Slovenija
2545 ogledov

Ko moraš za parkomat nastaviti budilko: "Neživljenjsko"

Parkomat Anže Petkovšek
Parkirnino je mogoče plačati eno uro pred obvezo plačila parkirnine.

"V coni III velja pravilo plačila parkirnine med 7 in 17 uro. Pred tem ali po tem plačilo ni možno, kar v praksi pomeni, da mora nekdo, ki pride domov ob 4. zjutraj, naviti budilko za ob 6.50, da lahko plača parkirnino, sicer mu bodo zelo verjetno redarji ob 7.10 pustili kazen za neplačano parkirnino," je ogorčen Ljubljančan, ki ne more razumeti, zakaj pri MOL ne uredijo parkiranja tako, da bi ga bilo možno plačati tudi vnaprej. "Mislim, da je situacija zastavljena zelo neživljenjsko in nehumano. Mali popravek programske opreme parkirnega sistema in avtomatov bi omogočil, da uporabnik lahko plača parkirnino tud za v naprej."

Dodaja, da imajo takšno rešitev mnoga mesta po Evropi, pa tudi nekatera mesta v Sloveniji in ne razume, zakaj je to nemogoče v "najlepšem mestu na svetu"

Predplačilo mogoče eno uro prej

Pri Mestni občina Ljubljana poudrjajo, da je predplačilo omogočeno eno uro pred obvezo plačila parkirnine, prej pa ne. "Na vseh parkomatih je plačilo oziroma predplačilo omogočeno eno uro pred obvezo plačila parkirnine, kar se izpiše tudi na ekranu parkomata," pojasnjujejo pri MOL. "Ko uporabnik vplača parkirnino, se le-ta šteje od ure, ko nastopi zaveza plačila parkirnine, npr. vplača ob 6. uri za 2 uri, parkirni listek se izpiše z veljavnostjo do 9. ure."

Parkomat | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Parkomat Poberejo štiri krat več Slovenija Naročajo nove parkomate, a še ne vejo, če bo možno plačilo s kartico

Takšna ureditev velja za vse parkomate v Ljubljani, ne glede na to, v kateri coni stoji parkomat. "Pojasnjujemo pa, da predplačilo ni možno v sistemu Urbana SMS parking," poudarjajo pri MOL. "Tu je možno plačilo le v obratovalnem času parkomatov na določeni coni, a lahko po tej poti parkirnino poravnate s katere koli lokacije in obisk parkomata ni potreben." 

Ne razmišljajo o spremembi

V primeru predplačila gre za programsko nastavitev, ki ni pogojena z nakupom novih parkomatov. "Trenutno na MOL ne razmišljamo o spremembi, ki bi omogočala plačevanje parkirnine vnaprej," pravijo pri MOL. "Parkirni prostori v središču mesta so, za razliko od garažnih hiš in parkirišč, zaradi večje frekvence vozil namenjeni krajšim postankom, zato tudi takšen režim."

Obvestilo redarstva Slovenija Velika novost pri kaznih za parkiranje

Parkomat | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Plačilna sredstva so kovanci, enotna mestna kartica Urbana in sistem Valú Moneta. "Neodvisno od obiska parkomatov je možno tudi plačilo preko sistema Urbana SMS parkiranje, kjer parkirnino lahko poravnate s katere koli lokacije in obisk parkomata ni potreben," še poudarjajo pri MOL. Sicer pa imajo prebivalci na območju parkirne cone III možnost pridobitve parkirne dovolilnice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar drecos
    drecos 10:28 22.februar 2020.

    lopovi

  • Avatar ovca
    ovca 10:12 22.februar 2020.

    Kaksnega pa pricakujes od "pametnih ljudi"?

  • Naklonsky 09:06 22.februar 2020.

    Neumen neživljenski šerifovski odgovor.