Slovenija
11141 ogledov

"Koalicija se še ni preštela, ker nekateri poslanci dajejo mešane signale"

Igor Zorčič Saša Despot
Zorčič pravi, da je vlada z zakonom o nalezljivih boleznih dobila veliko pooblastil.

"Bojim se, da nismo priča epilogu epidemije. Pojavljajo se novi sevi, črto bomo potegnili šele, ko bomo v zadostni meri precepljeni," je v oddaji Studio City povedal predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Ko bo epidemije konec, pa se bomo morali po njegovih besedah vsi pokloniti mrtvim z minuto molka, namesto s preletom letal.

Ne zdi se mu sprejemljivo, da bi ministri rotirali, temveč mora vlada čim prej zapolniti mesto ministra za zdravje. "To, kar zdaj gledamo, na izpraznjenem ministrstvu, je posledica dejanj bivših in morda tudi bodočih koalicijskih partnerjev," je povedal.

Koalicija se po njegovih besedah še ni preštela, ker nekateri poslanci dajejo enkrat takšne, drugič drugačne signale. Ko se bodo odločili dokončno, pa bo minister lahko imenovan.

Odzval se je tudi na očitke o paralizaciji parlamenta, dejal je, da očitki nikakor niso upravičeni. Je pa priznal, da je vlada dobila veliko pooblastil z zakonom o nalezljivih boleznih. "Ali je ta zakon v skladu z ustavo, ali ne, je eno vprašanje, a dokler je veljaven, ima vlada ob epidemiji relativno veliko pooblastil," je pojasnil. 

"Najprej ščitim integriteto DZ, tudi meni se v tistem trenutku ni zdelo korektno vprašanje, ne zato, ker se ne bi smelo spraševati takih stvari, temveč ker je poslanec Kordiš premierja okarakteriziral kot kriminalca, na drugi strani je bil nekoliko zaničljiv ... To ni besednjak, ki pritiče poslancu. Ne gre za vprašanje Kordiša in Janše, temveč za vprašanje državnega zbora in predsednika vlade," je povedal. Besednjak Janše je po njegovem enako problematičen, a je dejal, da vendarle obstaja razlika med zapisi predsednika vlade na Twitterju ter med izrečenim v državnem zboru. "Problem državnega zbora je v tem, da ko je enkrat beseda izgovorjena, je izgovorjena," je poudaril.

O povezovanju z gibanjem Povežimo Slovenije (POS), kar naj bi si želel predsednik SMC Zdravko Počivalšek, pa je Zorčič odvrnil, da ne ve "nič kaj veliko več kot vi". V interesu naj bi jim bilo povezovanje s strankami ALDE, ne EPP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • mamax 10:47 02.februar 2021.

    Nobene škode, če ga nima ker itak bo delal škodo zdravstvu, kot jo je vsak dosedanji.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 10:22 02.februar 2021.

    Vlada si je sama vzela to pravico, kdo jim dovoli, da odloča v imenu ljudi, ki jih niso volili in jih tudi nikoli ne bomo?

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:12 02.februar 2021.

    Saj ne potrebujemo toliko ministrov in direktorjev direktoratov in državnih sekretarjev. Imamo velikega vodjo. Obramboslovje je zakon. Študij obramboslovja in Kumrovška šola pa si multipraktik za vsak problem rešit. Z topovi in havbicami streljati na viruse.