Slovenija
25019 ogledov

Kje posojilo dobijo vsi, ki jih zavrnejo na banki

denar bankovci štetje denarja
1/2
Preverili smo, ali zaradi zaostritve kreditiranja na bankah ljudje več posegajo po kreditih pri drugih ponudnikih. Razlika pri najemu tisoč evrov za pol leta več kot dvesto evrov.

"Ne opažamo povečanja povpraševanja, čeprav smo upali, da bo do njega prišlo," nam je povedal Tomaž Zajc, direktor družbe H&H Aurum, ki ima spletno stran kredit-takoj.si. "V našem poslu so intervali, zdaj je obdobje, ko veliko ljudi dobi božičnico ali 13. plačo, tako da je v tem času navadno upad povpraševanja," pravi.

Trdi, da je število neplačnikov že zadnji dve leti konstantno. "Ogromno strank zavrnemo, ker so prezadolženi ali imajo zelo nizke dohodke, to je najpomembnejše. Poleg trga stranke dobro seznanimo s tem, kaj sledi, če pride do neplačila. Če pride do izogibanja, hitro vložimo sodno izvršbo, izkušnje so nas naučile, da je to najpametneje. Poleg tega strankam vedno predlagamo, naj si vzamejo kakšen dan za premislek. Ko človek nujno potrebuje denar, bi sicer vse podpisal," nam je povedal Zajc.

Povprečni pri njih izposojeni znesek je tisoč evrov. Za razliko od bank, ki morajo presojati vsakega prosilca individualno, oni vzamejo v obzir družinski proračun, otrok pa načeloma ne upoštevajo. Banke morajo skladno s predpisi za vsakega otroka, ki ga kreditojemalec preživlja skupaj s partnerjem, na računu pustiti dodatnih 118,50 evra.

Edini učinek je, da so vsi prestrašeni

"Nobenega odstopanja glede povpraševanja ni, edini učinek je, da je vsak, ki pokliče, v strahu, ali bo sploh dobil posojilo," o učinkih zaostrenih pogojev kreditiranja na bankah pravi Goran Mitrović iz Skupine 8, ki 500 ali tisoč evrov posojila ponuja za največ pol leta. Večina strank izbere višji znesek.

Pozor, če podpišete menico, se vam lahko zgodi to

"Posojil ne dajemo ljudem, za katere menimo, da jih ne bodo mogli vrniti," pravi Mitrovič in doda, da nekateri ponudniki zahtevajo menice, a oni tega ne delamo. "Z menico lahko na dan, ko je nakazana plača, prideš na banko in dvigneš vse, kar je na računu, medtem ko mora v primeru sodne izvršbe na računu ostati minimalna plača," opozarja.

"Poleg tega ne nudimo sklepanja pogodb prek spleta. Zgodi se, da ljudje sploh ne vedo, pri kom so si izposodili, ko jim ta trga od plače. Razumem, da je ljudem nerodno priti po posojilu, ampak treba je pomisliti na posledice, kako bodo potem urejali morebitne reklamacije. Pa tudi mi bi radi spoznali človeka, ki mu bomo posodili denar," še pravi Mitrovič.

Dvesto evrov razlike v pol leta

Razlike med ponudniki pa so precejšnje. V podjetju Bonafin ena, kjer na naša vprašanja niso želeli odgovoriti, imajo obrestno mero navito do zakonskega maksimuma, kar pomeni, da stranka za najem tisoč evrov za pol leta plača 326,40 evra obresti.

Poleg tega velja opozoriti, da se celotna glavnica plača na koncu, pet obrokov znaša tako po 54,40 evra, zadnji obrok pa je 1054,40 evra. Zelo verjetno je tako, da se bo moral nekdo za plačilo zadnjega obroka znova zadolžiti. V enem letu bi tako za obresti plačal kar 652,80 evra ali skoraj dve tretjini najetega zneska.

Podjetje BNLS 16 na spletu sploh nima nobenega izračuna, gre za pa podjetje, ki je v lasti Davida Andrewa McDowell Zora, pred katerim smo na Žurnalu24 že opozarjali. Podjetje ima še vedno domeno mediafin.si podjetja Mediafin finance, torej podjetja, ki je že pred leti dovoljenje za potrošniško kreditiranje izgubilo.

Pri Skupini 8 bi stranka za izposojo plačala 288 evrov, a tudi pri njih je plačilo celotne glavnice predvideno z zadnjim obrokom.

Pri H&H Aurum Kredit takoj so vsi obroki enaki, za najem tisoč evrov za pol leta pa bi stranka plačala 118,98 evra obresti.

Za primerjavo smo preverili še izračun za enak znesek in ročnost pri NLB. Tu so obresti nizke, le šestodstotne, a drugi stroški efektivno obrestno mero zvišajo na 40,25 odstotka, kar pomeni, da bi bil kredit le devet evrov cenejši kot pri Kredit takoj. Odobritev posojila na NLB stane 55 evrov, ocena tveganja pa 31,61 evra, plačati je treba še interkalarne obresti. Skupaj ti tako izposoja tisoč evrov za pol leta na NLB stane 109,78 evra.

Najvišja zakonita obrestna mera je 89-odstotna

Najvišja zakonita efektivna obrestna mera za posojilo do tisoč evrov na pol leta je trenutno 89-odstotna, če je višja, gre za prepovedani oderuški kredit.

Nične so tudi pogodbe o posojilu s podjetji, ki nimajo dovoljenja za potrošniško kreditiranje, zato je nična tudi upravno-izplačilna prepoved na plačo ali pokojnino, je že pred leti na sodišču v primeru podjetja Fragorex oziroma Kartagina dokazala Zveza potrošnikov Slovenije, a je treba ugotovitev ničnosti za vsak primer posebej zahtevati na sodišču. Seznam podjetij, ki imajo dovoljenje za potrošniško kreditiranje, lahko najdete tukaj.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 30
 • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 09:34 17.december 2019.

  [ Kje posojilo dobijo vsi, ki jih zavrnejo na banki? ] Prelahko vprašanje. Kje neki, v vukojebini, raju za oderuhe in vse vrste kriminala. Sploh se pa ne čudim več norostim, ko pa kreteni v parlamentu sprejemajo tudi take idiotske ...prikaži več predloge, kot je dodatek za dojenje.

 • sam50 09:18 17.december 2019.

  So pa ekspresno vzkalile prve klice odiranja siromakov...

 • Avatar Lannilena
  Lannilena 00:05 17.december 2019.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com