpodbijala odločbo ministrstva za okolje in prostor ter sklep ljubljanske območne enote inšpektorata za okolje, ki sta zavrnila njeno zahtevo po tem, da bi ji priznala status stranke v postopku. V tožbi so zahtevali, naj upravno sodišče odpravi sklep gradbenega inšpektorata in mu ga vrne v ponovno odločanje. Sodišče je zahtevi v celoti ugodilo, kar pomeni, da bo moral inšpektorat pri ponovni odločitvi o zahtevi Vrhničanov upoštevati pravna stališča sodbe, povzema časnik Dnevnik.

Kemis Zdravje Kaj se je po požaru v Kemisu dogajalo z gasilci?

Pomembna odločitev za občine

Odvetnik občine Vrhnika Tomaž Petrovič je sodbo označil kot izjemno pomembno za prakso na tem področju. "V širšem smislu je pomembno, da občine lahko sodelujejo v teh postopkih. Doslej je bilo drugim deležnikom zelo težko priti v postopek, kajti inšpekcije so si zakon uredile tako, da je stranka v postopku le preiskovanec," je za časnik pojasnil odvetnik Občine Vrhnika. Sodišče je občini v tem primeru priznalo javni interes, na katerega je treba gledati drugače kot na ostale interese.

Gradbeni inšpektorat, ki je prvostopenjski upravni organ, je sicer sprva odločil, da občina ni izkazala pravnega interesa v postopku proti Kemisu, ministrstvo za okolje in prostor pa je kot drugostopenjski organ temu pritrdilo. Sodišče pa je zdaj odločilo drugače, povzema časnik.

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
So imeli gradbeno dovoljenje ali ne?

Na Vrhniki že dlje časa trdijo, da Kemis ne bi smel brez gradbenega dovoljenja obnoviti v lanskem požaru poškodovanega dela stavbe, kar so izpostavili v tožbi. In prav v tem jim je sodišče priznalo pravni interes v inšpekcijskem postopku, ob tem pa zapisalo, da ne ministrstvo za okolje ne Kemis nista prerekala tega zahtevka, kajti na tožbo nista odgovorila.

Senat upravnega sodišča je zapisal, da je sicer res, da se postopek izdaje gradbenega dovoljenja vodi pred pristojno upravno enoto, kar trdi ministrstvo, vendar da gre v tem primeru za "specifično situacijo, ko se v inšpekcijskem postopku ugotavlja, ali je za sanacijo v požaru poškodovanega objekta treba pridobiti gradbeno dovoljenje".

Sodišče je občini pritrdilo tudi pri argumentu, da je Kemisov objekt priključen na javno komunalno in vodno omrežje. Po mnenju sodišča je v tem delu interes občine skrb za zdravo življenjsko okolje, povzema Dnevnik.

Kemis Požar Slovenija V Kemisu zgorelo 108 ton nevarnih odpadkov

Bitka se seli na vsebinsko raven

Kot izpostavlja časnik, je bistveni dosežek vrhniške lokalne skupnosti ta, da se bitka proti Kemisu s postopkovne ravni seli na vsebinsko. V ponovnem odločanju se bo moral inšpektorat opredeliti do trditev, da je Kemis neupravičeno obnavljal stavbo brez gradbenega dovoljenja. Od tega pa je v precejšnji meri odvisno, ali bo podjetje lahko ostalo na Vrhniki. Kajti odločitev o tem, ali Kemis potrebuje gradbeno dovoljenje za obnovo, bi utegnila vplivati tudi na okoljevarstveno dovoljenje.

Kemis Direktor podjetja Slovenija "Selitev Kemisa ni realna možnost"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice