Slovenija
27471 ogledov

Klakočar Zupančič: Naj mi oprosti, da sem to razkrila

Urška Klakočar Zupančič na Dunaju
1/2
Parlamentsdirektion Johannes Zinner
"Po nekajdnevnem premišljevanju in nasvetu prijatelja bom dala piko na i tistemu nesrečnemu poletu s falconom na novoletni dan. Iskrenost se, upam, vedno najbolj splača. Včasih je težko najti pravo ravnovesje med službenimi obveznostmi in zasebnim življenjem. Enako težko je paziti, da osebe iz zasebnega življenja niso po nepotrebnem izpostavljene. Ampak bom tokrat tvegala," je predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič zapisala na spletni strani Gibanja Svoboda.

Pred dnevi je bila tarča javnega zgražanja, ker se je na Dunaj na novoletni koncert filharmonikov in na srečanje s predsednikom avstrijskega parlamenta odpravila z vladnim letalom. Še veliko bolj je odmevala njena izjava, v kateri je na vprašanje o ogljičnem odtisu potovanja odvrnila, da vsako potovanje ustvarja tak odtis, celo če bi šla s kočijo.

Strogo so mi odsvetovali, da zavrnem vabilo

"Novoletni službeni obisk Dunaja, ki je vključeval udeležbo na novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov, je bil načrtovan kot enodneven. Zaradi odnosov z Republiko Avstrijo in dejstva, da še nihče od slovenskih politikov razen dr. Danila Türka ni dobil takega vabila preko diplomatskih tokov, mi je bilo strogo odsvetovano, da bi vabilo zavrnila. Otrok na silvestrski večer nisem mogla niti hotela pustiti samih. Da jih jemljem s seboj na Dunaj, je bilo že z vidika varnosti, izpostavljenosti, stroškov in končno tudi morebitnega javnega zgražanja izključeno. Vedno bom naredila vse, da ju zaščitim, ker sem najprej mati in šele nato vse drugo. Hvaležna sem, da sem nato po koncertu in opravljenem večurnem pogovoru s predsednikom avstrijskega parlamenta lahko hitro prišla domov. Tudi zato, ker je imel moj oče ravno ta dan nesrečo, ki bi lahko bila zanj življenjsko nevarna. Naj mi oprosti, da sem to razkrila," je zapisala.

"Glede na to, da se zavedam prometne obremenjenosti, sem se v službo vozila s kolesom in ljubljansko trolo, z avtom pa šele potem, ko sem dobila parkirišče zaradi sinove bolezni in sem morala biti dosegljiva na klic, si res nikoli nisem mislila, da se bom morala ukvarjati z vladnim falconom. Pa čeprav je bilo vse zakonito, skladno s podzakonskimi akti, pravilnikom o mednarodni dejavnosti, dosedanjo prakso in sklepom vlade in čeprav sem opravljala državniško funkcijo. Da, državniško funkcijo. Ker sem kljub kratki politični karieri predsednica DZ, pa čeprav se na rdeči preprogi nasmejim, obrnem k ljudem in pomaham. Na Dunaju se nisem, ker sem strogo sledila protokolu, našem in njihovem. Oba sta bila prisotna. Kdo bi vedel, kaj je prav?" je zapisala in dodala še en stavek: "Jasna politika, z občutkom!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 78
  • Grof 22:07 07.januar 2023.

    Oh, kako sta luštna, nasmeh dveh norčkov, ki se ne zavedata, kje sta, na palmi, ali pod palmo z banano v krempeljcih

  • Pierre 19:15 07.januar 2023.

    Francozi pravijo, kdor se opravičuje se obtožuje (Qui s'excuse, s'accuse), Američani pa ne pojasnjuj, ne jamraj... (Don't explain, don't complain)

  • Soljatar 18:35 07.januar 2023.

    celo to vlado z klakočarko in musarco vred bi blo treba vržt v kanto za smeti, zapret, zašvasat pa v savo ruknt.