Slovenija
37 ogledov

Kirurg Blumauer ovaden za smrt štirih otrok

bolnišnica Profimedias
Kriminalisti nekdanjemu kirurgu v programu otroške srčne kirurgije Robertu Blumauerju s kazensko ovadbo po neuradnih podatkih očitajo štiri kazniva dejanja malomarnega zdravljenja, ki naj bi prispevalo k smrti štirih otrok, poroča današnji Dnevnik. Policisti naj bi preverjali tudi okoliščine smrti drugih otrok.

Ljubljanski kriminalisti naj bi proti nekdanjemu kirurgu v programu otroške srčne kirurgije Robertu Blumauerju vložili kazensko ovadbo, poroča Dnevnik. Očitali naj bi mu štiri kazniva dejanja malomarnega zdravljenja, ki naj bi prispevalo k smrti štirih otrok. Kot še poroča Dnevnik, Blumauerjev mentor David Mishaly, ni osumljenec v ovadbi. 

Kriminalistična preiskava se nadaljuje, kot poroča Dnevnik kriminalisti preverjajo tudi okoliščine smrti drugih otrok, hkrati pa preiskujejo tudi poslovni in administrativni del ureditve otroške srčne kirurgije.

Komisija: Blumauer in Mishaly najbolj odgovorna

Komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroškesrčnekirurgije v UKC Ljubljana in ga uradno predstavila avgusta letos, je ugotovila, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo. Za takšno stanje so odgovorni zlasti izraelski kirurg David Mishaly, njegov slovenski učenec Robert Blumauer in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. 

Komisija je bila kritična predvsem do dejstva, da je bil Mishaly bolnikom na voljo le od tri do šest dni v mesecu, kar je pomenilo, da otrokom s prirojenimi srčnimi napakami ni bila zagotovljena primerna celodnevna kirurška oskrba.

Štiri nepotrebne smrti?

V času izvajanja programa otroške srčne kirurgije v letih 2007 do 2014 je umrlo 30 otrok. Komisija je preučila smrti štirih otrok, glede katerih domnevajo, da bi pri bolje zastavljeni organizaciji dela in bioljših odločitvah vpletenih imeli večje možnosti za preživetje. Vse štiri smrti naj bi se zgodile leta 2012. 

Blumauer: Neuspeh zdravljenja pripisali le kirurgom

Kirurg Robert Blumauer se je po razkritju vsebine poročila odzval kritično. Ocenil je, da je poročilo med drugim opiralo na osebna mnenja zdravstvenega osebja.

Blumauer je v izjavi, objavljeni na Facebook strani društva v podporo Mishalyju, zapisal, da se je poročilo v oceni dela, napak in strokovnih očitkov ukvarjalo izključno z delom kirurgov v programu, ne pa tudi z delom zdravnikov intenzivne medicine otrok, otroške kardiologije, ki izvedejo sprejem, diagnozo, postoperativno terapijo, odpust in postoperativno kontrolo otrok.

"Neuspeh zdravljenja otrok pripisovati zgolj zdravnikom kirurgom je pri ocenjevanju programa nedopustno in meji na etično nedopustno osebno obračunavanje med zdravniki," je menil Blumauer.

Ob tem je glede smrtnih primerov otrok na programu poudaril, da nihče od otrok s prirojeno srčno napako, operiran v letu 2012 in omenjen v poročilu, ni umrl med operacijo ali v prvem tednu po operaciji.

Osumljen tudi zlorabe položaja

Blumauerja, ki že nekaj časa dela kot otroški srčni kirurg skupaj z Mishalyjem v Izraelu, je sicer policija osumila tudi zlorabe uradnega položaja, ker je mimo konzilija z neresničnim dopisom za zavod za zdravstveno zavarovanje omogočil zdravljenje otroka predsednika društva Veliki srček Marka Žitnika Strleta v Izraelu. A je tožilstvo ovadbo zavrglo, češ da je teža dejanja majhna, posledice pregona za Blumauerja, ki ga po njenem starši vendar tako cenijo, pa bi bile nesorazmerne.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.