Slovenija
7646 ogledov

Ko jih tepejo posledice vojne, se zgodi še to

Vreme: Ne bo še miru. To lahko pričakujemo. - Oblaki Profimedia
Slovenski kmetje pričakujejo pomoč.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je po včerajšnjih neurjih, ki so prizadela zlasti vzhodni del države, izrazila pričakovanje, da bo država kmetom v že tako težkih časih, ko se soočajo s posledicami rusko-ukrajinske vojne, pomagala. Ob tem zbornica predlaga kratkoročno in dolgoročno rešitev za pomoč kmetom, ki jih je prizadela ujma.

Kot so v današnjem sporočilu poudarili na KGZS, je ujma povzročila veliko škode na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih in vinogradih. "Marsikje so nalivi povzročili erozijo plodnih tal. Prišlo je do odnašanja zemljine, rodovitnega in kakovostnega zgornjega sloja zemlje, ki se ustvarja dolga leta. Veliko škode je bilo tudi na kmetijskih objektih," so zapisali.

Pričakujejo vse pogostejše ujme

Kmetje se trenutno, kot poudarjajo, že soočajo s posledicami vojne in nizkih odkupnih cen, zdaj pa so še močne ujme marsikateremu kmetu odvzele pridelke in ga s tem dodatno prikrajšale za dohodek.

"Podnebne spremembe povzročajo vse pogostejša neurja, ki smo jim priča že zadnjih nekaj tednov, pričakovati pa je, da se bodo v tem obdobju še pogosteje pojavila," so zapisali.

Predlogi pomoči

Na KGZS si zato v teh negotovih časih želijo pomoči države, predlagajo pa tudi kratkoročno in dolgoročno rešitev za kmete. 

Kratkoročno se jim zdi najbolj učinkovita rešitev možnost odpisa dajatev za kmete z najbolj prizadetih območij, dolgoročno pa od države pričakujejo povišanje sofinanciranja zavarovanja s 50 na 60 odstotkov in ureditev sistema zavarovanja tako, da bi bili vsi kmetje v enakem položaju.

Podor na cesto, plaz zaprl cesto Slovenija Huda ura, med intervencijo poškodovan gasilec Toča na Vranskem Slovenija Toča kot jajce: Takšne so posledice neurja, ki se je razbesnelo nad Slovenijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 20:07 03.junij 2022.

    Pa še potico..