Slovenija
18 ogledov

Koalicija tik pred podpisom

Bodoči ministri Žurnal24grafika
Pogajanja. Čistopis koalicijske pogodbe danes v branje strankam. Odločanje do ponedeljka. Nova vlada. Po pogovorih vladi bližje tudi Lista Virant in Desus.

Čistopis dozdajšnjih popravkov koalicijske pogodbe bodo danes v roke prejele vse tri stranke, ki so skupaj s Pozitivno Slovenijo (PS) dorekle večino podrobnosti v njej – SD, Lista Virant in Desus. V pogodbi bo še pisalo, kje so neusklajeni, nameravajo jo tudi dopolniti in konec tedna nadaljevati dogovore. Najpozneje v začetku tedna pa se bodo o pogodbi odločali vsi organi strank.

“Dogovorili smo se, kako naj bi bila videti dokončna oblika sporazuma, vseeno pa je še veliko stvari odprtih,” je po pogajanjih povedal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Da so blizu dokončnega dogovora, sta potrdila tudi Ljubo Jasnič (Desus) in Janko Veber (SD). “Mnenja se zbližujejo, vendar je nekaj stvari še neusklajenih; pri nekaterih smo predlagali kompromise,” pa je dejal Janez Šušteršič (Lista Virant). Dodal je, da bodo morali zdaj sveti strank odločiti, ali lahko vstopijo v koalicijo s temi kompromisi. Jasnič je dodal, da so kljub vsemu veliko večino stvari že rešili.

Potem ko je popoldne predsednik države Danilo Türk za mandatarja za sestavo vlade predlagal Zorana Jankovića, mora državni zbor o predlogu glasovati v sedmih dneh. Da bi lahko sestavil vlado, ga morajo poslanci potrditi z absolutno večino 46 glasov. Seja naj bi bila že v sredini tedna, kot kaže, najhitreje v torek. Türk je ob tem poudaril, da upa, da se bodo pogajanja nadaljevala marljivo in v dobri veri: “Ne bi bilo dobro, če se ustvari vtis, da se pogajanja vršijo po principu, kdo da več.” O morebitni podelitvi mandata Janezu Janši (SDS), če Jankoviću sestava vlade ne bi uspela, pa predsednik države ni želel govoriti.

Virantovi: Z SDS le delovno

“To so delovni razgovori, jaz temu ne bi rekel pogajanja,” pa je po pogovorih pri PS dogovore z SDS o koalicijski pogodbi označil Šušteršič. Jasnič je dodal: “Stališče našega izvršnega odbora je, da se pogajamo dalje s tistim, ki ga predsednik države predlaga za mandatarja.”

Janković, uradni kandidat za mandatarja, je bil včeraj vidno dobre volje: “Koalicijska pogodba je lahko usklajena tekom jutrišnjega dneva in lahko pride do podpisa.”

Imena še skrivajo

Janković je povedal, da so se z nekaterimi morebitnimi partnerji že pogovarjali tudi o kadrovskih rešitvah. Nekateri med njimi so predlagali več imen za več resorjev, odločitev o zasedbi pa prepustili PS. Janković jih še ni želel izdati, namignil pa je, da bi lahko bili v vladi in na položaju predsednika državnega zbora vsi štirje predsedniki morebitnih koalicijskih partneric. Znova je poudaril tudi, da morajo biti bodoči ministri strokovnjaki na svojih področjih in morajo znati sodelovati.

Türk je že napovedal, da bo zaradi stanja države in nekaterih nujnih sprememb potreben “zgodovinski kompromis”. Podobno je omenil Janković: “Imamo kar nekaj točk, kjer moramo pozabiti na strankarsko pripadnost in delovati v korist države.” SLS in NSi njegovega mandatarstva sicer ne nameravata podpreti.

Komentarjev 8
  • se_eden 11:57 06.januar 2012.

    minister za zaposlovanje je podjetje reševal z odpuščanjem in selitvijo v Srbijo...

  • luca 11:17 06.januar 2012.

    Gašpar Gašpar Mišić. A to se kdo zajebava? Ta resor je namesto okolja in prostora, eden najpomembnejših!!!

  • atzz 10:28 06.januar 2012.

    Mislim, da sta Gašpar Gašpar Mišič in Miran Gajšek katastrofalni izbiri.