Slovenija
1235 ogledov

Koalicija opoziciji: Čakali smo, a besedila ni bilo

nova vlada RS Saša Despot
Koalicijske stranke vabijo opozicijo, naj se jim pridruži v zahtevi za parlamentarno preiskavo o nabavah zaščitne opreme. Opozicija je vložila svojo zahtevo za odreditev preiskovalne komisije.

Koalicijske SDS, SMC, DeSUS in NSi so prehitele opozicijo in danes same vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje epidemiji covida-19 za obdobje od 1. februarja do 30. aprila.

Kot izhaja iz njihove zahteve, želijo, da se v preiskavi ugotovi morebitno politično in siceršnjo odgovornost nosilcev javnih funkcij za stanje, gospodarnost in pravočasnost nabav in naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme pa tudi za ukrepe, ki so bili sprejeti ali so bili neupravičeno opuščeni v času pred razglasitvijo epidemije. Pri slednjem bodo primerjali ukrepe, sprejete v Sloveniji z ukrepi drugih držav EU, posebej tistih, ki so sosede žariščne evropske države Italije.

Za čas pred razglasitvijo epidemije bi ugotavljali tudi odgovornost nosilcev javnih funkcij za stanje v ustanovah in ukrepe ustanov, ki so zadolžene za proučevanje, svetovanje in izvajanje ukrepov, ki so potrebni za zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi. Posebej bi pogledali vidik njihovega praktičnega ukrepanja v primerjavi z ukrepi drugih držav EU.

Za čas po razglasitvi epidemije pa bi parlamentarna preiskovalna komisija ugotavljala morebitno politično in siceršnjo odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi z nabavami opreme.

Epidemija novega koronavirusa oziroma covida-19 je bila razglašena 12. marca, 13. marca pa je prisegla vlada Janeza Janše.

Respiratorne maske N95 | Avtor: Epa Respiratorne maske N95 Epa

Koalicijske stranke zatrjujejo, da bi zahtevi, če bi jo vložila opozicija, dali svoje podpise. Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je dejala, da so že v ponedeljek jasno napovedli, da bodo dali podpise pod takšno zahtevo. "Opozicija že 14 dni napoveduje to komisijo, v SMC pa smo mnenja, da je to treba opraviti čim prej in ne bomo več čakali," je pojasnila. 

"Že nekaj dni sporočamo, da bomo dali podpise pod zahtevo za takšno komisijo. Čakali smo, a besedila koalicije za pobudo ni bilo," je dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. "Skrajni čas je, da se razprava o nabavah opreme preseli v DZ. "Pomembno je, da komisija opravi svoje delo kakovostno in da sprejme ustrezne zaključke," je poudaril vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec

Poročilo o očitkih, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti in zlorabe v zvezi z nabavami opreme, bo danes obravnavala vlada in ga po pričakovanjih sprejela. 

"Krizne razmere so bile velik izziv"

V zahtevi za parlamentarno preiskavo koalicija tako med drugim izpostavlja tudi datume posameznih vladnih odločitev vlade Marjana Šarca in sedanje vlade ter potek širjenja novega koronavirusa po svetu. Ugotavljajo, da so se države EU na epidemijo različno odzvale, vendar jih je večina takoj izvedla najnujnejše ukrepe za preprečitev širjenja te bolezni. Angažirale so se tudi pri nabavi zaščitne opreme.

Ocenjujejo še, da so bili že 20. februarja izpolnjeni pogoji, da bi institucije EU in države članice sodelovale v postopku skupnega javnega naročanja zdravstvenih protiukrepov, ter da bi slovenska vlada takrat osebno zaščitno opremo določila kot blago osnovne preskrbe. Šarčeva vlada se na omenjeno po njihovem mnenju ni pravočasno in ustrezno odzvala.

"Pomanjkanje zaščitne opreme in opustitev sprejema ustreznih ukrepov za zajezitev prenosa covida-19 iz Italije je imelo za posledico, da je do prvih okužb in s tem tudi do najhujših posledic prišlo prav v zdravstvenih ustanovah in domovih starejših občanov," ugotavljajo v koaliciji in dodajajo, da so "krizne razmere bile in so za našo državo velik izziv, ki smo ga z ustreznimi ukrepi aktualne vlade tudi učinkovito obvladali".

Izpostavljajo globalne težave pri nabavi opreme, kot so zlom trga, nepredvidljive logistične povezave in povsem neučinkovito delovanje EU, a dodajajo, da je aktualni vladi "z velikimi napori in požrtvovalnim delom ljudi" kljub skoraj popolnoma praznim skladiščem na dan razglasitve epidemije uspelo zagotoviti vso potrebno opremo.

Spomnili so na očitke, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti in zlorabe v zvezi z nabavami opreme. Vlada bo poročilo o tem poslala v DZ ter pristojnim institucijam, kot so policija, državno tožilstvo, računsko sodišče in druge. Ne glede na to pa v koaliciji ocenjujejo, da je nujna tudi parlamentarna preiskovalna komisija, ki naj ugotovi odgovornost nosilcev javnih funkcij.

Opozicija s svojo preiskovalno komisijo

Zahtevo za parlamentarno preiskavo na temo nabav opreme so sicer v opoziciji napovedali že 14. aprila, a jih je koalicija torej prehitela. Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so vložile svojo zahtevo za odreditev preiskovalne komisije. V odzivu na že vloženo koalicijsko zahtevo za preiskovalno komisijo so povedali, da ne morejo pristati, da koalicija nadzira samo sebe.

Opozicija je zahtevo vložila zaradi suma nepravilne, nestrokovne in nepregledne porabe javnih sredstev v času od nastopa vlade Janeza Janše in za morebitno spemembo veljavne zakonodaje, ki ureja javno naročanje, blagovne rezerve, integriteto in preprečevanje korupcije ter ravnanje nosilcev javnih funkcij z javnofinančnimi sredstvi.

Če je parlamentarna preiskava uvedena na zahtevo tretjine poslancev, imajo sicer vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov oziroma njihovih namestnikov. Predsednik preiskovalne komisije se izvoli izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave, določa poslovnik o parlamentarni preiskavi.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 07:53 06.maj 2020.

    LISICA BO ŠTELA KOKOŠKE....to je najboljša metafora na komisijo .

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 18:14 05.maj 2020.

    Raziskujejo lahko zgolj tisti,ki imajo dokumente in se razumejo na zakonodajo!! Nikakor pa ne more raziskovati ulica z podporo rdečih medijev in ljudi kot je Gale!! Mislim,da tukaj gre za namero z nasiljem odstraniti vlado,ki ji je uspelo rešiti na tisoče ljudi!!

  • duc1 16:07 05.maj 2020.

    Strah ima velike oči.