Slovenija
515 ogledov

Koalicija in opozicija vsaksebi

Državni zbor parlament Profimedia
Tudi v nadaljevanju razprave o vladnem poročilu glede nabav zaščitne opreme v DZ so predstavniki koalicije in večine opozicije ostali vsaksebi.

Prvi so zagovarjali vsebino poročila in opozarjali na brezbrižnost prejšnje vlade. Drugi so opominjali na sume korupcije pri nabavah opreme, glasovanje o pozneje potrjenem vladnem sklepu pa obstruirali.

Več opozicijskih poslank in poslancev je v razpravi problematiziralo vzpostavitev centraliziranih nabav opreme preko zavoda za blagovne rezerve, ki za to ni bil niti kadrovsko dovolj močan niti strokovno podkovan. Poslanka SD Meira Hot je ocenila, da takšna vladna odločitev ni bila naključna, pač pa je šlo za prelaganje odgovornosti.

Violeta Tomić iz Levice je vladno poročilo označila za farso, nabavo zaščitne opreme pa za eno največjih korupcijskih afer doslej. Vladi je očitala avtoritarnost in nesposobnost ter protiustavno delovanje in privatizacijo proračuna.

Janez Janša Koronavirus Slovenija To so novi sklepi vlade glede sproščanja ukrepov

Poročilo zaradi ščitenja vlade

Poslanec SAB Marko Bandelli je poročilo označil za "politično zadevo", katere namen je ščitenje vlade. Ob kritikah iz poročila na račun prejšnje vlade je spomnil je, da je Zdravko Počivalšek ministrski položaj na gospodarskem resorju zasedal že v prejšnji vladi.

Opozoril je tudi na gospodarsko škodo zaradi blokade gospodarstva in pozval predstavnike vlade, naj ne strašijo ljudi pred drugim valom epidemije.

"Izvensodni politični poboji"

Drugi val epidemije ni teorija zarote, to je dejstvo v nekaterih državah, ki so se s pandemijo v prvem valu sicer uspešno soočile, je ugovarjal minister za obrambo Matej Tonin. Ponovno je zanikal, da bi kakorkoli posredoval pri poslu s podjetjem Acron, prav tako to podjetje NSi po njegovih besedah ni dalo nikakršne donacije. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je dodal, da se gredo nekateri v skrajni levici "izvensodne politične poboje".

Poslanka SDS Alenka Jeraj je prejšnji vladi oz. tedanjemu premierju Marjanu Šarcu očitala podcenjevanje razmer. Ocenila je, da se je Šarec sicer zavedal resnosti položaja, a da je spopadanje z njim namenoma prepustil drugim.

Zdravko Počivalšek Sestanek na Brdu Slovenija Koalicija trdna v podpori Počivalška

Počivalšek: Delali smo kot ekipa

Minister za gospodarstvo Počivalšek pa se je obregnil ob vse, ki se danes razglašajo za strokovnjake za javna naročila, za poznavalce medicinske opreme in kitajskega trga. Vprašal se je, kje so bili takrat, ko je v Sloveniji izbruhnila epidemija in bi njihova znanja nujno potrebovali.

Kot je poudaril, so delali kot ekipa in iskali vzdržne rešitve. Tisti, ki trdi drugače, noče videti preprostih dejstev, je pripomnil. Navedel je tudi nekaj primerjav v ceni zaščitne opreme, ki da je bila za časa prejšnje vlade višja kot v času aktualne.

Obstrukcija opozicije

Vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, ki je kritično do vlade Marjana Šarca in v večini pohvalno do aktualne vlade, so poslanci potrdili ob obstrukciji poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB, in sicer s 50 glasovi za in brez glasu proti.

Poslanec Levice Miha Kordiš je sprva sicer postopkovno predlagal, naj predsednik DZ Igor Zorčič vladnega sklepa ne da na glasovanje, saj da ga je vlada vložila v napačno proceduro. Ker Zorčič tega ni storil, saj da te možnosti nima, je vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec napovedal obstrukcijo glasovanja.

Pozneje so mu sledili še vodje poslanske skupine SD Matjaž Han, vodja poslancev LMŠ Brane Golubović in vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Kociprova se je vprašala, za kaj je bilo koaliciji treba izvajati poslovniške manevre. Da izvršilna veja oblasti diktira zakonodajni, kako naj ravna, je pa opozoril Han.

Branko Grims Slovenija Grims: To, kar je naredila vlada, je pravi čudež

dezurni@zurnal.si

 

Komentarjev 8
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 05:44 15.maj 2020.

    [ Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je dodal, da se gredo nekateri v skrajni levici "izvensodne politične poboje". ] Hahahahaha ... histerično stresanje katolibanov je doseglo vrelišče. Iz ideološkega skladišča skrajne desnice, veje katolibanska pokvarjenost in jalovi poskusi ...prikaži več z frazami ideoloških tem zavajati pripadnike o poštenju in brezmadežnosti domoljubov.

  • puelasedulaest 22:23 14.maj 2020.

    Šarec je moral odstopiti zaradi zahrbtnosti koalicijskih partnerjev pa "roko na srce, niso naredili nič pametnega,ker zabavljač pač ni za politika. Rušiti ga je pomagala tudi Levica, ki je najbolj neumna stranka v DZ, mislijo, da so pametni mi pa ...prikaži veča vemo da niso pametni. Kordiš je povedale samo en dober stavek "Violeta je nora kot točak. To je tudi vse kar je pametnega povedal.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 20:48 14.maj 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …