Slovenija
1644 ogledov

Velika analiza: Kokain v Ljubljani, amfetamin v Velenju

kokain, drige Profimedia
Mednarodna raziskava o uporabi drog je v Sloveniji dala zanimive rezultate.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je objavil rezultate mednarodne raziskave SCORE 2022 o uporabi prepovedanih drog. 

V raziskavo je bila šestič vključena tudi Slovenija. Z evropskimi strokovnjaki je sodelovala Skupina za organsko analizo Odseka za znanosti o okolju na Institutu Jožef Stefan pod vodstvom prof. dr. Ester Heath.

V raziskavi analizirajo vzorce odpadnih voda na čistilnih napravah. Leta 2017 je bila v raziskavo vključena Ljubljana, leto kasneje Domžale-Kamnik in Maribor, v letu 2019 Koper, Novo mesto in Velenje, lani še Kranj.

Rezultati za leto 2022 so pokazali, da v Sloveniji najvišje masne obremenitve večine tarčnih ostankov drog beležijo v Ljubljani. V prestolnici so našli največ benzoilekgonina, ki je biomarker kokaina, in snovi MDMA, ki je biomarker ekstazija in metamfetamina.

Največ ostankov amfetamina so našli v Velenju, kot je bil slučaj že v letih 2021, 2020 in 2019, so sporočili z Instituta Jožef Stefan.

Prvič vključili ketamin

Letne meritve SCORE vključujejo analizo tedenskih vzorcev (sedem zaporednih dni v pomladnem letnem času) neprečiščenih odpadnih vod na prisotnost biomarkerjev petih drog: kokaina, ekstazija, amfetamina, metamfetamina in tetrahidrokanabinola. V letu 2022 so prvič vključili tudi ketamin. 

Leta 2022 je v monitoringu sodelovalo 118 mest s skupno 132 čistilnimi napravi. V analize je bilo vključenih 41 laboratorijev.

V Kozolcu se s problematiko narkomanov in brezdomcev v garaži hiši ukvarjajo že Strašljiva izpoved Slovenija "Mama je kriva, da so mi od 7. leta dalje dajali do 9 različnih vrst tablet" droge pri nas Slovenija Mladi in droge: takšni so trendi
Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 15:08 27.marec 2023.

    MDMA je v imenu stranke ,ki javno prikazuje njihovo uživanje .

  • lojs 14:23 27.marec 2023.

    ne vem zakaj v parlamentu, na vladi in tudi predsednik rs še vedno ni testa na droge ... tolko enga lapanja, pa se nič in prav NIČ ne zgodi ali premakne ... očitno ima trstenjakova tako močan vpliv, da se ...prikaži več nič ne zgodi ... vse je možno

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:19 27.marec 2023.

    Odplake s Trstenjakove so vredne 2500 evrićev po m3..