Slovenija
88 ogledov

Knape in škrate nadomestili jamatlonci

Jamatlon
1/12
Saša Despot
Globoko pod zasavskim površjem se je danes odvijalo zanimivo tekmovanje Jamatlon oziroma premagovanje ovir po rudniških jaških.

Premiernega Jamatlona, ki ga je s pomočjo Rudnika Trbovlje – Hrastnik (RTH) organiziral Zasavski tednik, se je udeležilo 180 posameznikov iz različnih koncev Slovenije. Na pet in pol kilometrov dolgo progo po rovih zasavskega premogovnika, ki je vodila od Trbovelj do Hrastnika, se je podalo 39 posameznic in posameznikov ter 141 'jamatloncev' in 'jamatlonk', ki so bili razdeljeni v 47 tričlanskih ekip. V jamo so se najprej podali posamezniki, sledile so jim ekipe. Startni interval je bil dolg eno minuto. 

Na trasi od trboveljskega Ajnzerja do hrastniškega Barbara rova je bilo postavljenih devet ovir z rudarskim pridihom, vse so udeleženci s pomočjo nasvetov zasavskih knapov premagali brez večjih težav.

Perkmandeljc krstil in nasmejal

Vsi, ki so se udeležili prireditve, so Jamatlon 2014 zapuščali z lepimi vtisi, večina jih je poudarila, da bi se radi kmalu ponovno podali na podobno preizkušnjo. Po koncu prireditve je 'jamatlonce' s kratko igro pozabaval Funšterc team, ki je na šaljiv način prikazal življenje v rudarskih kolonijah, vsi pa so se lahko okrepčali tudi s pravo knapovsko malico. Ker Jamatlon ni tekmovanje, so organizatorji ob koncu prireditve podelili priznanja v malce svojevrstnih kategorijah, svojo nagrado za najbolj prestrašenega udeleženca pa je podelil tudi jamski škrat Perkmadeljc.

Slednji je v jami 'krstil' vseh 180 'jamatloncev', na koncu pa poskrbel za smeh vseh prisotnih s pristnim zasavskim humorjem. Tekmovalci so bili navdušeni nad organizacijo tekme, pa čeprav je bila ta izvedena prvič.

Rekord postavil triatlonec

"Trasa je bila tudi zame zahtevna," je po premiernemu Jamatlonu povedal profesionalni triatlonec Denis Šketako, ki se je v podzemlje podal prvi. "Zahtevna je predvsem podlaga, ki se jo moraš navaditi. Dober trening za tek po jami je tek po gozdu, ker tudi tam gležnji trpijo, tako kot na neravni podlagi v jami. Ovire so bile enkratno postavljene, vzpon po zadnjem, Barbara vpadniku, pa mi je pobral veliko moči. Treba se je navaditi tudi na manjšo količino kisika, na mestih, kjer je prepih, pa se je težje prebijati, saj veter piha v prsi. Sem pa dobil novo spoštovanje do rudarjev. Ne morem verjeti, da sta moj oče in stari oče delala več deset let v takšnih pogojih. Dela rudarjev res ne gre podcenjevati. Ko sem tekel mimo mesta, kjer je pred 40 leti zasulo mojega dedka, sem začutil tisti neprijetni občutek utesnjenosti, ko veš, da ni izhoda, če bi šlo kaj narobe. Vsekakor je šlo za izjemno izkušnjo," je povedal Hrastničan Šketako, ki je s progo po pričakovanjih opravil najhitreje, za 5,5 km dolgo pot iz Trbovelj do svojega domačega kraja je porabil zgolj 21 minut.

"Jamatlon je bil darilo, ki sem ga dobila za 24. rojstni dan, ki ga praznujem prav danes. Dobila sem tudi novo čelado," je z nasmehom na obrazu po koncu Jamatlona povedala Kamničanka Tjaša Jug, članica ekipe Strašni strelci. "V rudniku sem sicer že bila, a le na ogledu. Tole je bilo vrhunsko! Sicer sem bila v skupini, kjer se je bolj hodilo kot teklo, a vseeno (smeh, op. a.). Ovire so mi bile zelo všeč, organizacija je bila dobra, vzdušje tudi. Zame je bil najtežji zaključni tek po vpadniku navzgor. Ko bo Jamatlon spet organiziran, se ga bom z veseljem udeležila," je sklenila Jugova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.