Slovenija
1917 ogledov

Naročajo nove parkomate, a še ne vejo, če bo možno plačilo s kartico

Parkomat Saša Despot
Prihodek iz naslova pobranih parkirnin v Ljubljani se je v zadjih desetih letih početveril.

Po podatkih Oddelka za finance in računovodstva MU MOL je iz podkonta Prihodki od drugih najemnin iz poslovnega najema JP LPT Parkirišča razvidno, da so v letu 2011 pobrali 1.175.266, lani pa že 4.262.500 evrov.

"Zneski so višji, saj smo zaradi urejanja mirujočega prometa v Ljubljani povečali število plačljivih parkirišč, tudi v garažah ter parkiriščih P+R," pravijo pri Mestni občini Ljubljana. "Tako bo predvidoma spomladi odprt P+R Stanežiče."

Obvestilo redarstva Slovenija Velika novost pri kaznih za parkiranje Parkomat Sprememba Slovenija Janković draži parkiranje v Ljubljani

En razpis razveljavili

MOL se sicer pripravlja na nakup novih parkomatov, potem ko je bil prvi razpis za novih 800 parkomatov, ki so ga objavili poleti, razveljavljen.

"Trenutno je v pripravi tehnična specifikacija za razpis, zato vam podatkov še ne moremo posredovati," pravijo pri MOL. Sprememb območij s plačljivimi parkirnimi mesti, ki so določena v Odloku o urejanju prometa v MOL, nimajo predvidenih. 

Poudarjajo, a je predvsem potrebno zararadi dotrajanosti zamenjati stare parkomate. "Število parkomatov v dogovoru ni obvezujoče za naročnika, saj jih bo kupoval glede na potrebe, tako da je možno, da jih bo kupljeno manj," pojasnjujejo pri MOL. "Tiste, ki bo možno nadgraditi, bomo nadgradili in bodo ostali v uporabi, tisti, katerih ne bo možno nadgraditi, bodo uničeni."

Kaj pa plačevanje z bančno kartico?

Na naša vprašanja, ali bo na novih parkomatih možno tudi plačevanje z bančno kartico, ne odgovarjajo, saj je, kot poudarjajo tehnična specifikacija za razpis še v pripravi. 

parkomat, parkiranje, parkirišče Slovenija Parkomati brez davčno potrjenih računov do 2022 slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Slovenija Kovanci še vedno na prvem mestu

Plačevanje z bančno kartico sedaj ni možno, ker trenutni parkomati tako strojno kot programsko ne omogočajo delovanja opreme za bančno poslovanje. Prav tako ni možno plačilo parkirnine za manj kot eno uro, ne sicer zaradi tehničnih razlogov, saj parkomati to omogočajo, ampak zaradi Odloka o urejanju prometa v MOL, ki določa ceno za uro, kar pomeni, da se obračuna vsaka začetna ura parkiranja. 

parkiranje parkomat | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Plačilna sredstva so kovanci, enotna mestna kartica Urbana in sistem Valú Moneta. "Ob tem je neodvisno od obiska parkomatov možno tudi plačilo preko sistema Urbana SMS parkiranje, kjer parkirnino lahko poravnate s katere koli lokacije in obisk parkomata ni potreben," poudarjajo pri MOL.

Aktivnih 440 parkomatov

V Ljubljani je trenutno 440 aktivnih parkomatov. "Prvi parkomati so bili kupljeni v letu 2005, zadnji nakup pa je bil v letu 2014," razlagajo pri MOL. "Ob tem je neodvisno od obiska parkomatov možno tudi plačilo preko sistema Urbana SMS parkiranje, kjer se parkirnina lahko poravna s katere koli lokacije in obisk parkomata ni potreben."

Parkomat Slovenija Parkirnino v Ljubljani bo treba plačevati dlje parkiranje parkomat nič več zastonj Slovenija Nove ulice, kjer bo parkiranje treba plačevati

Parkomati, razen nekaterih izjem, ne omogočajo vračila denarja, parkiranja ni mogoče plačati z mobilnim telefonom ali s plačilnimi karticami.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar drecos
    drecos 09:29 03.februar 2020.

    od mene niti centa

  • kapibara 09:15 03.februar 2020.

    Povečano število ni zaradi povečanega prometa, ampak zaradi povečanega števila plačljivih parkirišč (širjenje čez celo Ljubljano)....