Slovenija
737 ogledov

Ko lastnik ne ve za hipoteko

slovenija 05.05.11 zemljiska knjiga, pregledovanje zemljiske knjige, elektronski Nik Rovan
Krediti. Izbris več desetletij stare hipoteke, ki jo je prejšnji lastnik pozabil, ne bo brezplačen.

Zemljiška knjiga. "Večina ljudi se s starimi hipotekami začne ukvarjati šele, ko želijo nepremičnino prodati in kupec zahteva čist zemljiškoknjižni izpisek – takrat tudi poiščejo pomoč odvetnika," nam je povedala odvetnica Irena Hacin Kölner. Številni lastniki nepremičnin namreč ob pregledu zemljiške knjige še vedno odkrivajo hipoteke denimo v jugoslovanskih dinarjih izpred več desetletij, čeprav so predhodniki dolgove poplačali.

Na banko po izbris

Za izdajo izbrisnega dovoljenja je potreben zemljiškoknjižni izpisek. Za izbrisno dovoljenje lahko stranke banko večinoma zaprosijo po pošti, osebno ali po telefonu, prevzeti pa ga morajo osebno. A ni nujno vedno banka tista, ki je nepremičnino zavarovala s hipoteko; lahko gre denimo za podjetje, delodajalca nekdanjega lastnika ali kaj podobnega. "Če se je hipotekarni upnik v tem času statusno preoblikoval ali spremenil svoje podjetje, bo izbris mogoč na podlagi izbrisne pobotnice novonastalega subjekta in zgodovinskega izpiska iz sodnega registra; iz njega bo razvidno, da gre za pravnega naslednika hipotekarnega upnika, ki je vpisan v zemljiški knjigi," je pojasnila Hacin Kölnerjeva. "V praksi se pojavljajo tudi situacije, ko je hipotekarni upnik zaradi poteka časa neznan ali nedosegljiv, in takrat veljajo posebna določila za izbris starih hipotek," je dodala.

Koliko to stane?

Če so bile hipoteke v času uveljavitve nekdanjega zakona o zemljiški knjigi, to je 16. julija 1995, starejše od 25 let, jih mora sodišče izbrisati po uradni dolžnosti in predlog za izbris niti ni potreben, je še pojasnila odvetnica. Če gre za "mlajšo" hipoteko, boste odvetniku za vložitev predloga za izbris hipoteke plačali slabih 55 evrov. Za izbris na podlagi izbrisne pobotnice pa je treba prišteti še notarske stroške priložitve zasebne listine zemljiškoknjižnemu predlogu.

Komentarjev 2