Slovenija
710 ogledov

Kljub zlorabi mladoletnice ostaja družinski zdravnik

Zdravnik Profimedia
Zloraba mladoletnice ni bila dovolj, da bi sodišče sledilo predlogu tožilstva.

Višji sodniki v Mariboru niso podvomili o krivdi zdravnika Davorina Kolarića, ki je za zadovoljevanje spolnih potreb zlorabil mladoletnico. Niso pa ga poslali v zapor in mu prepovedali opravljati poklica, kar je terjal tožilec. Tako ostaja družinski zdravnik v Razkrižju, poročata Večer in Dnevnik.

Zdravniški pregled zdravnik Obsojen! Zdravje Čeprav je zlorabil mladoletnico, mu pacienti ostajajo zvesti

Otipaval jo je

Zdravnika so marca letos na mariborskem okrožnem sodišču obsodili na 18-mesečno pogojno zaporno kazen zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, ker je najstnico, ki je prišla po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji, otipaval po prsih in spolovilu.

S tem je zadovoljeval svoje spolne potrebe, je odločilo tudi Višje sodišče v Mariboru. To pomeni, da je pogojna kazen na 18 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let postala pravnomočna. Zdravnik je sicer v sodnem postopku priznal, da je pacientko "pregledal" tako, kot je opisala, a se je zagovarjal, da je ravnal v skladu z doktrino.

Prepoved lahko izreče tudi zdravniška zbornica

Višji tožilec, ki se je tako kot obramba pritožil zoper prvostopenjsko sodbo, je vztrajal, da je treba zdravnika obsoditi na leto in pol zapora in mu za dve leti prepovedati opravljati zdravniški poklic. Višji sodniki predlogu niso sledili.

Kolariću se torej razen tega, da je sodišče zanj odprlo kazensko evidenco, ne bo zgodilo nič. Ne bo šel v zapor in tudi zdravnik bo še naprej, ker je sodišče o najbolj pomembnem vprašanju, ali naj se Kolariću še naprej zaupa opravljanje zdravniškega poklica, odločilo, da v postopku ni bilo prepoznati nevarnosti, da bi zdravnik dejanje še kdaj ponovil, izpostavlja Večer.

Začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica lahko izreče tudi zdravniška zbornica, ki je spomladi sprožila postopek nadzora. Po navedbah Dnevnika postopek še ni končan.

Zobozdravnik Slovenija Maribor: "Zobozdravnik je vzel mojo roko in jo položil na svoje golo spolovilo"

Odprl zasebno ambulanto

Zloraba, s katero se je ukvarjalo sodišče, se je zgodila septembra 2016 v Zdravstvenem domu Lenart. Direktor tega zdravstvenega doma Jožef Kramberger je julija lani za Večer povedal, da je kmalu po incidentu Kolarića odstavil z mesta vodje urgentne službe in splošnih ambulant, izredne odpovedi proti njemu pa ni sprožil zato, ker ga je Kolarić obvestil, da bo odpoved dal sam, saj si je že takrat urejal koncesijo v občini Razkrižje in marca 2017 tam tudi odprl zasebno ambulanto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dd 10:07 21.november 2019.

    Bla, bla, bla. Po eni strani je se zaganja kampanje proti nasilju in zlorabam žensk, po drugi, pa se to nasilje nikoli ne kaznuje in sankcionira. Sram naj bo vse pristojne.

  • Avatar Leon
    Leon 15:59 20.november 2019.

    Zdravniška zbornica -Čebavškova se je odzvala ,da nimajo možnosti odvzema zdravniške licence !? Seveda vrana vrani ne izkljuje oči in jager ,jagru stolček podrži ! SRAMOTA ! Ali bi se enako odločili ,če bi šlo za otroka iz njihove kaste ?